EDEN - a fenntartható turizmus úti céljai Szlovéniában Hír

EDEN - a fenntartható turizmus úti céljai Szlovéniában Hír

(x) - Támogatott tartalom
2013/08/21
A   rejtett természeti kincsek felfedezése és megismerése minden turista számára izgalmas és vonzó, most az EDEN segítségével még több ilyen területre eljuthatsz, amelyek megőrzése közös ügyünk.

Az Édent, Édenkertet, földi Paradicsomot mindenki ismeri, ez az a hely, ahová folyamatosan vágyakozunk, ahol Ádám és Éva a bűnbeesés előtt zavartalanul élvezte a természet minden szépségét és boldogan élt.

De van egy másfajta EDEN is, amely egy projektet foglal magába és igencsak közel áll az eredeti fogalomhoz, ugyanis rejtett természeti kincsek felfedezéséről szól.

 

Idrija
Idrija
Kép forrása: Dunja Wedam
Galériáért katt a képre! (fotó: Idrija (c) Dunja Wedam)

 

Csak az elmúlt években, az európai turisták fele döntött úgy, hogy üdülésüket saját hazájukban töltik el. Az Európai Bizottság 2006-os kezdeményezése révén, az előzetes trendeket 2013-ban is folytatva, a „Kiemelt európai úticélok” - „European Destinations of ExcelleNce” , azaz továbbiakban EDEN - projekt keretében arra ösztönzi az európaiakat, hogy fedezzék fel az ajtajuk előtt heverő természeti kincseket.

Az EDEN célja, hogy bemutassa, Európa milyen egyedülálló úti célokat tud nyújtani, amik eddig viszonylag a háttérben rejtőzködtek a köztudat elől vagy csak kevesen ismerték. Egész Európában az EDEN úti célok látogatói lehetőséget kapnak arra, hogy saját országuk kultúrájáról és hagyományairól még többet megtudjanak.

 

EDEN Naslovnica
EDEN Naslovnica
Kép forrása: slovenia.info
Galériáért katt a képre! (fotó: Soca Valley (c) Slovenian Destination of Excellence 2008)

 

A program keretén belül az úti célok versenyeznek egymással, hogy elnyerjék a „kiváló úti cél” címet, amely verseny középpontjában minden évben más-más téma áll. A szlovén EDEN úti célok ragyogó példái a fenntartható turizmusnak, felejthetetlen élményeket nyújtanak az idelátogatóknak, akik örömüket lelik a gyönyörű tájban, a különleges forrásokban, folyókban és tavakban, valamint az autentikus helyi gasztronómiában. Az EDEN támogatja a feltörekvő úti célokat, diverzifikálják és korszerűsítik az ajánlatokat, integrálják a helyi lakosokat és pozitív hozzáállást generálnak a helyszíneken.

2012-ben nem került kiválasztásra újabb uticél, a korábbi győztes területek karbantartására, támogatására fordított a szervezet nagyobb figyelmet.

2013-ban az újabb címet Szlovéniában a Laško terület nyerte el. 


Logarska völgy
Logarska völgy
Kép forrása: Tomo Jesenicnik

Galériáért katt a képre! (fotó: Logarska völgy (c) Tomo Jesenicnik) 


A szlovén EDEN természeti kincsek napjainkig:

A 2013-ban kiválasztott  tökéletesen ötvözi természeti adottságai és hosszú évek alatt felhalmozott gyógyászati szakértelmének előnyeit, hiszen a wellness élményeket nagyszerűen kombinálja a vonzó környezet lehetőségeivel. Laško mozgás-, látás- és hallássérültek számára is teljes mértékben elérhető, mivel a látássérültek meg tudják osztani szobájukat kutyájukkal, illetve a hallássérültek számára mobil indukciós hurok áll rendelkezésre. Továbbá e terület ismert méhészeti tevékenységéről is, melynek révén a fürdők közelében az itt honos, méz alapjául szolgáló növényeket ültettek, amelyek könnyebb azonosítására a táblákat ellátták braille írással is. E terület híres tradicionális konyhájáról is, amelyben természetesen a méz is kiemelten fontos szerepet játszik.

- A 2011-es nyertes úti célt kiemelték a régióból, hogy kulcsszerepet játsszon a régió fejlesztésében, fenntartható fejlődést hozzon egy gazdaságilag leromlott területen, hogy katalizátorként működve lendítse fel újra a kulturális, természeti és gazdasági folyamatokat. A nyertes Idrija lenyűgöző természeti környezete mellett híres higany bányájáról és csipkeverő manufaktúrájáról is. Festői hegyek, érintetlen erdők és a köztük megbúvó tavak emelik a táj szépségét a környéken. A helyi emberek büszkék gazdag kulturális, természeti és ipari örökségükre.

- A 2010-es verseny témája a vízi turizmus innovatív megközelítése volt. A nyertes Kolpa folyót a leghosszabb szlovén „tengerpart”-nak nevezik és egyike a legmelegebb folyóknak Szlovéniában. A folyó különösen népszerű a nyári hónapokban, mert a víz hőmérséklete akár a 30 fokot is elérheti! A látogatók számtalan sport- és szabadidős tevékenység közül választhatnak, mint pl. csónakázás, raftingolás, kenuzás, kajakozás.

2009-ben az EDEN projekt a védett területekkel foglalkozott. A alpesi táj fantasztikusan szép természeti látványt kínál. A három hatalmas gleccservölgy tökéletes úti cél minden látogatónak. A leglátogatottabb a Logarska dolina Természetvédelmi Park, festői látképpel a vízesésekkel tarkított Kamnik-Savinja Alpok hegyláncára. Számtalan turista útvonal vezeti a kirándulókat az alpok világába, megismertetve őket az itteni emberek és természet kapcsolatának történelmével.

- 2008-ban az EDEN a turizmust és a helyi szellemi kulturális örökség témáját választotta, amelynek révén a projekt első szlovén nyertese a gazdag örökségű  lett. A völgy a Júliai Alpok- és Európa legrégebbi nemzeti parkjában, a Triglav Nemzeti Park szívében helyezkedik el. Szlovénia első alpesi botanikus kertje és a havas hegycsúcsok között tökéletes panoráma nyílik a tenger irányába. A terület híres vízi sportjairól is, amelyek az Isonzó folyóhoz kapcsolódnak.

 

Tudj meg többet további EDEN úti célokról Szlovénia és Európa szerte!

 

Bővebb információ:

Szlovénia logó
Szlovénia logó
Kép forrása: slovenia.info