Szétnéztünk a nagy hátizsákok között - OutDoor 2015

Szétnéztünk a nagy hátizsákok között - OutDoor 2015

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2015/08/10
Eltűntek az irreálisan hatalmas, 100-150 literes modellek.
Hirdetés

Az OutDoor kiállítás felhozatalában a 65 literes és a feletti zsákokat szemlélgetve egy tavalyhoz képest történt változás azonnal szembetűnt:

eltűntek az irreálisan hatalmas, 100-150 literes modellek.

Az is érdekes volt, hogy a kiállított hátizsákok között sétálva az a benyomásom támadt, a gyártók főként a 35-50 liter közötti űrtartalmat, és azok felhasználóiban látják a nagy piacot. Ezekből ugyanis nagyon széles választék, és nagyon sok újítás volt látható. Persze, az ezeket használók a túrázók nagytöbbségét kitevő max 2-3 napra, rövid túrákra indulók. Mi ennek ellenére a nagy, több napos túrákra alkalmas termékeket kerestük. 7 gyártó egy-egy modelljét vizsgáltuk 7 szempont szerint

- pakolhatóság,
- testreszabhatóság,
- vízállóság,
- kényelem,
- kézre eső zsebek,
- súly és
- extrák

és az első benyomásainkat olvashatjátok.

 

Mountain Hardware - South Col™ 70 OutDry

Régi nagy név az Outdoor világában, így alvajáró zombiként támadtunk a standra, ahol katonás sorban álltak egymás mellett egy-egy OutDry felirattal feltupírozva a hátizsákok. A membrános anyagra helyezett hangsúly nem véletlen. A hátizsákok belülről megkapják ezt a vízálló és lélegző bevonatot, ezáltal garantáltan nem áznak el a cuccaink, és nincs szükség esővédő huzattal bajlódnunk. A membrános anyagot a gyártás során, mint egy plusz zsákot, a kész zsákba helyezik, majd ráolvasztják, ennek az eljárásnak hátulütője viszont, hogy a vízállóság megtartása végett nem „vágják ki” a zsákot sehol, így csak felülről pakolható. Még a legelterjedtebb 2/3 – 1/3 belsőosztás sincs benne. A háta nem szabható személyre, viszont két méretben kapható, így mégis magunkra alakíthatjuk legyünk akár 187, vagy épp 155 centisek.

 

Mountain Hardware - South Col™ 70 OutDry
Mountain Hardware - South Col™ 70 OutDry

 

Derékpántján – mely egyébként nem torziós, így egyensúlyozáskor, hajolgatások során megfeszül a csípőnk körül, és kényelmetlenné válhat – nincs zseb, viszont van két hevederfül, amire kulacsot, vagy mást akaszthatunk. A zsák törzséről hiányzik a megszokott két kicsi oldalzseb, de kompressziós hevederek vannak. Vékony és kemény szivacsozású háta van. 1,66 kilogrammos súlyával a könnyűek közé tartozik.

Minimalista kialakítása és a vízállósága miatti egy irányból pakolhatósága megosztott minket.

 

Karrimor - Jaguar 65

Talán a legjobb ár-érték arányú hátizsák, amivel találkoztunk kinn. Mivel én a Jaguar 65 elődjét (Tryfan) nyúzom nagy megelégedettséggel, kíváncsian céloztam meg az itthon kevésbé ismert angol gyártó standját. A 2/3 – 1/3 osztású rekeszt a szokásos felső és alsó nyílások mellett elölről is pakolhatjuk.

