Garmin Forerunner 920XT teszt

Garmin Forerunner 920XT teszt

Simon Ádám
Simon Ádám
2015/04/08
A multisport óra, ami mindent tud
Hirdetés

Ha azt mondom Garmin, 10 emberből 9 biztosan tudni fogja, hogy valamilyen GPS-es kütyüről van szó. Én a márkával először az Edge 305-ös kerékpár komputer személyében találkoztam, amiről - egy kivétellel - azóta is csak pozitív emlékeim vannak. A "nem pozitív" élményem is csak annyi, hogy elveszítettem, amit nem róhatok fel az órának.

Az elmúlt egy-két hétben a Garmin egyik csúcsmodelljével játszadozhattunk, a Garmin Forerunner 920XT-vel.

 

Ha nincs időd végigolvasni az egész cikket, akkor dióhéjban úgy foglalhatnám össze, hogy ez az a multisport óra, amibe a ma legnépszerűbb adatátviteli technológiák (bluetooth, ant+, wifi) mindegyike megtalálható egy kis okosóra beütéssel (sms, email és hívás értesítő), kecsesen vékony óratesttel és meglepően nagy akkukapacitással és természetesen egy kifejezetten gyorsan reagáló GPS-szel (tetőri lakásomban még a rötyin is megtalálta a műholdakat, pedig eskü, hogy nincs műhold a wc-ben és nem is fedetlen).

 

Garmin Forerunner 920XT Forrás: Mozgásvilág.hu
Garmin Forerunner 920XT
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Boncolás
Megjelenés, dizájn

Hiúság, hogy ezzel kezdem? Talán, de a versenyzőket és felszerelésüket elnézve egy futó-, kerékpár-, vagy triatlon versenyen, bizton állíthatom, hogy legtöbbjüknek nem mindegy egy sportfelszerelés megjelenése, ami persze erősen szubjektív.

Nos, a Forerunner 920XT kinézete egyértelműen sportos. No meg szögletes. Vagyis sportosan szögletes, eleganciában szegény. Öltöny mellé nem passzol, ezért kompromisszumokat kell kötnöd, ha a színházból egyből az edzőpályára mennél, de hétköznapi viseletként megállja a helyét - kivéve, ha az öltöny a hétköznapi viseleted.

A leginkább kiemelendő tulajdonsága a vastagsága, vagyis a vékonysága (12,7 mm), ami különösen a tesztelés alatt tapasztalt üzemidő és a sok technológiai okosság fényében pöpec. A 48x55 mm-es számlap pedig tökéletes méret a kényelmes kezeléshez, vagy az információk leolvasásához és mivel mindössze 61 gramm, az alkarod sem fog bedurranni tőle.

 

Menürendszer, gombok, kezelés
A bevezetőben említett Edge 305 után otthonosan mozogtam a kijelzőn megjelenő infók között és a hangeffektet is ismerősen csengtek - ez utóbbiakat egyébként többnyire kikapcsoltam, mert a rezgő funkció jóval diszkrétebben figyelmeztet. Ez alól csak az úszás volt kivétel, mert a vízben a rezgésből semmit nem észleltem, a ciripelő hangjelzésre szükség volt.

Az átlagosnál egy árnyalattal több kütyümániám mellett nem volt különösebb nehézség kiigazodni a hat gombbal vezérelhető rendszerben, de el tudom képzelni, hogy egyeseknek ennyi gomb már több az elégségesnél. On/off- menü-, fel-, le-, start- és pálya gomb sorakozik kettesével oldalt és alul.

Egyébként az óra megjelenését a letölthető számlapokkal is változatossá lehet tenni, akár mozgószemű tik-tak cicás verzióval is.

Az edzések alatt maximálisan négy adatképernyőt lehet beállítani, mindegyiken 1-4 között változtatható adatmezővel, amik tartalmát akár menet közben is változtathatod. Az adatképernyők mellett a navigációs térképet is megjelenítheted, amin az útvonalad és az elmentett pontok, nyomvonalak látszanak, de letölthető appokat is beállíthatsz (az egyik ilyen a szinttérképet mutatja, de olyan is van pl, ami az aktuális sebességet az állatvilág nyelvére formálja, vagyis, ha 36-40 km/h sebességgel haladsz, akkor kedvesen "leelefántoz"). Őszintén szólva bőven elég infót nyújtanak a gyári lehetőségek, kifejezetten nélkülözhetetlen appot nem találtam (hozzá kell tenni, napról napra bővül a kínálat, lévén nagyon friss a rendszer).

