Suunto Ambit 3 Hír

Suunto Ambit 3 Hír

Kakuk András
Kakuk András
2014/11/04
Trendkövető újítások az Ambit családban
Hirdetés

A Suunto Ambittal nem először találkozunk és reméljük, hogy nem utoljára. Ez az a karóra, amire minden sportolónak szüksége van, aki egy kicsit is komolyabban gondolja a felkészüléseit és még azok is könnyen beleszeretnének, akik sosem akartak maguknak ilyet.

Dizájn
A szerelem ott kezdődik, hogy az óra brutál jól néz ki. Vastagságra a férfiasan vastag és a bumszli kategória határán mozog, de mindez elfogadható annak tudatában, hogy a temérdek jóság mellé még GPS-t és egy, a mindezt akár 24 órán keresztül élesben üzemeltetni képes akkumulátort is bepasszítottak. Nem kell azért Popeynek lenni, mérsékelten kipattintott alkaron is jól mutat. Az óra kijelzőjét a dizájn és praktikum jegyében inverz és normál módra is beállíthatjuk.

Személyre szabhatóság
Az egyik legkellemesebb tulajdonsága az Ambitnak, hogy szinte kifogyhatatlan lehetőségekkel rendelkezik a beállításokat illetően. A Movescount kapcsolaton keresztül online, nagy képernyőn, kényelmesen állíthatjuk be sportáganként, hogy egyszerre a képernyőn milyen adatokat szeretnénk látni, hogy hány különböző képernyőre van szükségünk és hogy ezeket az infókat milyen időközönként rotálja automatikusan. Az Ambit nem traktál felesleges sportágakkal és adatokkal, csak amiket Te szeretnél használni.

 

Suunto Ambit 3
Suunto Ambit 3

 

A Sunnto Ambit előző szériájáról már leírtuk a véleményünket, ezért ebben a cikkben az újdonságokra fókuszálunk.

Suunto Ambit 3
Bluetooth
Az első és szembeötlő differencia a korábbi modellekhez képest az adatküldési technológia. Az Ambit 3 dobta az ant+ technológiát és a Bluetooth Smartot használja helyette. Ennek óriási előnye, hogy több, napjainkban használatos eszközzel össze lehet párosítani, például egy iPhone-nal, ami azonnal leszedi az óráról az információkat. A hátránya is ez. Ha begyűjtöttél az évek folyamán jó sok ANT+-os kütyüt (pedálfordulatszám mérőt stb...) akkor most majd vehetsz újakat.

Sajnos ez az applikáció még csak iOS rendszeren elérhető, de azt ígérik, hogy jövőre Android és WP is felismeri majd az Ambit 3-at.

 

A pulzusmérő öv nem felejt
A másik újdonság a részben memóriával rendelkező öv. Vagyis vegyük az úszást. Régóta probléma, hogy a mellkaspánt nem tudja a víz okozta akadályt leküzdeni, tehát nem kommunikál az órával. Az Ambit 3 viszont megoldja a kérdést: amíg nincs kommunikáció, addig a pánt memóriája tárolja az adatokat, majd amint kint vagyunk a vízből, úgy rögtön szinkronizál az órával. Ennek egyetlen pici bakija van, hogy úszás közben nem, csak letöltés után látunk pulzusadatokat az edzésről, de azért ezek utólag is elég beszédesek. Ha már az úszás funkciónál járunk, akkor fontos megemlíteni, hogy pontosabb lett az óra, ami a kartempószámot, és technikai feladatok közbeni távolságmérést illeti.

 

Smart Sensor
Smart Sensor

 

Napi aktivitás térképező
Azt már megszokhattuk, hogy a Suunto nagy figyelmet fordít a regenerációs idő mérésére. Ezt egyénileg állítja be edzettség és terhelés alapján. Mivel az óra rögzít minden szívverést (RR), így alkalmas a pulzusvariabilitás elemzésére, ami annyit tesz, hogy vizsgálja milyen módon változik a pulzus a terhelés vagy épp a pihenő során. Ezeket a változásokat mérve nagyon jó pontossággal lehet következtetni a fáradtságra, és ebből az ehhez szükséges regenerációs időre. A módszer azért jó még, mert ezen az elven kiszűrhető egy lappangó betegség, stressz, sőt 48-72 órás EKG pontosságú mérés során egyéb szervi rendellenességekre is lehet következtetni.

