#austriantime - nyár Ausztriában Hír

#austriantime - nyár Ausztriában Hír

Österreich Werbung
2016/06/03
Érzed néha úgy, hogy összecsapnak a fejed felett a hullámok? Ez azt jelenti, itt az idő a kikapcsolódásra! A természetben aktívan eltöltött idő segít, hogy visszataláljunk önmagunkhoz, felfrissít és feltölt energiával.
Hirdetés

A mai világot a gyors technológiai fejlődés és a társadalmi változások jellemzik, amelyekkel sokszor nem is tudunk lépést tartani. Az egyre nagyobb teret hódító urbanizáció, a növekvő teljesítménykényszer, a mindig szoros határidők és egyéb stresszfaktorok sokakban a kiszolgáltatottság érzését keltik.


A természetben töltött idő és pihenés jó hatással van egészségünkre

2007-ben világszerte először élt több ember városokban, mint vidéken és 2050-re az előrejelzések szerint a Föld lakosságának kétharmada fog városokban lakni. A városi életmód számos pozitívuma mellett egészségügyi kockázatokat is hordoz magában. A tudomány egyre több eredménye támasztja alá, hogy a természetben töltött idő és pihenés a városi élet negatív következményeit akár hosszú távon is képes csökkenteni vagy akár ellensúlyozni. Az emberek mindinkább tisztában vannak ezekkel a pozitív hatásokkal, ezért szívesen választják szabadidejükben a természet nyújtotta élményeket.


Találjuk meg azt az offline pillanatot, ami csak a miénk!

A változó élet- és munkakörülmények fontos aspektusa, hogy a tudásalapú társadalommá alakulás közben a telekommunikációs lehetőségek egyre bővülnek, a munkához szükséges alkalmazások mindig rendelkezésre állnak az interneten, ami állandó elérhetőséget eredményez. Ha meg akarunk felelni a munka és a magánélet újfajta kihívásainak, folyamatosan online kell lennünk. Az ember egy olyan világot alkotott magának, ahol nincsen többé privát szféra és szinte lehetetlen az események nyugodt szemlélése. Így elveszítettünk valami nagyon fontosat: a pillanatot, amely kizárólag csak a miénk. Csak akkor eszmélhetünk rá valódi jelentőségére, ha újra megtaláljuk.

 

Érezzünk rá újra saját ritmusunkra, találkozzunk igazi lényünkkel

A természetben sikerül a külső hatásoktól való függést, amely a belső egyensúlyunkból kibillentett, magunk mögött hagyni és ismét harmóniába kerülni a környezet természetes ritmusával és ezáltal visszatalálni saját tempónkhoz. A természet feltölti a lelket és szellemi kalandra hív. Újra találkozhatunk önmagunkkal: belső világunkra fókuszálva mélyebb értelmet találva a létezésben, ráérezve saját ritmusunkra.

Ausztria valódi, érintetlen természettel várja a látogatókat, amelyet az erdők mélyén, a virágzó alpesi mezőkön, a kristálytiszta tavaknál, a napfényben szikrázó hófödte hegycsúcsokon tapasztalhatunk meg. A Pannon-síkságtól az alpesi hegyvidékig a természet csodái feledtetik velünk a hétköznapokat, megajándékozva a pillanattal, amely csak a miénk.


Fedezzük fel Ausztria segítségével az érintetlen természetet!


Végtelen messzeség, érintetlen természet: madárles a Fertő tónál


Eldugott nádasok, kiterjedt szikes tavak és végtelen vízfelületek rajzolják a sztyepptó arculatát: érdekes, sokszínű táj, amely nemcsak az ornitológusokat vonzza.

Tekintetünket a messzi horizontra szegezve a határtalanság érzése erősödik bennünk: úgy tűnik, mintha a Föld és az ég valahol a távolban össze is érnének. A látványa már-már az afrikai sztyeppéket idézi. Annál is inkább, mivel a vadon élő állatok itt, Ausztria keleti részében is egészen közelről figyelhetők meg. Több mint 300 madárfaj fészkel és költ a tavat körülvevő nádasokban – Európa nem tenger mellett fekvő területein ez egyedülállónak számít. A büszke sastól a csilpcsalpfüzikéig rengeteg fajta honos itt, és a tapasztalt parkőrök gondoskodnak róla, hogy a látogatók is kellő figyelmességgel és óvatossággal közelítsék meg az állatokat, véletlenül se zavarva vagy veszélyeztetve őket.

A Seewinkel vidéke már az 1960-as évek óta „titkos tippnek” számít a madártannal foglalkozók körében, és a mai vendéglátók és szafarit szervezők is értenek ahhoz, hogy az idelátogatókban felébresszék a madarak megfigyelése iránti szenvedélyt. A Fertő tó keleti partja távcső nélkül is sok érdekességet tartogat: a kiterjedt nádas területek, a szikes tavak, az egészen a Hanságig húzódó lápvidék látványa a látogatók horizontját is szélesíti – segít rég elfeledettnek hitt dolgokat felidézni.


