A Jamniki-völgyből a Jamniki-hágón át a Placslivora Túra

Az A Jamniki-völgyből a Jamniki-hágón át a Placslivora Túra hossza 11 Km. Az útvonal szintemelkedése 1360 m, szintideje 6 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Racskó-völgy parkoló (Račkova dolina ATC, 890 m, 49.133554°, 19.793044°)

Érkezési helyés legmagasabb pont: Placslivo (Plačlivé, 2126 m, 49.197215°, 19.747777°)

Időkalkulátor a Placslivora: Racskó-völgy  parkoló –Szűk-völgy  eá.  (Úzka  dolina,  944  m, 30 p) –Jamniki-völgy (Jamnícka  dolina) –Jamniki-hágó  (Jamnícke  sedlo,  1908  m, 4  ó) –Hegyes-Rohács (Ostrý Rohéáč, 2088 m) –Placslivo (1 ó 30 p).

Összesen: 6 ó. Vissza: 5 ó.


Itiner

1. Perbenye (Pribylina) községtől északra található a Liptói-Tátra középső részén egymással párhuzamosan a főgerinc felé felfutó Jamniki-völgy (Jamnícka dolina) és a Racskó-völgy (Račková dolina). A két völgy elágazásához a hegység lábánál található kemping melletti parkolóból (890 m) a nevéhez méltóan keskeny Szűk-völgyön (Úzka dolina) át juthatunk el.

A Jamniki-völgyből a Jamniki-hágón át a Placslivora Forrás: Nagy Árpád
A Jamniki-völgyből a Jamniki-hágón át a Placslivora
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

2. A két völgy elágazási pontjától (944 m) a balra elágazó Jamniki-völgyben megyünk tovább a kék jelzésen. A völgy alsó része rendkívül nyitott, jobb oldalon hatalmas legelők szegélyezik, a kényelmes turistaút a Jamniki-patak (Jamnický potok) jobb partja mentén, az erdő szélén emelkedik fel a völgyben. A fenyvesek később sűrűsödnek, miközben a völgyet határoló monumentális gerincekről mindkét irányból hatalmas vályúk ereszkednek le a völgy mélyére.

3. Egyenletesen, de nem túl meredeken emelkedünk egyre feljebb, amíg el nem érjük az északnyugat felé induló zöld jelzés elágazását (1297 m). Továbbra is a fenyvesben haladva, de kicsit meredekebben érkezünk meg a zöld jelzés újbóli, a törpefenyősáv határán lévő, ezúttal jobb oldali elágazásához (1475 m).

4. Maradunk a kék jelzésen, és a füves-törpefenyős terepen vezető törmelékes turistaúton északnyugat felé tartunk. A Liptói-Tátra legcsapadékosabb területének tartott völgy felső részén, egy nagyobb katlanban az Alsó-Jamniki-tó (Nižné Jamnicke pleso, 1732 m) északi partján vezet a turistaút, majd az újabb emelkedőt követő újabb kis katlanban még egy, az előzőnél kisebb tavat találunk. Ezt szintén északról kerüljük meg, és már csak egy rövid, nem túl megerőltető emelkedő vár ránk a Tátra főgerincén található Jamniki-hágóba (Jamnícke sedlo, 1908 m) történő megérkezésig.

A Jamniki-völgyből a Jamniki-hágón át a Placslivora Forrás: Nagy Árpád
A Jamniki-völgyből a Jamniki-hágón át a Placslivora
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

5. Amennyiben a hágóból a keresztező piros jelzésen balra indulunk, akkor helyenként láncokkal biztosított meredek, sziklás ösvényen jutunk fel a Hegyes-Rohács (Ostrý Roháč, 2088 m) tetejére. Innen a meglehetősen kitett gerinc déli oldalán rövid ereszkedés, majd az előzőnél könnyebb emelkedő következik a Placslivo (2126 m) sziklás-törmelékes csúcsára.

Hirdetés