 

Karrimor - Jaguar 65
Karrimor - Jaguar 65

 

Mellesleg, ez utóbbinál, ha teljesen körbe cipzározunk, akkor a nyílás fedele levehetővé válik, és mint egy kis hátizsákot használhatjuk, mely rövid, napi kis túrákra elégséges. Hátmagassága a gyártó által fejlesztett szuperkönnyű SA (azaz Size Adjustable, abból is már a harmadik generáció) által könnyen személyre szabható. Az esőtől a zsák aljába rejtett védőhuzattal védhetjük meg a zsák tartalmát. Derékpántja nem torziós, de kemény és vastag szivacsozású. Egy cipzáras zseb található rajta. A kupola alatt víztartálynak kivezetés lett kialakítva.

1,7 kilogramm – ami a hátmagasság állíthatóságát és sok apró zsebét nézve összességében nagyon jó súly.

Legjobb vétel díj
Legjobb vétel díj

 

Berg – Guide Pro 65

Itthon szinte egyáltalán nem ismert a portugál márka, ami nem is csoda, hisz közel 10 éve létezik. A vizsgált modellek közül ezen volt a legkevesebb (nulla) újító szándékú részlet, vagy kialakítás. Igazi klasszikus darab, amit látva, a helyszínen hirtelen a „na ez a 90-es évekből maradt itt” mondat hagyta el a számat. A hagyományos 2/3 – 1/3 osztású rekeszét felülről és alulról is pakolhatjuk.

 

Berg – Guide Pro 65
Berg – Guide Pro 65

 

Vékony szivacsozású hátának magassága nem állítható. Törzsének két oldalán egy-egy hatalmas hálós zseb van, amikbe akár egy másfél literes PET palack is vígan elfér. Derékpántja nem torziós, viszont extra széles szivacsozású, mely hatalmas területen oszlatja el a derekunkra nehezedő súlyt. Mindkét derékpánton van egy-egy nagy cipzáros zseb ami ritka. Súlya 1,7 kilogramm – könnyűsúly.

 

Vaude – Astrum 70

A nagy múltú cég az utóbbi években erőteljesen nagy hangsúlyt fektet a „zölddé” válásra. Ennek köszönhetően a gyártási eljárások és a termékekhez felhasznált anyagok előállítása egyre kisebb lábnyomot hagynak a környezetünkön. Az ezt bemutató asztallá alakított gigantikus monitorok mögött azért ott voltak a termékek is, így kézbe vettük a nagyon szép, letisztult külsejű Astrumot.

 

Vaude – Astrum 70
Vaude – Astrum 70

 

A hatalmas zsákot a szokásos 2/3 – 1/3 osztásban, felülről és alulról pakolhatjuk. Hátmagassága személyre szabható. Az egész hátrendszer kellően vastagon, de keményen párnázott. A törzsön oldalt egy-egy zseb található, melyek akár viselet közben is pakolhatók, köszönhetően a kissé előre álló nyílásoknak. Az extra vastagon párnázott derékpántja – melyen egy zseb található – nem torziós. Az esőtől egy védőhuzat segítségével óvhatjuk meg a cuccaink. 2,6 kilogrammos súlyával igazi nehézbombázó...

 

Thule – Versant 70

Az egész szerkesztőség imádja a Skandináv designt, legyen szó ruházatról vagy kiegészítőkről – mint például a Thule hátizsákok. Az idei nagyzsákjukat már teszteltük, a jövő évi modelleket látva pedig már most várjuk a következő teszteket. A Versant letisztult formájú, ránézésre sem „lóg ki” semmi az összképből (a paszteles acélkék és okkersárga színek is nagyon eltaláltak). A zsák főrekesze a szokásos 2/3 – 1/3 arányban osztott, amit felülről, elölről valamint alulról is pakolhatunk.

 

Thule – Versant 70
Thule – Versant 70

 

A zsebekkel teli kupola mellesleg kisebb túrákhoz átalakítható válltáskává. Személyre szabhatósága nem merül ki a hátmagasság állításban: a derékövének hossza is állítható! Ez utóbbi egyébként nem torziós, mint a 2015-ös tesztelt modellé, de egy minimális elmozdulásra képes. A bal pántján egy saját fejlesztésű csatrendszer is található, melynek segítségével extra zsebet, térképtartót vagy akár kulacsot pattinthatunk fel. A törzsön megtalálható a szokásos két oldalzseb is, melyek enyhén előre döntve pakolhatók, így menetközben is könnyedén ki-be tehetünk ide pld kulacsot.