Családdal a természetben Burgenlandban Forrás: (c) Burgenland Tourismus_Peter Burgstaller
Családdal a természetben Burgenlandban
Kép forrása: (c) Burgenland Tourismus_Peter Burgstaller

Galériáért katt a képre!

A Großglocknertől a tengerig: az Alpok–Adria túraútvonal

Határokat átlépni mindig izgalmas kihívást jelent – különösen, ha olyan lenyűgöző tájon át haladunk, mint az Alpok–Adria útvonal.
Vonzó a gondolat, hogy Ausztria legmagasabb hegyétől az Adria lágy hullámaihoz saját erőnkből jussunk el. Természetesen nem a teljes távolságot (750 km) kell gyalogosan megtenni: az Alpok-Adria túraútvonal 43, egyenként is izgalmas szakaszra van osztva, amelyek közül talán a Karintia, Szlovénia és Friuli-Venezia Giulia tartomány közötti természeti táj a leglátványosabb. Az örök jég és hó birodalmából (Großglockner) morajló folyók, napfényben csillogó tavak, impozáns szurdokok és virágzó alpesi rétek mellett vezet az utunk. A távolsági túrák közül az Alpok–Adria útvonal garantáltan összekapcsolja a gyaloglás örömét a természet szépségeivel, valamint a kulináris élvezetekkel – hiszen tudjuk, hogy a karintiaiak remek vendéglátók, és maguk sem vetik meg a gasztronómiai élvezeteket.

Apropó élvezetek: ez a túra a kényelmesen teljesíthető erőpróbák közé tartozik, mert az út nagy része nem az alpesi részeken vezet, és túlságosan nagy szintkülönbségeket sem kell leküzdeni. Ráadásul lehetőség van arra is, hogy a csomagunkat az aznap elérendő célállomásra szállíttassuk. Az otthonról cipelt belső terheket pedig már az első lépések után magunk mögött hagyjuk!

 

Salzburg: kulturális fellegvár és rengeteg zöld

A városban emelkedő hegyekre, a környező zöld ligetekre és erdőkre tekintve szinte el is feledjük, hogy a világ egyik kulturális fővárosában járunk. De csupán egy pillanatra.

A városnak fenséges panorámát biztosító hegyek közé ágyazódva pompásan illeszkedik a tájba. Nem sok olyan hely létezik, ahol ilyen csodálatos természeti kulissza határozza meg a város arculatát – ráadásul a világhírű kulturális kínálat mellett rengeteg pihenést kínáló helyszín is található a zöldben. Ha ezeket össze is kapcsoljuk, az még vonzóbbá teszi Salzburg városát.

Aki kicsit sportosabb, a sikló helyett gyalogosan is feljuthat a város peremén magasodó Untersbergre, de akár a Mönchberg lejtőin is járhat egyet, gyönyörködve az UNESCO-világörökség részét képező óváros panorámájában. A biciklizés szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek: a remek kerékpárút-hálózatnak köszönhetően Salzburg többször is elnyerte az Ausztria leginkább kerékpárbarát városának járó, kitüntető címet.

A forró nyári napokon azonban a folyó tűnik a legvonzóbb alternatívának: a helybéliek már rég felfedezték, milyen csodás piknikezőhely a Salzach partja. Érdemes utánozni ezt a kellemes szokást – nincs is jobb, mint a fűbe heveredni, és mezítláb járni egyet a zöldellő réten. Az elegáns öltözet pedig várhat az esti koncertig!


A természettel összhangban Karintiában Forrás: (c) FranzGERDL Kaernten Werbung
A természettel összhangban Karintiában
Kép forrása: (c) FranzGERDL Kaernten Werbung

Galériáért katt a képre!


Szőlőtőkék szegélyezte utakon: biciklitúra Stájerország bortermelő vidékén


Stájerország déli részén, Európa egyik legszebb szőlőtermő vidékén a kerékpáros túrák során sem maradnak ki az élvezetek – hiszen a kitűnő borokat meg is kell kóstolni!

Mozgás a szabadban, újdonságok felfedezése, rengeteg élvezetes pillanat, és sok-sok idő: ha ez az összeállítás ígéretesen cseng, a következő szabadságot érdemes Stájerország bortermelő vidékén tölteni, mégpedig kerékpárral. Dél- és Kelet-Stájerországban nem csupán a lágyan hullámzó domboldalakon vezető, romantikus borutak csábítanak, hanem a kis történelmi városkák, a számtalan ínycsiklandozó finomság, és persze a stájer vendégszeretet is, amely végigkísér utunkon. Ilyenkor természetesen a helybéli specialitásokat is meg kell kóstolni!

Persze egyetlen kerékpártúra nem elég arra, hogy mindent felfedezzünk. Összesen nyolc szakaszból áll és 403 kilométeres az az út, amely Kelet- és Dél-Stájerországból Grazba vezet, és mindegyik etapnak érdemes külön egy-egy kirándulást szentelni. Az élvezet nem függ a tempótól – sokkal inkább a saját belső ritmusunkra hangolódásnak köszönhető.


Az információkat ezúton is köszönjük az Österreich Werbung Magyarország Kft.-nek!

Hirdetés