Fitness-karkötők Hír

Fitness-karkötők Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2015/08/31
A lépésszámlálók leszármazottai okos megoldásokkal
Hirdetés

Éppen hat évvel ezelőtt írtam összefoglaló cikket a humán fedélzeti komputerekeről, vagyis a lépésszámlálókról, amik között az már a non-plus-ultra kategória volt, ha számítógéppel össze lehetett kötni, hogy monitoron elemezgessük az infókat.

A lépésszámlálók leszármazottait manapság fitness-karkötőnek, vagy aktivitás-figyelőnek nevezik és a számítógépes- illetve okostelefonos összeköttetés már alapfeltétel; sőt gyakorlatilag erre épül az egész rendszer.

 

Számolom a lábnyomom

A különböző kütyükben lévő lépésszámláló szenzorok közötti esetleges különbségeket eleinte még megpróbáltam lemérni, aztán hagytam a fenébe az egészet. A helyzet ugyanis az, hogy nüansznyi különbségek vannak csak és nem is igazán fontos a mérnöki pontosság.

Mivel a karon hordjuk ezeket, a kezünk mozgása már eleve lehetetlenné teszi, hogy darabra pontos lépésszámot kapjunk. Mindegyik kütyün beállíthatjuk, hogy az elsődlegesen használt (ami általában a jobb), vagy a másik kezünkön hordjuk-e a karkötőt és ez alapján pontosabban lehet a hibákat kiszűrni, de nyilván átverhető a rendszer, elég csak rázogatni a kezünket akár fekvés közben és a számláló általában elindul.

 

Csak ugye ennek semmi értelme

Minek vernéd át a kütyüt és ezzel saját magad!? Ha egyszerűen csak viseled az fitnesz karkötőt és éled a mindennapjaidat, akkor megbízható és pontos infókat kapsz arról, hogy mennyire voltál aktív aznap, vagyis belefér-e még az a csoki, vagy inkább kéne egy-két megállót gyalogolni.

 

Nem is hinné az ember

Egyébként érdekes a dolog. Egy kétgyermekes családanya, aki a ház körül jön-megy, mos, tereget, esetleg a közeli boltba leszalad, észrevétlenül lenyomja a napi 10.000 lépést és még többet, viszont ha egész nap a gép előtt ülve cikkeket írsz a Mozgásvilágra (pláne, ha mindezt otthonról teszed), akkor siralmas, néhány ezres eredménnyel fogsz csak ágyba bújni. 

 

A lépéseken túl

Az már alap, hogy a darabszámot távolságra konvertálják, valamint elégetett kalória infóval is kiegészítik nekünk a fitnesz karkötők, így kézzel foghatóbb infót adnak a napi aktivitásról. Ám itt nem áll meg a tudomány. Mint fentebb írtam, mindegyik kütyü okostelefonos és/vagy számítógépes szoftverre épül, vagyis a szenzorokkal nyert adatokat ezek a szoftverek alakítják át jóízűen fogyasztható formává.

A napi gyalogláson felül az alvás közbeni motoszkálásainkat, illetve típustól függően a pulzusszámunkat, az edzéseinket, a megmászott emeleteket is figyelik és rögzítik, majd az appokkal kielemzik nekünk. Az appok ezen kívül alkalmasak a napi étkezések és folyadékfogyasztás naplózására is, hogy az input-output arányokból további következtetéseket vonhassunk le.

Az alvásfigyelő funkcióval utólag kielemezhetjük a mélyalvással, illetve az éber alvással töltött időszakokat, vagy az is látszik, ha éjszaka alvajártunk.

 

Értelme van?

Hogy ne feledkezz el a napi szükséges testmozgásról, köthetsz egy csomót a nyakkendődre, felírhatod magadnak post-itre, vagy betaníthatod a kutyádat, hogy emlékeztessen, de akár viselhetsz fitnesz-karkötőt is.

Nem nélkülözhetetlen, de hasznos infószolgáltatás ez a napi aktivitásodról,

ami akár háziasszonyként, akár rendszeresen sportolóként is érdekes. Ha a sima számlálásnál többre vágysz, akkor akár a GPS-es pulzusmérős változatok között is válogathatsz - persze egy szinten túl már nem egyértelmű, hogy GPS-es lépésszámláló, vagy lépésszámlálós GPS van-e a kezünkön...

 

A nyári hónapokban volt szerencsém jópár fitnesz-karkötővel és annak látszó tárggyal kapcsolatba kerülni. A tapasztalatokról és a különbségekről következzen egy rövid beszámoló...

