Menü

2015.09.02.     Hozzászólás 7

Garmin fénix 3 teszt

Mozgáscsík törölve, ugyanitt naplemente 10 perc múlva...


Ha már a megjelenéssel kezdtük anno a Forerunner 920 XT elemzését kezdjük itt is ezzel, hiszen a kinézet lényegében különbözteti meg a két órát.

A fénix 3 súlya 84 gramm (Gray kiadás, műanyag szíjjal) – a 920XT 61 grammjával szemben, magassága pedig 15,76 mm, a 920-as 12,7 mm-jével szemben.

Miért fontos ez?

Én futás és túrázás közben teszteltem. Testileg (legalábbis ami a karomat illeti) inkább a kenyai futókra emlékeztetek, mintsem Justin Gatlinre, így hát egyértelműen érezhető volt számomra a plusz súly és a méret. Futás közben egyértelműen zavaró volt, no nem nagyon de pont annyira, hogy ha kizárólag futáshoz keresnék órát akkor a 920-as lenne az egyértelmű befutó.

Túrázás közben ez nem szempont, kivéve öltözéskor, amikor a szűkített mandzsettás softshell kabátot nem tudtam áthúzni az órán. Apró dolgok, de figyelni kell rá. Hozzátenném, hogy nem a fénix 3 a legvaskosabb sportóra, az Ambit még 3 mm-t ráver, és így pályázik az első sport toronyóra címére.

Erősebb testalkatúak számára, így ájronmen, rafting májer főszerkesztő úr számára sem volt zavaró tényező a súly és méret többlet.

Sportolás közben akár négy adatot is képes megjeleníteni egyidejűleg, kreatívan és többféle elrendezésben kihasználva a kerek számlapot.

 

Monoszkóp számlap Forrás: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Megjelenésben viszont egyértelműen a fénix 3 mellet teszem le a voksom, ami egy nagyon szép, stílusos óra és a tetszőlegesen variálható számlappal gyorsan válthatunk sportosan digitális, elegánsan mutatós, vagy viccesen monoszkóp időkijelzés között.

 

A megjelenésen felül

A fénix 3 külalakja nem csak a hiúságunkat legyezi, hanem funkciója is van.

GPS a lünettában

A Fénix3 lünettája (a számlap körüli gyűrű, ami ez esetben nem forgatható) egyben a GPS egység antennája is. Ennek mi az előnye, nem derül ki, hiszen a Garmin semmilyen adatot nem szolgáltat a GPS egységekről.

A mi tapasztalatunk az volt, hogy a műholdak megtalálásában a fénix 3 picit alulmarad az idősebb testvérrel a 920XT-vel szemben. Persze ez nem egy reprezentatív felmérés, ami nagyrészt az otthoni wc-ben és a környékünkön található erdőkön és mezőkön történt. A gyorsaságot sok minden befolyásolja, felhők, időjárás stb... amit minden igyekezetünk ellenére sem tudtunk azonossá varázsolni.

Futás közben néhányszor érdekes értékek jelentek meg a számlapon. Az átlag 4.30-as tempójú edzéseim során egyszer-kétszer hirtelen 3.30 alá ugrott a tempóm. Ennek oka lehetne az elképesztő tempóváltási képességem, de sajnos ez nem igaz. Az igazsághoz az áll legközelebb, hogy ezek a kisebb eltérések normálisak bármilyen GPS óra esetében, maximum nem veszed észre. A karod gyorsabb mozgása, a gyengébb GPS jel rövidebb időre bolond adatokat produkál. Ezeket minden gyártó különböző algoritmusok segítségével utólag próbálja korrigálni.

 

Kapcsolat, szinkronizáció

ANT+, Bluetooth és Wifi. Elsővel számos kiegészítő szenzor által küldött adatot tudunk feldolgoztatni a fénix 3-al, a Bluetooth hasznát leginkább Android és IOS okostelefonokkal párosításkor vehetjük, míg a Wifi segítségével automatikusan a felhőbe küldhetjük az edzéseinket, anélkül, hogy bármit bárhova be kéne dugni, vagy külön be kéne kapcsolni, mert az óra közvetlenül a routerhez csatlakozik - bár ahhoz, hogy ezt tudja, először vezetékes kapcsolattal és a Garmin Expressz program segítségével össze kell hoznunk az órát a routerrel. Ha megvan a párosítás, akkor ahogy belépsz az ajtón edzés után (és a beállított wifi hálózat közelébe érsz), már nézheted is a Garmin Connecten az eredményeidet.

A szinkronizáció nem csak az edzéseket, de az óra beállításait is érinti, így például a számítógépen keresztül is beállíthatod a rendszer tulajdonságait. Azon vitakoztunk házon belül, hogy jó-e ez a fajta "nyílt" rendszer, vagy egyszerűbb és biztonságosabb lenne-e ha mondjuk csak az online felületen lehetne a beállításokon variálni és így teljesen megszüntetni az oda-vissza szinkronizációból fakadó interferencia lehetőségét. 

