Top kütyük futóknak

Top kütyük futóknak

Takács Viktor
Takács Viktor
2022/04/04
Top kütyük futóknak
Hirdetés

A 21. században az olyan egyszerű mozgásformákat sem kerülheti el a modern technológia, mint a futás. Ma már szinte nem találkozunk olyan futóval, aki ne viselne vagy otthon ne használna kiegészítőként valamilyen elektromos kütyüt, ami segíti az edzésmunkát. Az ilyen eszközök hatékonyságukat tekintve sokszor megosztók, azonban annyi biztosan elmondható róluk, hogy ha esetleg funkcionálisan nem is érnek semmit, vagy az adott futónak igazából semmi szüksége rájuk, a motivációhoz akkor is sokat hozzá tudnak tenni. Olyan érzésünk van tőlük, mintha nagyon profin tolnánk, ez pedig segít túllendülni a mélypontokon. Nézzük a top kütyüket, vagyis, hogy miket is használnak ma a futók. Próbáltuk a valóban hasznos darabokat összegyűjteni!

Okosóra

Az óra (stopper) mindig is a futás alapvető tartozéka volt, azonban mára egy futó óra számtalan hasznos, okos funkcióval is rendelkezik, így továbbra is elengedhetetlen tartozéka az edzéseknek. Természetesen a GPS-es fajtáról beszélünk, amely méri a sebességet, a távolságot, a szintemelkedést, a pulzust és még számtalan mutatót. Az elérhető gyártók és modellek száma gyakorlatilag végtelen, ahogy a funkciók tárháza is. A Garmin Forerunner és Fenix szériájában egyaránt találunk megfelelő modellt, bármilyen szinten is szeretnénk használni az órát, amennyiben pedig valami pénztárcabarátabb megoldást keresünk, érdemes a Coros kínálatában szétnézni. A választásban segítségünkre lehet a jó öreg Youtube, ahol a legtöbb népszerű darabról elérhető valamilyen tesztvideó, ami alapján eldönthetjük, hogy szimpatikus e a kiszemelt darab. Persze, ha csak a színe számít, akkor mindenképp legyen kék!

Top kütyük futóknak-8
Okosóra
Top kütyük futóknak-8
Forrás: Coros

Pulzusmérő öv, lépésszámláló

Azoknak, akik az edzéshatás maximalizálására törekednek, egyéb (óra)kiegészítők is a segítségükre lehetnek. A legtöbb okosóra már rendelkezik optikai pulzusmérő funkcióval, illetve lépésszámlálóval, azonban külön szenzorok birtokában e két adatot sokkal pontosabban rögzíthetjük. A mellkasra helyezett HR öv közvetlenül a szív elektromos jeleit érzékeli, ez által sokkal megbízhatóbb az optikai megoldásnál, egy cipőre/cipőbe helyezett komolyabb lépésszámláló pedig pontosan rögzíti a lépéshosszot, a futás frekvenciáját illetve az úgynevezett running index segítségével méri a futás hatékonyságát is. Érdemes elgondolkozni a használatukon! Népszerű modellek a Garmin Running Dynamics Pod és a
Garmin HRM-Dual™

Top kütyük futóknak-7
Running pod
Top kütyük futóknak-7
Forrás: Garmin

iKinesis

Ha továbbmegyünk az egyszerű lépésszámláló szenzornál, akkor olyan megoldásokkal találkozhatunk, mint amilyen az iKinesis. A kütyüt egy francia gyógytornász, Frédéric Vieilledent álmodta meg és fejlesztette ki csapatával. A biomechanikai mérnökök által tervezett eszköz célja nem a teljesítmény mérése (és ez által fokozása), hanem az egészség megőrzése. A vádlira vagy futócipőre erősíthető kis szenzor egy applikáció segítségével komplett 3D-s képet alkot a futómozgásról, így edző jelenléte nélkül javíthatunk a technikai hibáinkon, ezzel megóvva magunkat a sérülésektől. Az iKinesis figyeli pl. a láb becsapódásának erejét, a boka dőlését (pronáció, szupináció) a súlypontelmozdulást és még számtalan egyéb dolgot és az összegyűjtött adatok alapján különböző változtatásokat javasol, illetve ezekhez speciális gyakorlatokat és edzésterveket ajánl. Különlegessége, hogy egy szimpla fülhallgató segítségével ezeket a tanácsokat futás közben is képes közvetíteni a futónak, így már edzés közben is figyelhetünk pl. arra, ha túlságosan mereven vagy befelé dőlő térdekkel futunk.

Top kütyük futóknak-2
iKinesis
Top kütyük futóknak-2
Forrás: iKinesis

Fülhallgató

És ha már a fülhallgatónál tartunk, mindenképpen érdemes megemlíteni az egyre hétköznapibbnak számító vezeték nélküli technológia sport szempontjából legfontosabb vívmányát, a bluetooth fülest. Régóta vártunk már arra, hogy futás közben ne kelljen a „drótot” rakosgatni és az idő elérkezett. A gyártók az igényeket elég széles skálán próbálják kiszolgálni, így a pár ezer forintos daraboktól egészen akár 100 ezer forintig is el lehet menni az árat illetően, ami azért talán már egy kicsit túlzás. De kinek a pap, kinek a papné! Annyit azért érdemes leszögezni, hogy a legolcsóbb darabok sokszor „recsegősek” és nem is bírják sokáig szuflával, illetve az izzadságot is kevésbé tolerálják, ezért az alsó polcot, ha lehet, kerülni kell. Kiváló belépő modell pl. a JBL Endurance Run vagy ha kicsit többet is szánnánk rá, akkor a Skullcandy Push Active.

