Garmin fénix 3 teszt Hír

Garmin fénix 3 teszt Hír

Kakuk András
Kakuk András
2015/09/02
Mozgáscsík törölve, ugyanitt naplemente 10 perc múlva...
Hirdetés

Ha már a megjelenéssel kezdtük anno a Forerunner 920 XT elemzését kezdjük itt is ezzel, hiszen a kinézet lényegében különbözteti meg a két órát.

A fénix 3 súlya 84 gramm (Gray kiadás, műanyag szíjjal) – a 920XT 61 grammjával szemben, magassága pedig 15,76 mm, a 920-as 12,7 mm-jével szemben.

Miért fontos ez?

Én futás és túrázás közben teszteltem. Testileg (legalábbis ami a karomat illeti) inkább a kenyai futókra emlékeztetek, mintsem Justin Gatlinre, így hát egyértelműen érezhető volt számomra a plusz súly és a méret. Futás közben egyértelműen zavaró volt, no nem nagyon de pont annyira, hogy ha kizárólag futáshoz keresnék órát akkor a 920-as lenne az egyértelmű befutó.

Túrázás közben ez nem szempont, kivéve öltözéskor, amikor a szűkített mandzsettás softshell kabátot nem tudtam áthúzni az órán. Apró dolgok, de figyelni kell rá. Hozzátenném, hogy nem a fénix 3 a legvaskosabb sportóra, az Ambit még 3 mm-t ráver, és így pályázik az első sport toronyóra címére.

Erősebb testalkatúak számára, így ájronmen, rafting májer főszerkesztő úr számára sem volt zavaró tényező a súly és méret többlet.

Sportolás közben akár négy adatot is képes megjeleníteni egyidejűleg, kreatívan és többféle elrendezésben kihasználva a kerek számlapot.

 

Monoszkóp számlap Forrás: Mozgásvilág.hu
Monoszkóp számlap
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Megjelenésben viszont egyértelműen a fénix 3 mellet teszem le a voksom, ami egy nagyon szép, stílusos óra és a tetszőlegesen variálható számlappal gyorsan válthatunk sportosan digitális, elegánsan mutatós, vagy viccesen monoszkóp időkijelzés között.

 

A megjelenésen felül

A fénix 3 külalakja nem csak a hiúságunkat legyezi, hanem funkciója is van.

GPS a lünettában

A Fénix3 lünettája (a számlap körüli gyűrű, ami ez esetben nem forgatható) egyben a GPS egység antennája is. Ennek mi az előnye, nem derül ki, hiszen a Garmin semmilyen adatot nem szolgáltat a GPS egységekről.

A mi tapasztalatunk az volt, hogy a műholdak megtalálásában a fénix 3 picit alulmarad az idősebb testvérrel a 920XT-vel szemben. Persze ez nem egy reprezentatív felmérés, ami nagyrészt az otthoni wc-ben és a környékünkön található erdőkön és mezőkön történt. A gyorsaságot sok minden befolyásolja, felhők, időjárás stb... amit minden igyekezetünk ellenére sem tudtunk azonossá varázsolni.

Futás közben néhányszor érdekes értékek jelentek meg a számlapon. Az átlag 4.30-as tempójú edzéseim során egyszer-kétszer hirtelen 3.30 alá ugrott a tempóm. Ennek oka lehetne az elképesztő tempóváltási képességem, de sajnos ez nem igaz. Az igazsághoz az áll legközelebb, hogy ezek a kisebb eltérések normálisak bármilyen GPS óra esetében, maximum nem veszed észre. A karod gyorsabb mozgása, a gyengébb GPS jel rövidebb időre bolond adatokat produkál. Ezeket minden gyártó különböző algoritmusok segítségével utólag próbálja korrigálni.