FitBit Flex

Egy pofátlanul minimalista, letisztult karkötő, amin néhány apró led pislákol csak időnként. A kommunikációja persze nem áll meg a villogásnál, hiszen bluetooth kapcsolaton keresztül IOS, Android és Windows Phone okostelefonokkal, valamint PC-vel is szinkronizál és guszta felületen közli velünk az egész napi aktivitást (lépésszám, távolság, aktívan töltött idő és elégetett kalóriák) és az alvás közbeni motoszkálásainkat.

 

Fitbit Flex Forrás: Mozgásvilág.hu
Fitbit Flex
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A szilikon pántba egy apró, félig elszopogatott Negro méretű kis valami van betuszakolva, ez maga a műszer. Bökdöséssel tudjuk lekérdezni, hogy hol állunk aznapi elvárt tevékenységünk teljesítésében, amit az 5 fénypont villogásával mutat nekünk (1 pötty: 20%, 2 pötty 40% és így tovább). Ha elérjük a napi limitet, villog és rezeg is boldogan és akkor is rezeg, ha beállítottunk ébresztőt a szofveres felületen keresztül. Szintén bökdöséssel válthatunk át alvó üzemmódba, vagyis tudathatjuk a Flexszel, hogy mi most bizony aludni fogunk, tessék ennek megfelelően logolni.

 

Most akkor Bluetooth vagy nem?

Azt egyik FitBit eszköznél sem értettem, hogy ha amúgy bluetoothon képes kommunikálni, akkor miért kötelező számítógépen és tableten is egy kis usb-s vezeték nélküli csatlakozót használni, de legalább telefonon nem kell. Sőt, telefonon akár valós időben is követhetjük a lépésszámokat, ha éppen séta közben nyitjuk meg az appot.

 

Többet is tud, mint amit tud

Amúgy a telefonos app képes használni a telefon GPS-ét, vagyis kb ugyanúgy viselkedik, mint mondjuk az Endomondo, vagy más hasonló alkalmazások, kiegészítve ezzel a Flex tudását. Mivel rengeteg színben kapható, így divatozni is alkalmas és az aktivitásokért járó virtuális kitüntetéseket a közösségel is megoszthatjuk.

Csatja erős, de ha pakolás közben, vagy mondjuk sűrű erdőben járva-kelve beakad, akkor előfordulhat hogy leesik a kezedről - mint ahogy velem is előfordult.

Ha a nap végén csekkolnád az aktivitásod, de nem akarsz egy cicomás órát viselni, akkor a Flex egy tökéletes minimalista megoldás számodra.

 

FitBit Charge HR

Az aktív fitness-eszközök kategóriába sorolt fitnesz-karkötő már inkább hasonlít egy órára, szíja csatos és szélesebb, illetve már egy egysoros, egyszerűbb kijelzőt és gombot is kapott. Ha megfordítod, két gyorsan villogó zöld fénypontot is találsz rajta, amivel a pulzusodat képes mérni. Szóval, a Charge HR a lépésszámon felül folyamatos pulzusadatokat is szolgáltat és már aktív tevékenységet (fitness edzést, vagy futást) is rögzíthetsz vele, vagyis az ilyen tevékenységeket külön is értékeli majd a szoftver.

 

Fitbit Charge HR Forrás: Mozgásvilág.hu
Fitbit Charge HR
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A lift nem menő

Az egysoros kijelzön a pontos időt, a napi lépésszámot (távolságot), a pulzust és a megmászott emeleteket is nyomon követheted. Ez az emeletes dolog irodaházban dolgozók számára lehet izgalmas, de az otthoni tesztek alapján meglehetősen érzékeny az egyéb külső tényezőkre (mivel légnyomás alapján kalkulál, így az időjárás változásai, viharok és persze az emeletek közötti távolsági különbségek torzítják az eredményeket). Szóval, ha át kell ugranod a számvitel részlegre, ne a lifthívót nyomogasd, hanem lépcsőzz és nézd meg nap végén, hogy mennyivel többre vitted.

 

Már majdnem okosóra

IOS és Androis készülékekkel a kijelzőn a bejövő hívások és sms-ek is megjeleníthetők, így mondjuk futás közben a telefon előkotorászása nélkül meg tudod állapítani, hogy

a. az asszony hív, mert szül,

b. csak anyukád akarja tudni, hogy mikor látogatjátok meg végre.