A zsák anyaga nem vízálló, viszont kapunk hozzá esővédő huzatot. 2 kilogramm körül van, amivel nem kerül be a legkönnyebbek közé, de praktikus megoldásai talán ellensúlyozzák párszáz grammnyi extra súlyát.

Mostkell díj
Mostkell díj

 

Ferrino – Radical 80

Az olasz cég standján még talán most is ott hever valamelyik sarokban az állunk. Az itthon levésbé ismert, több mint 140 éves múlttal rendelkező gyártó standjára úgy érkeztünk meg, hogy egy újabb tucat terméket készítő hátizsákját nézzük meg. Ehelyett egy olyan mérhetetlenül könnyű és irtózatosan minimalista zsákot találtunk, amivel a felocsúdás után az első óvatlan pillanatban el akartunk szaladni. A Radicalt a Cubic Tech nevű vászonból készítették mely anyag szuper erős és szuper könnyű (no meg enyhén átlátszó, így pakolásnál oda kell figyelni, hova kerülnek a koszos alsónadrágok). Nagyon vékony hátszivacsozást kapott – természetesen a minimalista koncepcióba nem fér bele a hátmagasság állítás.

 

Ferrino – Radical 80
Ferrino – Radical 80

 

A vállpántok és a derékpánt is cirka 4-5 mm vastag ha lehet. Felülről és alulról pakolható a szokásos 2/3 – 1/3 osztású rekesz. A derékpántja nem torziós, de egy cipzáras kicsi zseb helyet kapott rajta. Esővédő huzatra nincs szükség, mivel anyagában vízálló.

No de a súlya…???

A 80 literes zsák mindösszesen csak 900 gramm! Igen, nincs egy kilogramm.

Pehely díj
Pehely díj

 

Tatonka – Hinterland 70

A kiállításon szinte lépten-nyomon a Tatonka új, X Vent Zero Plus névre keresztelt hátrendszere köszönt vissza plakátokon, magazinok hátlapjáról, mely szinte hozzá sem ér a hátunkhoz (a vállpántok tetejétől egy-egy centi keskeny hálós szövet húzódik lefele a derekunkhoz, ahol kiszélesedik). Persze, hogy kíváncsiak lettünk rá. No persze az általunk vizslatott kategória nem kapta meg ezt a rendszert, csak az 50 liter alattiak –azért kipróbáltuk, és erőteljesen felemás érzetekkel tettük le, mivel igen furcsa érzést váltott ki a lapockánk tájékán. Az új hátrendszert nem is, de a hagyományos, vékonyan szivacsozott, állítható magasságú hátat megkapta a Hinterland.

 

Tatonka – Hinterland 70
Tatonka – Hinterland 70

 

A hatalmas rekeszét 2/3 – 1/3 részben oszthatjuk, amikbe felülről, illetve alulról pakolhatunk. Az apróbb cuccaink elpakolását a törzs oldalán egy-egy zseb segíti. Filléres tétel, de a hegyen, amikor a szükség úgy hozza, hatalmas áldás a két fül a zsák tetején (egy a szokásos helyen, a hátánál, és egy elől), melyek segítségével könnyebben pakolhatjuk. A derékpántja nem torziós, és sajna nincs rajta zseb. Az égi áldástól esővédő huzattal óvhatjuk tartalmát. Nehézsúlyú harcos, mivel üresen is 2,5 kilogrammot nyom.

 

A fentieket nézve mi egybe hangzóan a Thule zsákját választottuk a legjobbnak. Mind funkcionalitás, mind design terén elnyerte tetszésünket.

Hirdetés