 

Kapcsolat, szinkronizáció

ANT+, Bluetooth és Wifi. Elsővel számos kiegészítő szenzor által küldött adatot tudunk feldolgoztatni a fénix 3-al, a Bluetooth hasznát leginkább Android és IOS okostelefonokkal párosításkor vehetjük, míg a Wifi segítségével automatikusan a felhőbe küldhetjük az edzéseinket, anélkül, hogy bármit bárhova be kéne dugni, vagy külön be kéne kapcsolni, mert az óra közvetlenül a routerhez csatlakozik - bár ahhoz, hogy ezt tudja, először vezetékes kapcsolattal és a Garmin Expressz program segítségével össze kell hoznunk az órát a routerrel. Ha megvan a párosítás, akkor ahogy belépsz az ajtón edzés után (és a beállított wifi hálózat közelébe érsz), már nézheted is a Garmin Connecten az eredményeidet.

A szinkronizáció nem csak az edzéseket, de az óra beállításait is érinti, így például a számítógépen keresztül is beállíthatod a rendszer tulajdonságait. Azon vitakoztunk házon belül, hogy jó-e ez a fajta "nyílt" rendszer, vagy egyszerűbb és biztonságosabb lenne-e ha mondjuk csak az online felületen lehetne a beállításokon variálni és így teljesen megszüntetni az oda-vissza szinkronizációból fakadó interferencia lehetőségét. 

Egyébként a telefon tethering-jével is összekötheted, így még haza sem kell menned, hogy elérd a felhőt az órával.

 

Iránytű Forrás: Mozgásvilág.hu
Iránytű
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Majdnem okosóra

A Bluetoothos kapcsolat egyik ínyencsége, hogy a zsebedben lévő telefonodra érkező hívásokról (akár Skype is), sms-ről, vagy e-mailről az óra közvetlen értesítéseket jelenít meg, ami akkor jön igazán jól, ha fontos üzenetet vársz, hiszen így eldöntheted, hogy érdemes-e megtörni az edzést a telefon előkotorásával, vagy sem. Az értesítések olvasásánál többet viszont nem tudsz tenni, visszafelé már nem működik a kommunikáció, vagyis nem tudsz hívást elutasítani/fogadni, smst írni meg pláne nem. Ha sanszos, hogy szülni fog a feleséged, vagy Obama hívását várod egy kisebb Világbéke tárgyalás miatt, de a macskádat inkább visszahívod edzés után, akkor jól jöhet ez az extra.

 

Garmin Connect

Az edzéseidet visszanézheted az óra menürendszerén keresztül, az okostelefonos appon, vagy a Garmin Connect online felületén, ami egyébként reszponzív, tehát mobiltelefonos böngészőben is kényelmesen használható. Az online felület egy személyre szabható "gadget"-rendszerben közli mindazt a temérdek infót, amit az edzéseden mért adatokból kinyert. Ezen felül a Connecten figyelheted az edzésterveidet, a pályáidat, a felszerelésedet, az kitűzött céljaidat, egyéni rekordjaidat és egy valag dolgot.

Kezelése nem bonyolult, viszont internetelérés nélkül nem működik.

 

Basecamp szoftver

A fénix 3-ra a Garmin Basecamp szoftver segítségével nagy felbontású térképekre (turista ösvények stb...) tervezett útvonalat is fel tudsz tölteni amin aztán szépen végignavigál. A Basecamp a fénix 3 vonatkozásában annyival tud többet a Connectnél, hogy az utóbbin csak Google maps alapú térképekre tudunk tervezni, ami autós térkép alapú, így ösvényeket, turista utakat nem mutat.

 

Akkumulátor

A belezsúfolt tudás mellett elképesztő akkuteljesítményt produkál, akárcsak a Forerunner 920. Ugyan megalázó az órára nézve, de használhatod csak idő kijelzésére is, így akár négy hónapon keresztül tiporhatod földbe a méltóságát. Ha a tevékenységfigyelő alias napi aktivitásmérő funkciókat használod, úgy is csak havonta szükséges töltőre dugnod. Edzésre, vagy versenyre pedig aktívan GPS-t használva 24 órás futamon is indulhatsz, de UltraTrac módban közel két napos tortúrán is használt veheted.

