Thule Alltrail 45 – könnyű és letisztult hátizsák Hír

Thule Alltrail 45 – könnyű és letisztult hátizsák Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2018/07/04
Nem először jár nálunk a Skandináv cég egy terméke. Nekünk bejönnek a letisztult, átgondolt és praktikus megoldássokkal tervezett hátizsákjaik, így a most érkezett teszt-alanytól is ezeket vártuk el.
Hirdetés

Kíváncsian kezdtük vizsgálni, próbálgatni az Alltrailt, melyből több méret, valamint női és férfi változat is elérhető – mi a férfi modell 45 literes kivitelét kaptuk tesztre, a görög tengerparti házakat idéző Mykonos Blue színben.

 

Kényelem

Az Alltrail háta, váll- és derékheveredei kemény és vékony szivacsozásúak, amik ennek ellenére nagyon kényelmesek, még a teljesen megpakolt állapotban is. Az ezek alatti területek szellőzése érdekében a szivacsozásokba nagyobb szellőzőnyílásokat vágtak, amik az én esetemben sajnos nem sokat segítettek. Nagyon izzadós vagyok, így a vállhevederek és a lapockákat fedő szivacsozás alatt rendesen beizzadtam...

 

A hátmagasság állítása egyszerű Forrás: Mozgásvilág - Paraferee
A hátmagasság állítása egyszerű
Kép forrása: Mozgásvilág - Paraferee

 

Az ergonómikus szabású vállhevederek függőleges elhelyezkedését nagyjából 9-10 cm-nyit könnyedén állíthatjuk a hátizsák törzsén fel és le, egy hatalmas tépőzár segítségével pedig rögzíthetjük a kívánt magasságban. Mivel nem vagyunk egyformák, ez nagyon praktikus megoldás, hogy a lehető legjobban magunkra tudjuk szabni a hátizsákot – ez hosszú túrákon kifejezetten jól jön.

A derékheveder nagyon széles, így jól eloszlatja a súlyt derekunkon. Szélein vastagabb és keményebb szivacsozás van, összességében kellően rugalmas, így jól leköveti a testünket.

A hátizsák külső anyaga vízlepergetős, vagyis komolyabb zuhé esetén szükségünk van cuccaink elázását megakadályozandó egy esővédőhuzatra. Nem kell aggódni, mert az Alltrailhez tartozék – a huzat pontosan illeszkedik a zsákra, így ha arra kívülre aggasztgattunk cuccokat, pld sátrat vagy derékaljat, akkor már nem fog felmenni!

 

Pakolhatóság

Az Alltrail 45 literes űrtartalma egy-, vagy kétnapos könnyed túrákat kellően kiszolgál, hiszen van hely mind a különböző ruháinknak, mind hálófelszerelésünknek is.

Egy nagy rekesze van, amit az aljában, kb ¼ magasságban egy kisebb szövetdarabbal két részbe választhatunk – de a kisebb cuccaink át tudnak esni mellette fentről alulra, mert nem fogja át a teljes hátizsák keresztmetszetét! A szövetdarab egy oldala fixen be van varrva a zsákhoz, míg a szemközti oldalának két sarkán egy-egy bújtatós akasztó van, amit egy-egy gumihurokba tudunk bebújtatni és ezzel rögzíteni.

 

Thule_Alltrail45_DSC_2843_k_resize.jpg Forrás: Mozgásvilág - Paraferee
Thule Alltrail 45
Kép forrása: Mozgásvilág - Paraferee

 

A nagy rekeszbe fentről, a kupola alatti, zsinórral összehúzható nagy szájon át, vagy a jobb oldalán végig futó, cipzárral nyitható szájon át tudunk pakolni. Ez utóbbi igen praktikus tud lenni terepen, amikor a hátizsákunkba pakolt cuccaink közül – természetesen – a legalsóra lenne épp szükség.

A kupolája nem vehető le (vannak olyan modelljeik, amiknél a kupola külön mini hátizsákként hordható). Egy-egy cipzáras rekeszt találunk kívülről, és belülről – ez utóbbiban egy akasztót is találunk.

Kisebb cuccaink tárolására a hátizsák törzsének két oldalán egy-egy mély és elasztikus, a törzs külsején egy felülről nyitott, oldalról felcipzározható és felül egy csattal összehúzható, valamint a derékheveder jobb oldalán egy kisebb és cipzáras zsebeket találunk. A derékpánton, mint szinte minden Thule hátizsákon, megtaláljuk a saját fejlesztésű VersaClick-rendszert. Ehhez könnyedén csatlakoztathatunk különböző kiegészítőket, mint például fényképezőtartót, kulacstartót, vízállótokot vagy túrabottartót – ez utóbbi alaptartozékként megkapjuk a táskával, míg a többit külön vásárolhatjuk meg, igény szerint. Ezzel a kiegészítővel korábban egy másik hátizsáknál már találkoztam, és már akkor is lecseréltem volna inkább egy tokra, mert felhasználhatóság szempontjából ez kilóg a komplett Thule-képből.

A nagy rekeszben helyet kapott még egy ivótáska elhelyezésére alkalmas zseb is. A hátizsák úgy lett kialakítva, hogy az ivószatyor csövét mindkét oldalra kivezethetjük – igény szerint.

Ki kell még emelni egy érdekes és hasznos megoldást: a legalsó kompressziós heveder az oldalsó zsebekben halad át, nem pedig azokon kívül, így amikor kompresszionáljuk a zsákot, az nincs kihatással a zsebek méretére és tartalmára.

 

Összességében

Az Alltrail 45 egy könnyű és kiváló túratárs az egy-két napos túrákhoz. Praktikus megoldásai révén jól használható legyen szó akár középhegységi vagy könnyebb magashegyi túráról.

 

Thule Alltrail 45

anyaga: 420D Dobby Poly, 330D Ripstop Polyester
űrtartalma: 45 liter
szín: Obsidan Black, Garden Green, Mykonos Blue
nem: férfi
súly: 1600 gramm
fogy.ár: 49 900 Ft

 

Hirdetés