Ha nyílt vízi úszásra adtad a fejed...

Ha nyílt vízi úszásra adtad a fejed...

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2013/06/05
Ha a címben szereplő őrültséget elkövetted, nem árt ha tisztában vagy vele, hogy mikre kell figyelned a felkészüléskor, az eseményen, és utána.
Hirdetés

Természetesen lehet improvizálni is, hiszen évről-évre tömegek ússzák át a Balatont mindeféle komolyabb felkészülés nélkül, de ha szeretnéd, hogy a "túléltem fíling" helyett maradandó élmény is legyen, akkor nem árt, ha egy-két dolgot a következők közül megszívlelsz.

Miről is beszélünk?

Öböl-átúszásról, Balaton-átúszásról, és minden olyan átúszásról, megkerülésről, csobbanásról, ami tóban, tengerben, folyóban történik, illetve a hossza úszótudástól függetlenül időben eléri a 40percet.

 

A felkészülés céljai

Monotónia tűrés

Aki komolyabban gondolja, esetleg van már egy eredménye, amelyet szeretne túlszárnyalni, annak fontos, hogy a felkészülés során célzottan készüljön az adott távra. Ami a legfontosabb, nyílt vízben nincs bukóforduló, avagy falnál ácsorgás, tehát fel kell rá készülnünk, hogy bizony folyamatos úszásról van szó, nem pedig interval edzésről. Mivel kevesen vannak, akik ezt tóban tudják gyakorolni, ezért fontos, hogy medencés felkészülés alatt is fejlesszük a monotónia tűrő képességünket. Ez, mint bármi más, fejleszthető. Kezdetben unalmas lesz megállás nélkül róni a hosszakat, és mondjuk a szokásos 100-ak, 200-ak helyett 400-akat, majd 800-akat, 1000-eket úszni, de pár hét, és az ember megszokja. Az sem hátrány, ha a versenytávot egy amolyan "top nap"-ként előtte leússzuk. Én erre a legideálisabb helyet a naptárban egy héttel előtte látom, és utána már csak könnyebb úszásokkal frissíteni az izomzatot. Hogy izgalmasabban teljenek a hosszabb résztávok is, ajánlott különböző eszközökkel feldobni az edzés (bója láb közé, bója+ tenyér-ellenállás, csak TEA, stb).

Lábtempó

Bár a hosszú távú úszásoknál a lábtempó szerepe nem annyira fontos, mégis a technika stabiliálásához elengedhetetlen. Hosszabb úszásoknál jellemző, hogy a pihenés néküli apró lábmozdulatoktól a végére csípőben elkezd görcsölgetni az úszó. A lábazás tehát itt most nem elsősorban azért javasolt, hogy azáltal jobban haladjunk, hanem, hogy hozzáerősítsük lábunkat az igénybevételhez. Egy-egy edzésen 4x200, 8x100 bőven elegendő erre.

Az energia raktár növelése

Minden hosszútávú sportesemény, így a hosszútávú úszások teljesítésében kulcsfontosságú a megfelelő energia raktár. Zsíból mindenkinek van elegendő, azaz, azt nem kell raktározni. Azonban nem árt tudni, hogy nem létezik 100% zsírégetés! Így, ha egy sportoló felhasználja minden izmaiban, májában fellelhető glikogént, akkor jellemzően a "falnak megy", és kiszáll, kimászik, stb. a versenyből. Ezt elkerülendő, fontos 2 dolog betartása. Az egyik, hogy spórolni kell a glikogénnel, ami úgy érhető el, hogy nem kerülünk az úszás során túl intenzív zónába, hiszen akkor hatványozottan magasabb %-ban történik a szénhidrát égetése. Felkészülés során elsősorban a másik oldalt tudjuk befolyásolni, azaz legyen a testünkben minél több rendelkezésre álló szénhidrát! Hogyan érhetjük ezt el? Lemerítő edzésekkel! Amennyiben kimerítgetjük a glikogén raktárainkat, ez egy jelzés a szervezet számára, hogy ez alkalommal most az kevés volt, így ezt elkerülendő, még több glikogént fog elraktározni. Paradox módon minél nagyobbak a raktáraink, annál hosszabb edzésekkel tudjuk lemeríteni, és elérni a szuperkompenzációt. Mindenesetre az alap 1500-2000 kalóriás raktárakat felturbózni csak 2500-ra már azt jelenti, hogy ugyanazzal az intezitással sokkal később fogunk kimerülni, avagy ugyanannyi ideig tartó erőfeszítést jóval magasabb intenzítással is bevállalhatjuk a falnak menés kockázata nélkül.

 

nyílt vízi úszás
nyílt vízi úszás

 

Mire figyelj közben

Gazdaságos úszás

A fentiekből következik, hogy az energiánkkal okosan kell gazdálkodnunk. Mindenki mérje, fel az edzések során, nagyjából milyen tempóban tudja teljesíteni a távot, és az első ezer méteren jellemzően érdemes picit lassabban kezdeni. Ha érezzük, hogy nincs komoly lihegés, légszomj, akkor utána óvatosan fokozható a tempó, így elkerüljük a szénhídrát pazarlást, és segítünk a testünknek, hogy ráálljon a zsírégetésre. Aki szereti a kávét, annak ajánlható egy fekete elfogyasztása úszás előtt, mely enyhén zsírégető hatású, a profibbak némi L-carnitint is fogyaszthatnak, ami szintén segíti a zsírégetést.