Top kütyük futóknak-3
Top kütyük futóknak-3
Forrás: JBL

Fejlámpa

Az esti futások elengedhetetlen kelléke a fejlámpa. Gondolhatnánk, hogy ezen nincs mit bonyolítani, így vagy úgy világít és kész. Az a helyzet, hogy az okosvilág elérte a fejlámpák piacát is, ugyanis pl. a Petzl Reactive technológiás lámpái már valós időben alkalmazkodnak a fej mozgásához és a fénycsóva fókusza a környezeti viszonyoktól függően is alkalmazkodik ahhoz, ahova nézünk. Ráadásul az adatok nyomonkövethetőek és testreszabhatóak a MyPetzl Light applikációban. Őrület!

Top kütyük futóknak-10
Fejlámpa
Top kütyük futóknak-10
Forrás: Petzl

Masszázs pisztoly, ultrahangos izomlazító

A futás utáni regeneráció legalább annyira fontos, mint maga az edzés. A nyújtás, szaunázás és masszázs reméljük, hogy mindenkinek a napi/heti rutin része, azonban napi szinten kütyükkel is segíthetjük a pihenést. Bár egy jó masszőr erős kezéhez nem hasonlítható, egy masszázspisztoly mégis sokat hozzá tud tenni ahhoz, hogy ne merev izmokkal érjen véget a napunk. A piacon különböző erősségű motorokkal elérhető termékeket találunk, az olcsóbb verziók rendszerint gyengébbek és kevésbé tartósak, míg a drágák bikaerősek tudnak lenni és jó eséllyel évekig működnek majd. Az alsó-közép kategóriából a Kinectforce Pro egy jó választás lehet, ám amennyiben egy komolyabb összeget is rá tudunk szánni a dologra, érdemesebb inkább egy Therabody Theragun Prime-ot választani.
Kevésbé drasztikus módszer az izmok ellazítására az ultrahangos izomlazító. Itt igazából egy terápiás készülékről van szó, mely az izmok átmelegítésével egyfajta helyi lázas állapotot hoz létre, amely amellett, hogy lazítja az érintett területet, az esetleges sérülések (húzódások, szakadások, izomláz stb) miatt fellépő gyulladást is csökkenti. Kiváló és árban is elérhető modell az iTech Mio-sonic, mely otthoni használatra több, mint elég!

Top kütyük futóknak-4
I-Tech Miosonic
Top kütyük futóknak-4
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Reviiv Knee+

Ha futásról van szó, sajnos sokszor előfordul, hogy valami nincs rendben a térdünkkel. Ez lehet rossz technika, túlterhelés vagy akut sérülés miatt is, a lényeg az, hogy minél hamarabb kezelni kell. Ebben lehet segítségünkre a Reviiv kütyü, amely orvosi lézertechnológiával működik és a sérült szövetek vérellátásának serkentésével jelentősen lecsökkenti a regeneráció idejét. Átgondolt kialakítása révén könnyen felhelyezhető, hátránya, hogy az ultrahangos készülékkel ellentétben, amely szintén hasonló hatást vált ki, csak térdfájdalmak esetén használható hatékonyan (a kialakításból adódóan)

Top kütyük futóknak-5
Lézeres regeneráló
Top kütyük futóknak-5
Forrás: Reviiv

SPRYNG

A regeneráció gyorsítására akkor is szükség lehet, ha nem történik sérülés. A kompressziós szárak használata mára bevett gyakorlatnak számít a sportolók között, azonban a kompresszió elve koránt sincs még kimaxolva. Erre jó példa a SPRYNG, amely egy pneumatikus elven működő, high-end kompressziós szár, amelyet elég mindössze 15 percig viselni (szemben a klasszikus szárakkal, melyeket órákig is hordunk), hogy érezhető eredményt érjünk el. Igaz, hogy az ára messze túlmutat a néhány ezer forintos „zoknikon”, azonban akinek belefér még 80-90 ezer forint a felkészülésbe, annak mindenképp megéri kipróbálni!

Top kütyük futóknak-6
SPRYNG
Top kütyük futóknak-6
Forrás: SPRYNG

Zwift

Bár nem kütyüről, hanem egy számítógépes programról beszélünk, a Zwift mégis említést érdemel a modern edzéskütyük között. Az egyre népszerűbb program teljes egészében megvalósítja a virtuális sportolást és a futáson kívül pl. kerékpározáshoz is használhatjuk. A megfelelő szenzorok birtokában a futópadon futhatjuk le pl. a hegyi futásainkat, miközben a program az előre kiválasztott útvonal szerint emeli a futópad meredekségét vagy akár futóversenyen is részt vehetünk, ahol a tempónk szerint helyezkedünk a mezőnyben.

Top kütyük futóknak-10
Zwift
Top kütyük futóknak-10
Forrás: Zwift
Hirdetés