ÖTSCHER:REICH - Az Alpok testközelből

ÖTSCHER:REICH - Az Alpok testközelből

Házi Bernadett
Házi Bernadett
2015/06/02
Az osztrák Grand Canyon, Eibl Jet bobpálya, tartományi kiállítások, Lunzi-tó, Mendlingtali élményvilág, Leckermoor dagadóláp és göstlingi vadon..ez mind-mind Mostviertel!
Hirdetés

Alsó-Ausztria turisztikai látványosságai között kiemelt jelentőséggel bír a Mostviertel régió változatos alpesi térsége, amelynek jelképe az Ötscher-Tormäuer Natúrpark közepén magasodó 1893 méteres Ötscher hegy. Ez a natúrpark Alsó-Ausztria legnagyobb natúrparkja és egyértelmű varázsa az érintetlen természetben rejlik. Bizarr formájú sziklák, mély szurdokok, vízesések és barlangok, valamint csendes erdők, hegyi legelők, tavak és csodálatos kilátóhelyek otthona.

Az Ötscher régió megkapó természeti szépsége és a megannyi látnivaló csak egy Ötscher történelméből, amelynek a 19. századtól napjainkig tartó kulturális-, gazdasági- és természeti eseményeibe igazán a 2015. november 1-ig tartó nyerhetünk betekintést.

Néhány héttel ezelőtt lehetőségünk nyílt, hogy ily módon kicsit jobban megismerjük ezt a vidéket és megértsük a fejlődését.


Eibl Jet - bobos robogás az Ötscher világába

Érkezésünk első napján Türnitznél léptünk be az Ötscher Tormäuer Natúrparkba, egészen pontosan Traisental lankás dombjai közé, amely a köztudatban ideális családi kerékpáros központ. Valóban, a kerékpárút szemlátomást lágyan tekereg a csendes Traisen folyó mentén, lehetőséget adva arra, hogy az erre elhaladók a tájban gyönyörködhessenek.

Mi sem teszünk másképp, a  könnyű ebédje után máris felülről szemléljük a Traisen völgyét, mégpedig az Eibl Jet nyári bob üléseiből. A bobpálya 1007 m hosszú és 110 m szintkülönbség alatt maximum 40 km/h-s sebességgel suhanhatunk lefelé. A pálya nyomvonala elég változatos, sok huppanó, kanyar, spirál és gyorsító szakasz teszi próbára a fékeket és persze a sikításra hajlamos utasok ingerküszöbét. Abbahagyni szinte lehetetlen!

Eibl Jet Türnitzben Forrás: www.mozgasvilag.hu
Eibl Jet Türnitzben
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!


Frankenfels-Laubenbachmühle - az ÖTSCHER:REICH világa

Az Eibl Jet után kellőképpen felvillanyozva haladtunk tovább, egyre beljebb az Ötscher világába, elsőként érintve Frankenfels-Laubenbachmühle-t, a tartományi kiállítás első helyszínét, ahol a mariazelli kisvasút felújított, 2 szintes, faszerkezetes új üzemközpontjában személyes történeteken és tárgyakon keresztül nyerhetünk betekintést az Ötscher-régió hagyományos életébe. A 19. századi alpesi ember életének központjában a fakitermelés és a köré épülő infrastuktúra fejlesztése állt, akkoriban a gazdálkodáshoz elengedhetetlen szerszámok alapanyagául szolgáló vasérc kőből való kinyeréséhez és megmunkálásához rengeteg fára volt szükség, amelyhez egész erdőket vágtak ki abban az időben. A kiállítás az akkori emberek mindennapi életére fókuszálva és interaktív kiállítási elemekkel operálva tárja fel előttünk a múlt és jelenkor kapcsolatát, illetve feszegeti a "hogyan tovább" kérdéskört.

Számunkra nagyon izgalmas volt felfedezni ezeket a gondolatokat, az alpesi régiók immár a fenntartható turizmus felé veszik az irányt, megőrizve a természet értékeit és kincseit, ugyanakkor emléket állítanak az ide vezető út küzdelmes mindennapjai számára.

Tartalmas élményekkel gazdagodva késő délután az Alpenhotel Gösing felé vettük az irányt, amely az első nap éjszakáján szállásunkként szolgált. Utunk szervezői részéről nem is lehetett volna tökéletesebb választás ennél, hiszen a szobánk erkélyére lépve a lábunk alatt terült el az Ötscher világa, amelynek tetején impozáns koraesti fényekbe burkolózott az Ötscher csúcsa, mintegy hívogatva bennünket a meghódítására.

Az Ötscher csúcsa naplementében Forrás: www.mozgasvilag.hu
Az Ötscher csúcsa naplementében
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre! 


Wienerbruck - az osztrák "Grand-Canyon" bejárata

Nem is kellett erre sokat várnunk, másnap reggel túrafelszerelésben neki is vágtunk a tartományi kiállítás második szakaszának, a hoteltől csak néhány vonatállomásnyi távolságra található wienerbrucki Ötscher-Basis Natúrparkcentrumtól induló Ötscher-árkoknak. Az Ötscher-árkokat nem véletlenül választotta az osztrák Alpesi Egyesület és az "Österreichs Wanderdörfer" 2011 szeptemberében Ausztria legszebb túrahelyének. A kirándulás a kényelmes sétától a kiadós gyalogtúráig kínál lehetőségeket, külön erre a célra képzett helyi túravezetők személyes megközelítésben mutatják be az elbűvölő természetet az alpesi Mostviertelben. A köznyelvben osztrák "Grand Canyon"-ként ismert szurdokvölgy páratlan a maga nemében, közvetlenül a sziklafalak tövében, keskeny ösvényen vagy pallókon követhetjük az alant hömpölygő kristálytiszta türkizkék színű folyó útját, fizikai felkészültségünktől függően akár fentről lefelé, vagy lentről felfelé kirándulhatunk. Nyáron kifejezetten üdítő a hűvös víz frissessége, megpihenhetünk akár a vízzel telt sziklaöblök mellett, vízesések tövében, a híres Mirafall vízesésnél vagy akár az Ötscherhias hütténél is.