Megfelelő táplálkozás

Ez kezdődik azzal, hogy úszás előtt vagy 3 órával de legkésőbb 2-vel fejezzük be az étkezést. Mivel vízszintes helyzetben leszünk, a gyomor tartalma igen könnyen fel tud jönni a nyelőcsőbe, és nincs kellemetlenebb, mint folyamatosan halakat etetni úszás közben... Aki közvetlenül úszás előtt megéhezik, annak javaslok egy energia zselé elfogyasztását, vagy valami tök egyszerű cukrokból álló dolgot. Banán, kis csoki is megteszi. Úszás közben nem gondolom, hogy fontos lenne enni. Okosan, az erejét beosztó úszó, aki időben evett, megfelelő energiakészlettel rendelkezik akár 2órás Balaton-átúszáshoz is! Sokkal fontosabb akkor már az ivás. Bár nem vagyunk tudtában, úszás során is izzadunk, így a folyadék veszteséget pótolni kell. aki egy órán belül végez, annak ez nem annyira esszenciális, de aki ennél hosszabb ideig van a vízben, annak feltétlenül érdemes megállni egyszer, a felénél inni egyet. Avagy ha nem az idő számít, akkor mivel a kisebb adagokban elfogyasztott folyadék jobban hasznosul, így akár többször is meg lehet állni.

Öltözet

Sokan csak úgy fecske úszónadrágban úsznak, pedig hosszú távú úszásoknál, amennyiben megengedett, és rendelkezünk vele a testet fedő úszódresszek azért is jók, mert segítenek a testnek fenntartani az állandó hőmérsékletet. A szervezet rengeteg energiát fordít erre, így ha segítünk neki, akkor több glikogén fog maradni a raktárakban, amelyre pedig nagy szükségünk van az úszáshoz. Ugyanígy fontos az úszósapka is. Elég ritka az olyan meleg víz, amikor nem éri meg felvenni. A fejen hihetetlen mennyiségű hőt adunk le! Befedve azt, szintén hatalamasat tudunk spórolni. Úszószemüveg: iszonyú fontos! Ha nem látunk rendesen, akkor amellett, hogy kellemetlenségeink, ütközések, ráúszásos baleseteink lehetnek a vízben, a kijelölt távnál is jóval többet teljesíthetünk. 5200m helyett simán lehet 5500-at is úszni, ha össze-vissza kóválygunk az úszás során.

Krémek

Sokan mindenféle csodakrémekkel operálnak úszás előtt. A hideg elleni "hájjal kenegetés" szerintem nem sokat ér, hamar leázik. Akkor már inkább szerezzünk be hosszabb úszóruhát. A különböző kámforos, égető krémekről ugyanez a véleményem, a vérbőség előidézése a periférián egyrészt megnöveli a hőleadást a hideg vízben, így újfent energia pazarló, másrészt magát a hideget is jobban érzékeljük, így még jobban el is merevedhetünk. A nem égető bemelegítő krémeknek szavazok bizalmat, melyekkel az izomzat jól átdolgozható rajt előtt, hiszen azért az nem jellemző, hogy egy hosszú úszást megelőzően valaki tízperceket melegítsen...

Taktika

Csoportban könnyebb! Kerékpárra, futásra is érvényes ez, de úszáson az egymás mögött úszás még nagyobb előnyt jelent. Ha megfelelően látunk a vízben (jó szemüveg!), akkor akár baráttal, akár egy másik úszóval, megbeszélve, vagy csak úgy spontán, érdemes összedolgozni. Egy másik úszó mögött 10-30cm-rel való haladással óriási energiák spórolhatók meg. Ráadásul nem kell előrenéznünk folyton, hiszen az irányt társunknak kell ellenőrizgetnie (remélhetőleg ezt meg is teszi). Az sem utolsó szempont, hogy így kicsit van mit csinálni közben, ezáltal nem annyira unalmas az úszás.

Stílus 

Természetesen a gyorsúszás a leggyorsabb, és majd mindenki így is úszik nyílt vízben, viszont hosszabb távok esetében renszeresen érdemes egy kicsit mellezni, hogy a lábak elgémberedését megelőzzük.

 

Verseny után

Masszázs

Ha van rá lehetőség egyértelműen jót tesz. A monoton mozgás miatt izomzatunk berövidül, melyet egy jó masszőr ráadásul kellemesen állít vissza eredeti hosszára.

Étkezés

Ha szeretnénk hamar "magunkhoz térni", akkor mint minden edzés után, ekkor is ajánlott egy órán belül étkezni. Minél hamarabb annál jobb, így a fél órán belüli még jobb. Mivel sok cukrot égettünk, ilyenkor nyugodtan lehet szénhidrátot fogyasztani! Természetesen ne a legbutábbat, azaz fehér kenyeret mézzel, hanem valami rostosabbat, amely minőségi tápanyaghoz juttatja a szervezetet, és az azonnali cukorpótlás mellett lassabban felszívódó szénhidrátokat, fehérjéket is tartalmaz.

Pihenés

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy hamar vissza akarnak zökkenni egy komoly sportteljesítményt követően a megszokott ritmusukba. Nos, egy komoly terhelést követően a regenerációs idő 24-48 óra lehet, tehát nem javasolt a másnapi terhelés, hagyjuk, hogy a szervezett magára találjon, és pótoljon mindent, amit elvesztett!

Hajrá!

 

Hirdetés