Tarajkáról a Rainer-kunyhóig

Tarajkáról a Rainer-kunyhóig

Kakuk András
Kakuk András
A Tarajkáról a Rainer-kunyhóig hossza 1.8 Km. Az útvonal szintemelkedése 197 m, szintideje 30 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Tarajka (Hrebienok) Rainer-kunyhó túra

Ha egy igazán könnyű túrára vágyunk, amit akár télen is, gyerekekkel is simán bevállalhatunk akkor először a Ótátrafüredről siklóval menjünk fel Tarajkára. Tarajkáról két úton is elindulhatunk. A felső úton illetve az "alsó" úton, ami a Bilík-menedékház mellett indul el. Természetesen az útvonalat nem kell lebecsülni azért, mert rövid.  Így is van benne elég szint, báli csukában ne vállaljuk be. 

Tarajkáról a Rainer-kunyhóig-1
Tarajkáról a Rainer-kunyhóig-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Az útvonal a Rainer-kunyhó nélkül is lélegzetelállító. A tátrai csúcsok ölelésében hamar eljutunk a Tarpataki-vízesésekhez, ami a Magas-Tátra leglátogatottabb célpontja. A vízesésekről Nagy Árpi írt bővebben a Magas-Tátra.info oldalon, a cikket itt olvashatjuk el. 

Tarajkáról a Rainer-kunyhóig-6
Tarajkáról a Rainer-kunyhóig-6
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Rainer-kunyhó

A kunyhó a környék turisztikai felvirágoztatójáról és a kunyhó építtetőjéről, Rainer Jánosról kapta a nevét. A Magas-Tátra első menedékházának állapota sajnos hamar leromlott, köszönhetően annak, hogy elsősorban raktérként, de még disznóólként is használták. Sorsa 1998-ban fordult jobbra, amikor is Peter Petras kibérelte. A mai napig ő üzemelteti, és ez idő alatt popsztárokéhoz hasonló ismertségre tett szert. A kunyhóban manapság a frissítők mellett, amolyan mini kiállítás is található, ahol a régmúlt túraeszközeit és a környék túraemlékeit csodálhatjuk meg. Megtekinthetjük pl. Magyarország első túra egyesületének a Kárpát-egyesületnek az alapító oklevelét. 

A kunyhótól visszajutatunk ugyanarra amerre jöttünk vagy a felső úton is. 

Tarajkáról a Rainer-kunyhóig-5
Tarajkáról a Rainer-kunyhóig-5
Hirdetés