Egy átlagos háziasszonynak, aki lopott idejében otthon tornázik és tudni szeretné, hogy este még ráférne-e séta, vagy mehet inkább aludni, pont egy ilyen kütyü kell...

 

FitBit Surge

Mindaz a tudás, amit az előző két FitBit eszköz tud, tapogatós, grafikus kijelzővel, plusz egy integrált GPS-szel.

Ezt az órát már kerékpározáshoz is használhatod és futás közben sem csak a lépéseid száma alapján határozza meg a megtett távolságot, sőt, természetesen ezt utólag egy térképen is megnézheted.

 

Fitbit Surge Forrás: Mozgásvilág.hu
Fitbit Surge
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Az okosóra-funkciók zenevezérléssel egészülnek ki a Charge HR-hez képest, vagyis a zsebedben lapuló telefonról játszott zeneszámok között az óra érintőkijelzőjének simítgatásával tudsz váltani.

Hangot ez sem ad ki magából, diszkrét rezgéssel ébreszt és így is jelzi, ha elérted a napi célodat.

Valamennyi FitBit kütyü nagyjából egy hétig bírja egy feltöltéssel és egytől-egyig USB-n keresztül tölhető.

Ha a napi aktivitás mellett futáshoz, kerékpározáshoz és/vagy fitness edzéshez is használnál egy kütyüt, akkor ez a Neked való.

 

Withings Activité

Általában az okosórák, fitneszkarkötők sportos megjelenésűek, amivel egészen addig nincs semmi baj, amíg ki nem neveznek vezérigazgatónak, vagy egyszerűen csak öltönyös-nyakkendős hacukában vagy kénytelen megjelenni munkaidőben.

 

Withings Activité Forrás: Mozgásvilág.hu
Withings Activité
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A Withings Activité egy elegáns svájci óra, első ránézésre semmi nem utal arra, hogy a stílusos időmutatásnál többet tudna. De még másodikra is csak annyi tűnhet fel, hogy van egy másodlagos kis számlapja piros mutatóval és 0-50-100 értékekkel, ami akár valamilyen naptárféle is lehetne... de nem az, hanem egy napi aktivitásmutató, hiszen ez egy svájci órába bújtatott fitnesz-karkötő, ami futás és úszás közben is használható (ez utóbbihoz a bőr szíjat le kell cserélni a mellékelt szilikon szíjra).

A töltéssel nem kell bajlódni, mert bő fél évig elketyeg egy hagyományos laposelemmel.

 

Health Mate

Az IOS-en és Androidon elérhető Health Mate alkalmazás nagyon csinos és jól átlátható, viszont két telefonnal is kipróbálva arra jutottunk, hogy a párosítás valamiért nagyon nehézkesen jön össze első alkalommal (folyamatos reset és hosszú várakozás kellett hozzá, hogy történjen valami). Ha sikerült túlesni a párosításon, akkor már nem volt gond a szinkronizálással. Kifejezetten látványos beállítás, amikor a telefon kijelzőjén lévő tárcsát simítgatva az óra mutatói ezzel szinkronban mozognak.

Az óra gyengéd rezgéssel jelzi a napi aktivitás elérését és ugyanígy ébreszt, ha van beállítva ébresztő.

 

Ne csinálj semmit

Az Acitivitével nem kell csinálnod semmit, csak viselned. Magától érzékeli hogy mikor sétálsz, futsz, alszol, vagy úszol (ez utóbbit a teszt alatt még nem tudta az óra, de egy firmware frissítés után ma már igen. Erről Matthew tesztje itt). A tesztek során tulajdonképpen pont az derült ki, amit a Withings is állít:

Az Activité elegáns viseletként figyeli és rögzíti a használójának aktivitását, stílusosan, némán, diszkréten.

Aki másodpercre pontos edzéseket szokott végezni és nem csak az érdekli, hogy pl. ma futottam kábé 25-30 percet, az nyilván elégedetlen lenne vele. Aki viszont egy tárgyalás után kicsit levezet negyed óra, harminc perc úszással, vagy fut egyet még a reggeli míting előtt és oda szeretne figyelni az egészségére, az nyugodtan gondolkozhat az Activitében.

 

Garmin VivoActive

Még év elején edzettem sokat a Garmin Forerunner 920XT-vel és fájó szívvel adtam vissza a teszt végén. Nem sokkal később, a Garmin VivoActive nyújtott némi vígaszt, de tulajdonképpen ezt is megtartottam volna magamnak.