 

Kapcsolat, szinkronizáció
ANT+, Bluetooth és Wifi. Elsővel számos kiegészítő szenzor által küldött adatot tudunk feldolgoztatni a 920XT-vel, a Bluetooth hasznát leginkább Android és IOS okostelefonokkal párosításkor vehetjük, míg a Wifi segítségével automatikusan a felhőbe küldhetjük az edzéseinket, anélkül, hogy bármit bárhova be kéne dugni, vagy külön be kéne kapcsolni, mert az óra közvetlenül a routerhez csatlakozik - bár ahhoz, hogy ezt tudja, először vezetékes kapcsolattal és a Garmin Expressz program segítségével össze kell hoznunk az órát a routerrel. Ha megvan a párosítás, akkor ahogy hazaérsz edzés után (és a beállított wifi hálózat közelébe érsz), már nézheted is a Garmin Connecten az eredményeidet.

A szinkronizáció nem csak az edzéseket, de az óra beállításait is érinti, így például a számítógépen keresztül is beállíthatod a rendszer tulajdonságait. Azon vitakoztunk házon belül, hogy jó-e ez a fajta "nyílt" rendszer, vagy egyszerűbb és biztonságosabb lenne-e ha mondjuk csak az online felületen lehetne a beállításokon variálni és így teljesen megszüntetni az oda-vissza szinkronizációból fakadó interferencia lehetőségét. Vezetékes és Wifis kapcsolattal nekem semmilyen problémám nem akadt, ájfonos woodoo kolléga pedig lentebb majd beszámol a bluetooth okostelefonos kapcsolatról, mert WindowsPhone használóként arról nem tudok nyilatkozni.

Egyébként a telefon tethering-jével is összekötheted, így még haza sem kell menned, hogy elérd a felhőt az órával.

 

Garmin Forerunner 920XT Forrás: Mozgásvilág.hu
Garmin Forerunner 920XT
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Üzenetem jött, de majd megnézem később...

 

Majdnem okosóra
A Bluetoothos kapcsolat egyik ínyencsége, hogy a zsebedben lévő telefonodra érkező hívásokról (akár Skype is), sms-ről, vagy e-mailről az óra közvetlen értesítéseket jelenít meg, ami akkor jön igazán jól, ha fontos üzenetet vársz, hiszen így eldöntheted, hogy érdemes-e megtörni az edzést a telefon előkotorásával, vagy sem. Az értesítések olvasásánál többet viszont nem tudsz tenni, visszafelé már nem működik a kommunikáció, vagyis nem tudsz hívást elutasítani/fogadni, smst írni meg pláne nem. Ha sanszos, hogy szülni fog a feleséged, vagy Obama hívását várod egy kisebb Világbéke tárgyalás miatt, de a macskádat inkább visszahívod edzés után, akkor jól jöhet ez az extra.

 

Garmin Connect
Az edzéseidet visszanézheted az óra menürendszerén keresztül, az okostelefonos appon, vagy a Garmin Connect online felületén, ami egyébként reszponzív, tehát mobiltelefonos böngészőben is kényelmesen használható. Az online felület egy személyre szabható "gadget"-rendszerben közli mindazt a temérdek infót, amit az edzéseden mért adatokból kinyert. Ezen felül a Connecten figyelheted az edzésterveidet, a pályáidat, a felszerelésedet, az kitűzött céljaidat, egyéni rekordjaidat és egy valag dolgot.

Kezelése nem bonyolult, viszont internetelérés nélkül nem működik.