Bárhogyan is túrázunk végig a canyonban, maradandó élményben lesz részünk, ahová a jövőben is bármikor szívesen visszatérünk. Túránk végén egy kellemes ebéddel jutalmazzuk meg magunkat az Ötscher-Basison - nehezen tudjuk felejteni a zelleres-lencsés roston sült pisztrángot -, Wienerbruckban, majd visszatérve az Alpenhotel Gösinghez, tovább is indulunk harmadik célállomásunkra, Neubruckba.


Neubruck - a Töpper-kastély kiállításának izgalmas látogatása

Neubruckban a tartományi kiállítás harmadik pontjára, a Töpperschloss-hoz érkeztünk. Nem véletlen, hogy a neubrucki Töpper-kastély, a mostvierteli úttörő egykori rezidenciája biztosít helyszínt a kiállításnak. Andreas Töpper egyszerű kovácslegényből lett a Monarchia legjelentősebb magánvállalkozója, aki az 1800-as években Európa legmodernebb vashengerművét üzemeltette és 800 helyi munkást foglalkoztatott.

Ezen a kiállításon Andreas Töpper tartalmas élete és munkássága, valamint más korabeli úttörők leleményes találmányai kerülnek bemutatásra, akiknek természettudományos felfedezései és fejlesztései új perspektívát kínálnak az egész régió jelenére és jövőjére nézve.

A kiállítás meglátogatása után következő szálláshelyünket, a gamingi Kartause Gaming szállodát vettük célba, amely igen közel helyezkedik el a közkedvelt nyári családi kirándulóhelyhez, a Lunzi-fürdőtóhoz.


Lunzi-tó - az igazi családi üdülőhely

A Lunzi-tó Lunz am See mellett található, amely települést az osztrákok hegymászófalunak becézik. Többek között innen indul túraútvonal fel a Dürrensteinre, a Keleti-Alpok egyik legszebb kilátójához, az Ybbstaler Hüttéhez, majd körben vissza hegyi tavak mentén Lunz am See-be. A Lunzi-tavon egyébként egy úszó színpad is helyet kapott, ahol nyaranta kisebb előadásokat és koncerteket szerveznek a közönségnek. A Lunzi-tó kristálytiszta vizével és vadregényes környezetével vált a pihenni vágyók kedvencévé.

 

Mendlingtali élményvilág és szurdokvölgy túra

Harmadik és egyben utolsó napunkon egy új és izgalmas program várt bennünket Mendlingtalban, Lassingban. A Mendlingtali élményvilágban fahidakon járhatjuk be Közép-Európa egyetlen, még ma is működőképes rönkúsztatóját, az út egy egyre szűkülő szurdokon keresztül vezet, majd egy mezőn ér véget. Az élményvilágban bemutatásra kerül minden, ami a faúsztatással kapcsolatos: fából készített úszócsatornák, mesterséges zsilipek és duzzasztók, malomkerekek és gátak..mindez természetesen fából. A szurdoktúra alatt utazást tehetünk egy olyan időbe, amikor ezek az építmények jellemezték az Alpok patakjait és folyóit. Most a Mendling völgyében újra életre kel mindez, hogy számunkra is elérhetővé váljék, hogy izgalmas keresztbe-kasul futó fahidakon és erdei ösvényeken közlekedve élvezhessük a Mendling völgyét és a természet szépségét.

Mendlingtali szurdoktúra a Mendling folyó mentén Forrás: www.mozgasvilag.hu
Mendlingtali szurdoktúra a Mendling folyó mentén
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!


Alpesi uzsonna és a Leckermoor dagadóláp különleges vidéke

Utunk végén meglátogattuk még a 300 éves , amely egy természetvédelmi terület szívében található. A Zettel család tulajdonában lévő gazdaságban hagyományos alpesi uzsonnával várják a vándorokat, a gyerekeket pedig az állatsimogató apró kedves lakói ejtik rabul. A gazdaságban természetesen megszállni is lehet, a környék tökéletes a felhőtlen pihenéshez és túrázáshoz.

Az uzsonna után pedig meglátogattuk a szintén a család tulajdonában lévő Leckermoor dagadólápot, ahol számos, a kihalás veszélyétől fenyegetett állat- és növényfaj él. A terület olyannyira védett, hogy az ösvényről lelépni is tilos, mivel bakancsunkkal "sebet" ejtünk a törékeny ökoszisztémán, amely csak igen lassan gyógyul be, azaz telepednek rá vissza a növények. Ha viszont van egy szabad 4 óránk és többet is szeretnénk megismerni a vidékből, akkor Göstling an der Ybbstől egy az egész Hochreit fennsíkot és a Leckermoor láp környékét bebarangolhatjuk.

 

Az utazás lehetőségét ezúton is köszönjük Alsó-Ausztria Turisztikai Hivatalának!

 

Hirdetés