Szlovénia - közel hozzánk Hír

Mozgásvilág.hu
2011/01/14
Fedezzük fel és ismerjük meg együtt Szlovéniát!
Hirdetés

Szlovénia 1991-től független ország, mely az akkori Jugoszláviából vált ki elsőként . Területén már a 6. században éltek a mai szlovének elődei. Előbb a Frank Birodalomhoz tartozott, majd velencei fennhatóság alá került, végül az Osztrák-Magyar Monarchia része volt egészen az I. világháborút lezáró békéig. A két háború közt a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz tartozott, melyet 1929-től hívtak Jugoszláviának. A II. világháborúban német, olasz és magyar csapatok tartották megszállva. A háborúk után Jugoszlávia leggazdagabb részeként volt ismert, mely 1991 nyarán, a tíznapos háború után lett független . Hazánkkal együtt, 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz és 2007-től eurót használnak.

 

82095-Predjama-kast-ly.jpg

 

Területe nem éri el Magyarország egynegyedét, míg lakossága alig haladja meg a kétmilliót. Fővárosa Ljubjana. Négy nagy régió találkozása jellemzi az ország geológiai képét, melyek: az Alpok és Elő-Alpok, a Pannon-síkság, a Dinári-hegység és a Mediterránium. Az ország legmagasabb pontja a Triglav (2864 m) a Júliai-Alpok szívében található, az ország észak-nyugati sarkában. Jellemzően az Alpok láncai uralják északról a vidéket, míg ettől délre kezdődik a hatalmas Dinári-hegység. A Dinaridák mészkő borította vidékén erőteljes karsztosodás figyelhető meg, melynek következménye, hogy Szlovénia e vidéke páratlanul gazdag barlangokban és felszín alatti vizekben. A Pannon-síkság az ország keleti felén terül el, és ez a vidék határos hazánkkal, így a magyarul beszélő lakosság is itt él többnyire. Szlovénia nyugati oladala, mely az Adriával szomszédos, már mediterrán jellegű. Tavasszal különösen csodálatos látványt nyújtanak a pálmafák mögött a hófödte hegycsúcsok.

 

82095-Bled1.jpg

 

Szlovénia turisztikailag igen kedvelt régió. Városai a monachia építészeti stílusát idézik, míg az Alpokban hamisítatlan alpesi hangulat fogadja az ideérkezőket. Maribor lett a 2012-es év kultúrális fővárosa , és ez bizonyítja, hogy egyre népszerűbb az ország a kultúrát kedvelő közönségnek is, de jellemzően inkább a „kalandvágyóbb” rétegek térnek ide vissza évről évre. Télen síelőkkel és a hó szerelmeseivel telnek meg a szállodák, míg nyáron, a hegyekben az extrém sportokat kedvelők elégítik ki az adrenalin éhségüket. Kiépülő kerékpáros szolgáltatásainak és ezzel együtt fejlődő kerékpáros úthálózatának köszönhetően nyeregből is jól bejárható a vidék. Virágzik a lovas turizmus, a horgászat, a rafting, a túrázás és hegymászás, a barlangászat és a golf.

Gyere és ismerd meg, mit is ajánlunk Neked az idei télre!

Eszkimó falu az Alpokban

Husky Challange

Hóbringázás, hórafting és retro

Érdekességek Szlovéniáról dióhéjban

 

82095-Szlov-nia.jpg

 
Hirdetés