 

Felhasználókezelés
A Garmin filozófiája szerint egy eszköz csak egy felhasználóhoz tartozhat, vagyis nincs lehetőség párhuzamosan több felhasználói profil létrehozására. Ennek köszönhetően tesztelés közben sikerült is belefutnunk furcsaságokba, mivel többen is használtuk irodán belül a 920XT-t. Konklúzió, ha már nem használod az órát, és átadod másnak, akkor minden létező helyen (Garmin Connect, Garmin Expressz) töröld a kapcsolatot az órával, mert előfordulhat olyan, hogy kollégád edzése az általad beállított wifi kapcsolaton a Te profilodhoz fog szinkronizálódni. Szóval tömören: multi-user kizárva.

Egyébként, ha a Garmin Expresszel párosítottam össze az órát (amit előzőleg kolléga használt), figyelmeztet egy felugró ablak az ütközésre és felajánlja, hogy tiszta lappal indulhatunk. A telefonos app ezt nem tette meg anno, ezért is futhattunk bele a katyvaszba.

 

Akkumulátor
Mint a bevezetőben említettem, a belezsúfolt tudás és karcsúsága mellett elképesztő akkuteljesítményt produkál. Ugyan megalázó az órára nézve, de használhatod csak idő kijelzésére is, így akár négy hónapon keresztül tiporhatod földbe a méltóságát. Ha a tevékenységfigyelő alias napi aktivitásmérő funkciókat használod, úgy is csak havonta szükséges töltőre dugnod. Edzésre, vagy versenyre pedig aktívan GPS-t használva 24 órás futamon is indulhatsz, de UltraTrac módban közel két napos tortúrán is használt veheted.

Az UltraTrac mód időszakosan pihenteti a GPS-t és helyette az óra gyorsulásmérőjét használja, így határozza meg a sebességet és a távolságot. Ennek bekalibrálásához először normál GPS módban kell használni az órát, miközben az óra megtanul GPS nélkül is távolságot mérni.

Ha műholdbefogáshoz nem ideálisak a körülmények, a GLONASS technológiával javíthatunk a dolgon, ekkor nagyjából 20 órát dolgozhat az óra egy feltöltéssel.

 

Edzés közben
Úszás medencében

Épp most vitatkoztunk picit kollégával, mert Ő igazából nem is érti, hogy mire jó ez a funkció. Aztán kiderült, hogy edzővel szokott úszni és máris megegyeztünk.

Csapásszám, SWOLF (egy hossz megtételéhez szükséges idő és az ehhez szükséges karcsapások számának összege, ami az úszás hatékonyságát mutatja), úszásnem, pihenő és persze a hosszmérés.

Vagyis, az óra - miután megmondtuk, hogy mekkora medencében edzünk - számolja a megtett hosszokat, figyeli az úszásnemet, méri a pihenőidőt és mindezeket kombinálva előre meghatározott komplett edzést is képes levezényelni csipogással és rezgéssel.

Nem csak úszásnál hasznos, hogy különböző figyelmeztetéseket lehet beállítani. A medencében monoton "hosszúzások" között kifejezetten hasznos, hogy 10 hosszonként rám szól az óra, ha esetleg elrontottam volna a számolást. Mint fentebb írtam már, a medencében célszerű hangot is adni a jelzéseknek, mert a rezgést önmagában nehéz észrevenni úszás közben.

 

Triatlonosoknak
Úszás- depó - Kerékpár - Depó - Futás. Egy triatlon verseny így áll föl és a Garmin Forerunner 920XT is tisztában van ezzel. Az úszás végeztével egy gombnyomás a depóra vált, majd a következő gombnyomással jelzed, hogy kezdődött a kerékpározás... és így tovább. Más multisport órák esetében előfordult, hogy mókolni kellett, ha a depóidőt külön akartad mérni, de szerencsére a 920XT ezt gyárilag tudja. Azzal viszont már lehetnek problémák, ha az úszás körökre van osztva, mert nem találtam olyan beállítást, ahol ezt külön mérni lehetett volna. Ergo, egy hosszútávú triatlonversenyen kénytelen vagy az úszóköröket egy egészként mérni a rövid parton futással együtt.

