Ljubljana és Maribor Hír

Mozgásvilág.hu
2012/03/24
Közép-Szlovénia az a hely, ahol az alpesi hegyek és a karsztvidék találkozik egymással.
Hirdetés
Ljubljana Egy nemrégiben készült tanulmány feltárta a városi turizmust az európai fővárosokban. Az eredmény szerint Berlin és Stockholm mellett Ljubljanát az első olyan három európai fővárosba sorolták, ahol a legmagasabb a növekedési ráta a turisták által eltöltött éjszakák számát illetően az elmúlt öt évben, míg szálláshely kapacitás tekintetében Ljubljana át is veszi a vezetést. E mellett a nemzetközi eltöltött turistaéjszakák számában is az első.

 

undefined Kép forrása: undefined

 
Miért is utazik tehát ilyen sok ember Ljubljanába? Mindamellett, hogy Ljubljanának mindene megvan, amellyel más modern fővárosok is rendelkeznek, 280 000 főt számláló lakosával mégis sikerült megőriznie a kisvárosi kellemes és nyugodt hangulatot. Ez a festői és egyben pezsgő város tele van meglepetésekkel. A régió, amelynek Ljubljana és további 25 település is része, közismert tradicionális vendégszeretetéről, változatos természeti kincseiről, kedves városairól, várairól, minőségi éttermeiről és falusi templomairól, amelyek gazdag művészeti örökséget hagynak hátra a jövő nemzedékének. Télen álmodozó közép-európai karaktere érvényesül, nyáron pedig kellemes mediterrán hangulata varázsol el. Földrajzi helyzetéből és a kis távolságokból adódóan a város nagyszerű kiindulópontja Szlovénia változatos arcának felfedezésére.

 

undefined Kép forrása: undefined

 
Ljubjanában megtalálhatók a város 3000 éves történelmének bizonyítékai, pl. Emona, a római város romjai . A régi városközpont a középkori várral, barokk homlokzatok, dekoratív épületek és egyenletlen tetők, a Ljubljanica folyón átívelő hidak és a Tivoli park, amely a város szívében található , mind-mind hozzájárul a város festői szépségéhez. Ljubljana jelenlegi megjelenése részben az olasz barokk, részben a szecesszió stílusjegyeit hordozza, amely az 1895-ös földrengés után újraépített városrészek házainak sajátja . A 20. század második felében Jože Plečnik építész hagyta szülővárosán kitörölhetetlen ujjlenyomatait,  amelyet tovább formáltak tanítványai és szlovénia neves új hullámos építészei.

 

undefined Kép forrása: undefined

 
Közép-Szlovénia az a hely, ahol az alpesi hegyek és a karsztvidék találkozik egymással. Ezen okból változatos egyedi természeti és kulturális sajátosságok jöttek itt létre. Néhány ezek közül a ljubljanai mocsarak, vizes élőhelyek és tőzeglápok területe, amely őskori élőlények maradványainak lelőhelye, illetve ritka állat- és növényfajoknak ad otthont. A magas hegyi fennsíkon a Velika planina helyezkedik el a Kamnik Alpokban, amely híres sí központ és a legrégebbi tejfeldolgozó pásztorok székhelye is Európában. Karszt mezőket, Polhov Gradec titokzatos erdőit, Posavje dombok gazdaságait, a föld alatt pedig alighanem a legkülönlegesebb barlangi képződményeket találhatjuk ugyanitt.

 

undefined Kép forrása: undefined

 

Ami bizonyos, aki idelátogat, nem fog unatkozni! Az erdők, folyók és tavak nagyszerű lehetőséget kínálnak a szabadtéri aktív pihenésre. Túrázhatsz, bringázhatsz, felfedezheted a természetet, vadászhatsz, horgászhatsz.. Egyszóval Ljubljana és a Közép Szlovénia régió tökéletes hely a nyugodt és aktív pihenésre! Tudj meg Ljubljanáról többet! Klikk ide! Maribor 2012 – Európa kulturális fővárosa! Maribor 2012-ben Európa kulturális fővárosa és több, mint 1000 esemény házigazdája! Kulturális előadások és fesztiválok kerülnek egész évben megszervezésre világszínvonalú nemzetközi művészek közreműködésével. Az események minden korosztálynak és ízlésnek kínálnak változatos programokat a Ljubljanától 100 km-re fekvő Mariborban. Mariboron kívül egyébként még további 5 partnerváros vesz részt a projektben (Ptuj, Murska Sobota, Velenje, Novo mesto, Slovenj Gradec) ahol szintén sokféle kulturális eseményt, kiállítást lehet megtekinteni és részt venni programokban. A programsorozatot kiegészítik a hagyományos szlovén konyha, helyi ételek és borok kerülnek a látogatók asztalára.

 

undefined Kép forrása: undefined

 
Ha szeretnéd szlovéniai üdülésed „kulturálisan megfűszerezni”, a hozzád legközelebb eső partnerváros rendezvényei közül most igazán érdemes válogatnod! Főbb programok: -    koncertek (komolyzene és rock, jazz, világzene..stb.) -    színházi előadások -    fotó- és képzőművészeti kiállítások -    irodalmi estek -    kreativitást fejlesztő gyermek programok (művészeti workshopok, ifjúsági fesztiválok)

 

undefined Kép forrása: undefined

 
Bővebben a programokról itt tájékozódhatsz!

 
Hirdetés