A VivoActive egy picit identitás zavaros ebben a szövegkörnyezetben, mert GPS-es sportóraként a Forerunner 920XT eunuch változatának mondanám, viszont a fitnesz-karkötők között egy non-plus-ultra extra über sportkütyü, okosóra funkciókkal.

 

Garmin VivoActive Forrás: Mozgásvilág.hu
Garmin VivoActive
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Azért érzem úgy, hogy helye van ebben a felsorolásban, mert nagy hangsúlyt kap az óra lépésszámláló funkciója (ami egyébként a legtöbb mai Garmin sportórában benne van, de kevésbé hangsúlyos), ráadásul intelligens változatban. A tevékenységkövető funkció számolja a megtett lépéseket és az állóképesség alapján újabb napi lépéscélokat állít fel. Vagyis, ha ma 5000 volt az előírt, de ezt jóval meghaladom, akkor holnapra már az ajánlott lépésszám is magasabb lesz 5000-nél.

Aktivitásfigyelő funkciója abban is megmutatkozik, hogy hosszú tétlenség (vagyis nagyjából egy óra egyhelyben ülés) után jelzi nekünk, hogy kéne kicsit mozogni. Ha ekkor felállsz és sétálsz kicsit, akkor az ún. mozgáscsíg kiürül és mehetsz is vissza dolgozni. Figyeli az alvási ciklusaidat és persze a napi elégetett kalóriát is megmonnya.

 

Ha Garmin, akkor GPS

Természetesen a Garmin fejlett GPS rádiójának köszönhetően a VivoActive alkalmas kerékpározás, túra és futás térképszintű rögzítésére, de az úszást már csak medencében tudja logolni, és úszásnem felismerésről sem hallott. Triatlont rá lehet sufnituningolni egy külső applikációval, de azért nem az igazi. 

Az érintőképernyős óra számlapját a netről letölthető rengeteg dizájnos grafikával teheted egyénibbé és Garmin alkalmazásokat is letölthetsz hozzá.

Okosóraként képes jelezni a bejövő hívásokat a hívó nevével, előnézheted a szöveges üzeneteket és e-maileket, akár a facebook jelzéseket is megkaphatod az órára, ha Android, vagy IOS telefonod a közelben van és előzőleg párosítottad őket (na persze nem úgy...).

Egy átlagos, sportszerető Mozgásvilág olvasó számára nagyon jó választás.

 

Sigma Activo

A fitnesz-karkötők piacáról manapság csak lemaradni lehet, amit a Sigma is szeretne elkerülni. Épp most jöttünk haza a EuroBike 2015 kiállításról, ahol a kerékpáros óráiról és lámpáiról ismert gyártó fitnesz-karkötőjét is megismerhettük. A beszélgetés alapján a Sigma Activo nagyjából a FitBit Charge-nak (vagyis a Charge HR pulzusmérő nélküli verziójának) felel meg.

 

Sigma Activo
Sigma Activo

 

Egysoros, de nagy kijelzője az időt, a lépéseket, a kalóriát, a távolságot mutatja és a Sigma saját (IOS, Android) alkalmazása egy hasonlóan csinos, dizájnos felületen teszi elérhetővé az ezekből kinyerhető összes adatot.

Rezgés helyett az Activo csipogással ébreszt és ugyanígy jelzi a napi aktivitási cél elérését.

Azonos szintű karkötők között az ár, vagy a dizájn lehet döntő, illetve annak, akinek már van mondjuk Sigma felhasználói profilja valamelyik másik Sigma sportküyü miatt, az márkahűségből, a már ismert felületen tárolhatja minden sportadatát.

 

Kinek és mire valók tehát?

A fitnesz-karkötők - vagy nevezzük inkább aktivitás-követő eszközöknek -, egy elegánsabb megoldást nyújtanak az okostelefonnal sportolók számára. Ugyan plusz költséggel jár, hogy még egy eszközt be kell szerezni, viszont

kevésbé mulatságos, kevésbé sérülékeny és akkumulátora is összehasonlíthatatlanul tovább bírja, mint a vállon világító vágódeszka.

Ugyanakkor a telefont egy biztonságos szűtyőbe, zsebbe helyezve élvezheted a telefonodz általa nyújtott zenei élményeket és a bejövő hívásokat is ellenőrizni tudod a karodon lévő eszközzel.

Igaz, a futás utáni kötelező szelfit még egyik karkötő sem tudja...

Hirdetés