 

Napi aktivitásmérő
Azt mondanám, inkább hölgyek részére izgalmas funkció, de hívhatnánk "cseszegető"-nek is. Lépésszámlálója méri a napi aktivitást és hosszú holtidő esetén berreg és kerreg, hogy ne felejts el felállni az íróaszal mellől. Ezen kívül egyénre szabva összeállít egy elvárt napi limitet, aminek elérését folyamatosan a kijelzőn tartja, de az alvási aktivitásodat is ellenőrizheted vele - már, ha nem zavar, hogy még éjszaka is viselned kell az órát.

 

Futási dinamika
Az opcionálisan kapható HRM-Run pánt egy húszassal dobja meg a szett árát (a pulzusmérős szett így 169 990 Ft), de cserébe nem csupán a pulzust méri. ANT+ kapcsolaton keresztül  más fitnesz eszközzel is kommunikál, a Garminokkal ezen felül futás dinamika (lépésszám, függőleges kilengés, talaj érintési idő) adatokat is megoszt, ami a futóstílusodról is árulkodhat, de a Garmin felmérése alapján más futók eredményeivel is összevetheted az adataidat.

 

 

SiMoon szerint...
Ketten használtuk az órát, összesen alig több, mint két hétig, ami idő az óra lehetőségeihez mérten elég csekélynek bizonyult. Sokat megtudtunk róla, de nem merítettük ki tudását teljesen (többek között azért sem, mert a francnak se volt kedve nyílt vízi úszáshoz március végén). A szűkös tesztidőszak alapján azért le tudjuk vonni a konzekvenciákat.

A Garmin Forerunner 920XT "mindent tud". Ezt úgy értem, hogy ha Te csak egy, vagy maximum kétféle sportot űzöl, akkor nem feltétlenül kell erre a csúcsmodellre beruháznod. Viszont, ha minimum triatlonozol - és arról még nem is beszéltem, hogy számtalan egyéb sportágat be lehet állítani hozzá -, vagy Te vagy a megtestesült multisportoló, aki szeretné számon tartani az edzéseit, a versenyeit, szeretne egy edzőt és edzőpartnert magának tartós kapcsolatra, az nyugodtan törje fel a malacot, nem fogja megbánni. Megrögzött ájronmenekseknek egyenesen kötelező egy ilyen óra (nyilván ez anyagi lehetőség függvénye is).

Okostelefonos Woodoo tesztelőnknek (véleménye alább) ugyan produkált nehezen értelmezhető helyzeteket, viszont ájfon/android híján mint kés a vajban működött és még arra is képes rávenni az egyszeri sportolót, hogy SWOLF értékeket bogarásszon, amiről egy pár napja még azt sem tudta mi fán terem.

 

Garmin Forerunner 920XT Forrás: Mozgásvilág.hu
Garmin Forerunner 920XT
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Woodoo man tapasztalatai
Ismeritek a palit akinek a kezében a legmegbízhatóbb kütyük is tönkremennek!? Na ebben az esetben én vagyok az.

Addig teszteltük a Forerunner 920Xt-t, míg csak sikerült kihoznunk belőle 1-2 hibát.

Az én véleményem az, hogy ha létezik egy Connect app, ami bluetoothon keresztül szinkronizál az órával, majd neten keresztül a felhővel, akkor nincs is igazán szükség a desktop verzióra, én nem is használtam. Felhasználói fiókomat az app-on keresztül hoztam létre. Itt akadtam az első kellemetlenségbe, mert a létrehozás az átlagosnál lassabbra sikeredett. Ennek az oka a becenév vagyis a megjelentendő név volt. A Garmin ezt kötelező mezőnek kezeli és nem elég az egyedi email cím, ennek is egyedinek kell lennie. Néhány próbálkozásomba került míg rátaláltam arra a névre amit elvileg senki sem használ és be tudtam lépni a rendszerbe.

Onnan viszont az első használat egyszerű volt. A beállítások között párosítottam az órával és bluetoothon keresztül leszívta az adatokat. Az app ezután fel is tölti az adatokat a felhőbe (netkapcsolat szükséges), melyek ezután desktopon is elérhetők. Ez a fajta szinkronizálás tökéletesen kielégíti az igényeimet ezért úgy döntöttem a továbbiakban is ezt fogom használni. Akkumulátor spórolási okokból ellenben kikapcsoltam a Bluetooth-t a telefonon és a következő szinkronizálás előtt kapcsoltam vissza. A telefon és az óra meg is találta egymás ellenben az adatok sehogy sem akartak átkerülni egyikről a másikra.