Az UltraTrac mód időszakosan pihenteti a GPS-t és helyette az óra gyorsulásmérőjét használja, így határozza meg a sebességet és a távolságot. Ennek bekalibrálásához először normál GPS módban kell használni az órát, miközben az óra megtanul GPS nélkül is távolságot mérni.

Ha műholdbefogáshoz nem ideálisak a körülmények, a GLONASS technológiával javíthatunk a dolgon, ekkor nagyjából 20 órát dolgozhat az óra egy feltöltéssel.

 

Túrázóknak, kalandoroknak

A fénix 3 GPS és ABC (magasságmérő, barométer és iránytű) funkciói segítségével átfogó navigációs és nyomvonal rögzítési képességekkel bír. Gyorsgombot állíthatsz be a fontos helyek megjelelőségéhez és időjárásváltozási adatokat is nyújt. 

Futás, triatlon és egyebek

Az általam leggyakrabban végzett mozgás, a futás szempontjából technikai tudása tökéletes, ebben nem is különbözik a 920XT-től. A szokásos GPS alapú adatokon felül, a futás dinamika használ legjobban az egyszeri futónak. Ez a funkció a lépésszámot, (SPM-tempót pl. 173 per perc) átlagos lépéshosszt, és függőleges oszcillációt (Hr öv kell hozzá) is mér. Ezekkel az adatokkal komolyabban ki lehet elemezni a futásodat, amihez persze nem árt egy hozzáértő segítsége sem.

Ha érdekelnek, hogy mik ezek a furcsa adatok itt elovashatod. 

 

Három adat egyidejűleg a képernyőn, jó nagyban Forrás: Mozgásvilág.hu
Három adat egyidejűleg a képernyőn, jó nagyban
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A fénix 3-ban alapból benne van a triatlon edzés funkció, amiben a depo idők is külön rögzítésre kerülnek, az úszó edzés, illetve sí is.

Sí-snowboard edzés használata esetén az okosság az, hogy mutatja a sebességet, távolságot, függőleges sebességet, valamint automatikus időmérést indít, amint elkezdesz ereszkedni (a síliften felfelé haladva nem mér).

 

Fitnesz

Természetesen a mostanában egyre terjedő fitnesz funkciók is elérhetők. Napi lépés cél, ehhez kapcsolódó értesítők- mozgás ha többet üldögélsz a kelleténél, napi cél elérése, pl. 10 000 lépés, alvásfigyelés, sőt "10 perc múlva naplemente" kijelzés is...

A fénix 3 számomra legjobb tulajdonsága a személyre szabhatósága. A gyakori rezgés és bípelés, amit ezen értesítéseket 4-5-ször naponta jelzi, számomra semmilyen többlet szolgáltatást nem jelent, így hát kikapcsoltam egy elegáns mozdulattal. Persze ezt Ádám kolléga ugyanilyen egyszerűen visszakapcsolta, amint az ő kezére került a tesztalany. Szerinte amúgy is tökéletesen illik hozzá, úgy hogy vagy megverekszünk érte, vagy szereznem kell nekem is egyet...

 

Mire való?

Mindenre. A fénix 3 egy igazi multisport óra, nem hiába keresi az összes szörfös, vitorlás haverom. Szabadtéri navigációs funkciói, pl: 3 tengelyű iránytű, magasságmérő, barométer, TracBack és tájoló, viharjelzés előtérbe helyezik olyan sportoknál, ahol az időjárás fontos tényező (túrázás, hegymászás, szörfözés, stb.).

Ha a Garmin Forerunner 920 XT-t multisport órának nevezzük, akkor a Garmin fénix 3 mégsokkalmultibb órának kell hívni. Míg előbbit azoknak a multisportot űzőknek ajánlhatjuk, akik általában csak az otthon-munkahely-edzőpálya háromszögben mozognak, addig a fénix 3 a kalandoroknak, a világot járóknak és mindeközben mindenfélét sportolóknak csecsebecséje.

 

Specifikáció, ár, holkapható...

Hirdetés