BergZeitReise 10. szakasz: Rosegger menedékház - Fischbach Túra

A BergZeitReise 10. szakasz: Rosegger menedékház - Fischbach Túra hossza 26 Km. Az útvonal szintemelkedése 704 m, szintideje 8 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

A Pretulon lévő Rosegger menedékháztól Peter Rosegger Waldheimatjának szívébe barangolunk, majd onnan az Alplra érünk. Innen a misztikus Ördögkövön (Teufelstein) át Kelet-Stájerország legmagasabban fekvő településére, Fischbachba érkezünk.

Kiindulópont: a Pretulon álló Rosegger menedékház
Cél/Szállás: Fischbach

Szintemelkedés: 704 méter (szintcsökkenés: 1285 m)
Menetidő (szünetek nélkül): kb. 8 óra

Nehézség/Karakterisztika: hosszú erdei túra

Látnivalók: a Steinriegel hatalmas szélerőművei és az Alpl nevezetességei (Rosegger szülőháza és az erdei iskola), a misztikus Ördögkő, Fischbach az idilli hegyi falu
 

 

BergZeitReise ForrĂĄs: Steiermark Tourismus (c) ikarus.cc
BergZeitReise
Kép forrása: Steiermark Tourismus (c) ikarus.cc

 


Leírás: A Pretul mozgalmas múltra tekint vissza. Egyrészt 1904-ben itt esett egy rablótámadás áldozatául a hüttetulajdonos Peter Bergner, akinek az emlékére a nevét viselő kilátó épült. Másrészt a második világháború után csempészútvonal vezetett rajta, amelynek révén a szétbombázott mürztali iparterületek mezőgazdasági termékekhez jutottak. Mindezeken túl Peter Rosegger állítólag itt használta először a róla elnevezett vendégházban a „Waldheimat” (erdei hon) fogalmát.

Függetlenül attól, hogy a történet igaz-e, következő állomásunk az imént említett Waldheimat, ahol az Alplnál található Rosegger emlékhelyeket (szülőház, erdei iskola) is meglátogathatjuk.

Ezt követően a mondák övezte 1499 méter magas Ördögkő (Teufelstein) csúcs vár ránk. Állítólag itt veszített el az Ördög egy, az Istennel kötött fogadást. A csúcsot magunk mögött hagyva a Kelet-Stájerország legmagasabban fekvő, csodálatos szépségű településén, Fischbachban fejezzük be „A gleccsertől a borig” túraútvonal Felső-Stájerországot átszelő szakaszát.
 

Információ: Tourismusverband Waldheimat-Steirischer Semmering, tel. : +43 3855 2404
Szállásinfó: +43 664 5255 727
 

     

Logó ForrĂĄs: (c) TRV Hochsteiermark
Logó
Kép forrása: (c) TRV Hochsteiermark

              

Logó ForrĂĄs: (c) TRV Hochsteiermark
Logó
Kép forrása: (c) TRV Hochsteiermark

          

Logó ForrĂĄs: (c) TRV Hochsteiermark
Logó
Kép forrása: (c) TRV Hochsteiermark

 

Hirdetés