Ótátrafüredről a Tarpataki-vízesésekhez Túra

A Ótátrafüredről a Tarpataki-vízesésekhez Túra hossza 6 Km. Az útvonal szintemelkedése 425 m, szintideje 2 Óra 5 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Ótátrafüred (Starý Smokovec, 1010 m, 49.139190°, 20.222353°)

Érkezési hely: Tarajka (Hrebienok, 1284 m, 49.158844°, 20.224957°)

Legmagasabb pont: Óriás-vízesés (Obrovský vodopád, 12340 m, 49.170334°, 20.218568°)

Időkalkulátor a Tarpataki-vízesések körtúrához: Ótátrafüred – Tarajka (Hrebienok, 1284 m, 45 p) – Hosszú-vízesés (Dlhý vodopád, 1153 m, 15 p) – Nagy-vízesés (Veľký vodopád, 1226 m, 5 p) – Rai-ner-kunyhó (Rainerova chata, 1301 m, 15 p) – Óriás-vízesés (Obrovský vodopád, 1340 m, 15 p) – Tarajka (30 p).

Összesen: 2 ó 5 p. Vissza: 1 ó 50 p.

 

 

Itiner

1. Ótátrafüredről a tátrai villamos állomásától a zöld jelzésen indulunk észak felé. A Tátra körút keresztezése után elmegyünk az 1904-ben épült Grand Hotel impozáns épülete mellett, majd a Tarajkára közlekedő siklóvasút alsó állomásának jobb oldalán kezdődik a siklóval párhuzamosan futó turistaút. Az ösvény rövid szakaszon együtt halad a Tarajkára vezető aszfaltozott úttal, majd a sikló kitérőjétől az egykori erdőben haladva érkezik meg a Tarajkán található felső állomáshoz. Továbbra is a zöld jelzésű turistaúton megyünk tovább, a Bilík-menedékházat (Bilíková chata, 1255 m) magunk mögött hagyva az erdőben szerpentinezve ereszkedünk le a Hosszú-vízesés melletti elágazásig (1210 m).

2. A jobbra vezető rövid kitérővel elérhető Hosszú-vízeséssel (Dlhý vodopád) kezdődik a méltán népszerű Tarpataki-vízesések láncolata. Innen felfelé egymást követik a Rainer-rét (Starolesnianksa poľana) közelében Tarpatakká (Studený potok) egyesült Kis- és Nagy-Tar-patak szebbnél-szebb vízesései. A Hosszú-vízesést magunk mögött hagyva, továbbra is a zöld jelzésen haladva az itteni legszebb vízesésként számon tartott Nagy-vízesés (Veľký vodopád, 1240 m) következik. A vízesés előtt átvezető, új építésű hídon átkelve a kék jelzésű turistaúton Tátralomnicra (Tatranská Lomnica) juthatunk.

 

Ótátrafüredről a Tarpataki-vízesésekhez ForrĂĄs: Nagy Árpád
Ótátrafüredről a Tarpataki-vízesésekhez
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

3. A Nagy-vízeséstől a kék jelzésen északnyugat felé indulva hamarosan a két sziklafal közé szorult Kis-vízesés (Malý vodopád) következik, amely főleg tavasszal mutat impozáns képet. A vízeséseket magunk mögött hagyva hamarosan megérkezünk a Rainer-réten álló a Rainer-kunyhóhoz (Rainerova chata, 1301 m), amely a Tátra legrégebben (1865-ben) épült, ma is álló menedékháza. A mára nagyrészt kiszáradt fákkal szegélyezett tisztás északnyugati sarkán lévő útelágazástól észak felé indulva pár perc múlva átmegyünk a Nagy-Tar-patak (Veľký Studený potok) hídján, és immár a piros jelzésen hosszan emelkedő, kb. a felénél élesen jobbra kanyarodó sziklás ösvényen érkezünk meg a Kis-Tarpataki-völgyből érkező Kis-Tar-patak (Malý Studený potok) két hatalmas sziklatömbje között lezúduló Óriás-vízeséséhez (Obrovský vodopád, 1340 m). Innen a piros jelzésen megyünk vissza a Rainer-rét feletti elágazásig (1304 m), ahonnan kb. 20 perc alatt juthatunk a Tarajkára. A Tarajkáról a felfelé megtett turistaúton, vagy a párhuzamos aszfaltozott úton, esetleg siklóval mehetünk le Ótátra-füredre.

 

Ótátrafüredről a Tarpataki-vízesésekhez ForrĂĄs: Nagy Árpád
Ótátrafüredről a Tarpataki-vízesésekhez
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre! 

Hirdetés