Ez utóbbira biztosan nem alkalmas a Suunto Ambit3, hiszen az akksija sem bírná eddig, de az első két funkciót nagy valószínűséggel beleveszi a regenerációs idő számításba, hiszen egy stresszes munkanap után a pulzusvariabilitásunk egészen más képet mutat a terhelés közben, mintha pihenten állunk neki sportolni. Pontosan azért nem tudtuk tesztelni, mert nyugodt körülmények közt, egészségesen dolgozunk a Mozgásvilágnál, a Suunto meg nem árulja el a pontos módszert...

 

Movescount app
Az Ambit 3 ki is használja új tulajdonságait és egyedüli termékként a Suuntok közül képes csevegni az újonnan kifejlesztett Movescount App-al. Mint írtuk egyelőre csak Iphone tulajok örülhetnek ennek, a többieknek jövő évig várni kell.

Az applikáció már olyannyira minimalista, hogy kellett kis idő mire átláttam a működését Nem kell nagyon megijedni, aki hozzám hasonlóan nem találja a funkciókat, annak a jobb felső sarokban lévő fogaskerék ikonra kattintva a "tour" alatt röviden bemutatják a működést.

Kinézetre is különbözik az eddig ismert Endomondo és társaitól abban, hogy szép fekete háttérrel fogad minket. Személy szerint nekem tetszik, hogy az információ átláthatóan, elegánsan jelenik meg a kijelzőn.

 

Suunto App
Suunto App

 

Sportolás óra nélkül
A Movescount sport app-nak tökéletes. Minden megtalálható rajta ami szükséges, hogy telefonnal sportolhassunk. Edzésnapló sportág szerint, gps-szel mért útvonal. A bluetooth smart-al rendelkező pulzusmérő övekkel egyből csatlakozik. Az én Sigma övemet egyből felismerte, sőt a típusát is kiírta és a töltöttséget is. Mivel a hr öv önmagában ezt nem mutatja szerintem ez tök jó. A háttérben természetesen egyből szinkronizál a felhőbe, a movescount fiókunkban az asztali pc-n is látszanak az edzések amelyeket a telefonnal vettünk fel.

 

A szükséges plusz
Ezen felül a Blutoothnak köszönhetően a telefonunkat az Ambit 3-al is össze lehet párosítani. Ez több dologra jó: 

- ilyenkor telefonunk második kijelzőként is funkcionál
- az órával szinkronizálva nem kell az órát feltenni a gépre, hogy az adatokat letöltse.

A Suunto egy látványelemet is berakott nekünk, amit Suunto Movie-nak nevezett el. A kis menü alatt egy, az útvonalunkból kreált 3d kisfilmet prezentálnak nekünk.

 

Miért zseniális?
Kifejtettük már egyszer, hogy egy telefon app másnak vagy máskor való mint az óra. Az app és az óra szinkronizálásával a Suunto mindkét tábort meghódítja. 

Ha elég az app, csak azt használom. Ha komolyabb dolgokat akarok, akkor viselem az órát. Kettőt együtt? Az sem gond!  Az adatok pedig mind egy helyre mennek és bárhol elérhetők. És mivel a Stravaval már korábban is elindult az együttműködés, egyre nagyobb tábort hódíthat meg a cég.

 

Érdemes a régit újra cserélni?
A Suunto Ambit egy zseniális sportóra, ez kétségtelen. A 3-as verzióba kellemes - mondjuk úgy: trendkövető - gyöngyszemeket építettek a tervezők, amitől még csábítóbbá vált akár olyanok számára is, akiknek eddig hiányzott még egy lökés, hogy beruházzanak egy pulzusmérős GPS-es edzőtársra. 

Aki viszont már az eddigi funkciók alapján is képes volt szerelembe esni az Ambitba, annak csak azért, hogy a legújabb, legmenőbb legyen, nem kell hanyatt-homlok rohannia a boltokba... csak, ha akar :)

Hirdetés