Egyébként a telefon tethering-jével is összekötheted, így még haza sem kell menned, hogy elérd a felhőt az órával.

 

Iránytű Forrás: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Majdnem okosóra

A Bluetoothos kapcsolat egyik ínyencsége, hogy a zsebedben lévő telefonodra érkező hívásokról (akár Skype is), sms-ről, vagy e-mailről az óra közvetlen értesítéseket jelenít meg, ami akkor jön igazán jól, ha fontos üzenetet vársz, hiszen így eldöntheted, hogy érdemes-e megtörni az edzést a telefon előkotorásával, vagy sem. Az értesítések olvasásánál többet viszont nem tudsz tenni, visszafelé már nem működik a kommunikáció, vagyis nem tudsz hívást elutasítani/fogadni, smst írni meg pláne nem. Ha sanszos, hogy szülni fog a feleséged, vagy Obama hívását várod egy kisebb Világbéke tárgyalás miatt, de a macskádat inkább visszahívod edzés után, akkor jól jöhet ez az extra.

 

Garmin Connect

Az edzéseidet visszanézheted az óra menürendszerén keresztül, az okostelefonos appon, vagy a Garmin Connect online felületén, ami egyébként reszponzív, tehát mobiltelefonos böngészőben is kényelmesen használható. Az online felület egy személyre szabható "gadget"-rendszerben közli mindazt a temérdek infót, amit az edzéseden mért adatokból kinyert. Ezen felül a Connecten figyelheted az edzésterveidet, a pályáidat, a felszerelésedet, az kitűzött céljaidat, egyéni rekordjaidat és egy valag dolgot.

Kezelése nem bonyolult, viszont internetelérés nélkül nem működik.

 

Basecamp szoftver

A fénix 3-ra a Garmin Basecamp szoftver segítségével nagy felbontású térképekre (turista ösvények stb...) tervezett útvonalat is fel tudsz tölteni amin aztán szépen végignavigál. A Basecamp a fénix 3 vonatkozásában annyival tud többet a Connectnél, hogy az utóbbin csak Google maps alapú térképekre tudunk tervezni, ami autós térkép alapú, így ösvényeket, turista utakat nem mutat.

 

Akkumulátor

A belezsúfolt tudás mellett elképesztő akkuteljesítményt produkál, akárcsak a Forerunner 920. Ugyan megalázó az órára nézve, de használhatod csak idő kijelzésére is, így akár négy hónapon keresztül tiporhatod földbe a méltóságát. Ha a tevékenységfigyelő alias napi aktivitásmérő funkciókat használod, úgy is csak havonta szükséges töltőre dugnod. Edzésre, vagy versenyre pedig aktívan GPS-t használva 24 órás futamon is indulhatsz, de UltraTrac módban közel két napos tortúrán is használt veheted.

Az UltraTrac mód időszakosan pihenteti a GPS-t és helyette az óra gyorsulásmérőjét használja, így határozza meg a sebességet és a távolságot. Ennek bekalibrálásához először normál GPS módban kell használni az órát, miközben az óra megtanul GPS nélkül is távolságot mérni.

Ha műholdbefogáshoz nem ideálisak a körülmények, a GLONASS technológiával javíthatunk a dolgon, ekkor nagyjából 20 órát dolgozhat az óra egy feltöltéssel.

 

Túrázóknak, kalandoroknak

A fénix 3 GPS és ABC (magasságmérő, barométer és iránytű) funkciói segítségével átfogó navigációs és nyomvonal rögzítési képességekkel bír. Gyorsgombot állíthatsz be a fontos helyek megjelelőségéhez és időjárásváltozási adatokat is nyújt. 

Futás, triatlon és egyebek

Az általam leggyakrabban végzett mozgás, a futás szempontjából technikai tudása tökéletes, ebben nem is különbözik a 920XT-től. A szokásos GPS alapú adatokon felül, a futás dinamika használ legjobban az egyszeri futónak. Ez a funkció a lépésszámot, (SPM-tempót pl. 173 per perc) átlagos lépéshosszt, és függőleges oszcillációt (Hr öv kell hozzá) is mér. Ezekkel az adatokkal komolyabban ki lehet elemezni a futásodat, amihez persze nem árt egy hozzáértő segítsége sem.

Ha érdekelnek, hogy mik ezek a furcsa adatok itt elovashatod. 

 

Három adat egyidejűleg a képernyőn, jó nagyban Forrás: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A fénix 3-ban alapból benne van a triatlon edzés funkció, amiben a depo idők is külön rögzítésre kerülnek, az úszó edzés, illetve sí is.

Sí-snowboard edzés használata esetén az okosság az, hogy mutatja a sebességet, távolságot, függőleges sebességet, valamint automatikus időmérést indít, amint elkezdesz ereszkedni (a síliften felfelé haladva nem mér).