A problémát egy újrapárosítással lehetett megoldani.

UPDATE: A tesztelési időszak vége felé érkezett a 3.2-es frissítés az órára (ami automatikusan települ wifin keresztül is akár). Ebben többek között a Bluetooth kapcsolat általunk is tapasztalt hibáit orvosolták, így most már stabilabb a rendszer.

 

Egy óra egy user
Az órám lehet, hogy előző életében angol arisztokrácia sarja volt, mert folyamatosan visszaállt angolszász mértékegységekre.

Ezen apró kellemetlenségek forrását némi egyeztetés után találtuk meg. A Garmin hivatalos álláspontja az egy használó egy eszköz elv. Így optimalizálják a szoftvereiket is gondolom, mert a 2 felhasználó 1 eszköz beállítással sikerült bolonddá tennünk szegénykét. Azt történt ugyanis, hogy a kollégám közös tesztelés alkalmából ő a saját profiljához hozzárendelte a wifi szinkronizálást, míg én az appon keresztül a magaméhoz a bluetooth-t. Na ezt nem tetszhetett neki. Az egyik felhasználó fiókból ki kellett törölnünk az eszközt, hogy a problémáink megszűnjenek.

A következő töltésnél sikerült szerviz üzemmódba kapcsolnom az órát ami elég ijesztő ikonok megjelenésével járt a kijelzőn illetve folyamatos rezgéssel. Ezt egy ki/bekapcsal gyorsan megoldottam. A szerviz üzemmódot valamilyen gomb kombinációval lehet elérni amit azóta sem tudtam újraprodukálni, valószínűsíthető nem elszigetelt esetről van szó.

 

Milyen óra a Forerunner 920XT?
Az előzőekben vázolt kisebb bakik nyomán azt tűnhet ki, hogy nem vagyok elégedett a Garminommal de ez nem fedi a valóságot.

Kifejezettem lenyűgözött, hogy a GPS 1-2 másodperc alatt megtalálja a kapcsolatot a műholdakkal. A Suunto teszt óráimnál ez több percet is igénybe vehetett felhős időben például, ami kellemetlen is lehet ha valaki minden áron mérni akarja ez edzését és kénytelen a hidegben várakozni a kütyüjére.

Bár szubjektív de keskenysége számomra is előny, ami az esztétikumon felül praktikussági okokból sem utolsó hiszen így az öltözésnél nem akadt bele minden felső az órába.

Az akkumulátor kapacitása is lenyűgöző, folyamatos GPS használat közben is akár 1 nap, ami az általam használt konkurenciáénál sokkal jobb.

 

Nincs balett ma
A legtöbb barátom, akinek meséltem az óra tudásáról, az intelligens értesítéseket méltatták leginkább. Ez a már említett bejövő hívások és üzenetek kijelzésein felül szinte az összes IOS értesítést mutatta. Szinkronizált a naptárammal és az aktuális legutolsó értesítést - Nincs balett ma - is mutatta, ezen felül a legutolsó Skype üzenetem is ott villogott. Szerintem ez egy kisebb marketing fogás a cég részéről, ami - mint saját nem reprezentatív kutatásom is alátámasztotta -, elérte a célját.

Praktikusnak nem igazán mondanám, mert az üzenet egyrészről rövid ideig látható a kijelzőn ezután egy külön menüben érhető csak el másrészről nem lehet vele semmit sem tenni, csak konstatálni, hogy volt egy Skype üzenetem. Amit ugye a telefonon is megtehetek, és akár válaszolni is tudok rá. Arra viszont kétségtelenül használható, hogy edzés közben egyszerűen észre vegyük mi az a fontos ügy ami miatt feltétlen meg kell szakítanunk a sportolásunkat. Már ha akarjuk...

 

A Garmin Forerunner 920XT HRM sportóra szettet a Navi-Gate Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Bővebb információ, részletek, hogyantovább itt...

Hirdetés