 

Fitnesz

Természetesen a mostanában egyre terjedő fitnesz funkciók is elérhetők. Napi lépés cél, ehhez kapcsolódó értesítők- mozgás ha többet üldögélsz a kelleténél, napi cél elérése, pl. 10 000 lépés, alvásfigyelés, sőt "10 perc múlva naplemente" kijelzés is...

A fénix 3 számomra legjobb tulajdonsága a személyre szabhatósága. A gyakori rezgés és bípelés, amit ezen értesítéseket 4-5-ször naponta jelzi, számomra semmilyen többlet szolgáltatást nem jelent, így hát kikapcsoltam egy elegáns mozdulattal. Persze ezt Ádám kolléga ugyanilyen egyszerűen visszakapcsolta, amint az ő kezére került a tesztalany. Szerinte amúgy is tökéletesen illik hozzá, úgy hogy vagy megverekszünk érte, vagy szereznem kell nekem is egyet...

 

Mire való?

Mindenre. A fénix 3 egy igazi multisport óra, nem hiába keresi az összes szörfös, vitorlás haverom. Szabadtéri navigációs funkciói, pl: 3 tengelyű iránytű, magasságmérő, barométer, TracBack és tájoló, viharjelzés előtérbe helyezik olyan sportoknál, ahol az időjárás fontos tényező (túrázás, hegymászás, szörfözés, stb.).

Ha a Garmin Forerunner 920 XT-t multisport órának nevezzük, akkor a Garmin fénix 3 mégsokkalmultibb órának kell hívni. Míg előbbit azoknak a multisportot űzőknek ajánlhatjuk, akik általában csak az otthon-munkahely-edzőpálya háromszögben mozognak, addig a fénix 3 a kalandoroknak, a világot járóknak és mindeközben mindenfélét sportolóknak csecsebecséje.

 

Specifikáció, ár, holkapható...

Olvass többet a témáról: fénix 3, garmin

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Arkhalon 2016.04.18.   21:48

  Arkhalon

  Azt nem írtátok, de amíg a Fenix 3-ra 1 év garancia van, addig pl. az Ambit 3-ra 2 év a gari, és ez ekkora öszegű kiadásnál jelentős lehet.

  válasz erre...

 • Nándi 2016.01.04.   13:22

  Nándi

  A plusz 25-30 ezret megéri az a zafír üveg? Még az óra is nehezebb

  válasz erre...

 • Jani 2015.11.23.   18:13

  Jani

  Ez jó hír! Milyen térképet kap az ember Basecamphez?

  válasz erre...

 • SiMoon 2015.11.23.   08:31

  SiMoon

  Szó sincs róla, hogy kéne hozzá telefon, a Fenix3 nem összekeverendő (lebecsmérelendő) egy szimpla okosórával - amúgy a telefonok érzékelői egyrészt kevésbé precízek, mint a kifejezetten navigációra készült eszközöké, másrészt - és ez a nyomósabb érv - összehasonlíthatatlanul tovább bírja az akkujuk, mint egy telefoné. Egyedül az okosóra funkciók miatt (bejövő üzenetek kijelzése, esemény figyelmeztetések, stb.) lehet szükség a telefonra, de ideillőbb az a megfogalmazás, hogy a telefonnak van szüksége az órára. Szerintem egyébként ez a tesztből is átjön.

  válasz erre...

 • Jani 2015.11.22.   20:18

  Jani

  Jó lenne tudni, hogy telefon nélkül ér-e valamit a ketyere? Mindig bluetooth távolságon belül kell legyen? Mert ha igen, ennek így semmi értelme. Barométer, compass, GPS a telefonban is van :D Nyugtassatok meg, hogy nem kell elvinni futáshoz a telefont is Köszi, J.

  válasz erre...

 • Fenix3Csabi 2015.09.19.   21:00

  Fenix3Csabi

  Hegyi bringázáshoz, túrázáshoz és mászáshoz használom. Szeretem, mert sokkal egyszerűbb használni mint a korábbi Ambit3-as órámat. A telefonnal való kommunikációja és szinkronizációja nagyon gyors és megbízható. Sajnos az e-mail érkezéseket nem jeleníti meg, viszont a többi értesítés tökéletes (hívás, sms, viber, időkép riasztás, stb.) Nem értem hogy pont az email érkezését miért nem jeleníti meg. A hívás fogadás és elutasítás természetesen működik.

  válasz erre...

 • Peter 2015.09.03.   08:28

  Peter

  A hívás fogadása/elutasítása kifejezetten működő funkció jó pár hete. Az aktuális tempó idétlen és nagymértékű ugrálása - amit pontosan jól láttatok - jelenleg talán a legnagyobb hibája, ami mondjuk egy verseny során (tempó edzésen se öröm...) szinte használhatatlanná teszi, ha sokszor adja elő (ennél az ugrálásnál már emberi érzésre is sokkal pontosabbak vagyunk...). Ez azért közel sem általános probléma ilyen mértékben, ebben a fenix3 kimagaslóan gyenge jelenleg!

  válasz erre...