Menü

2012.03.24.     Hozzászólás 0

A különleges karszt vidék és a lipicai lovak története

Vannak helyek a világon, ahol a természet különösen kreatív volt, amikor a tájakat formálta.


Vannak helyek a világon, ahol a természet különösen kreatív volt, amikor a tájakat formálta. Egyik közülük biztosan a szlovéniai Karszt vidéke, érintetlen és egyedülálló természeti és kulturális örökségével, amelyről mi magunk is könnyen meggyőződhetünk.

Ez a köves táj, amely egykor sivár volt, mára alacsony bokrok, fenyőfák és szőlőültetvények otthona, minden évszakban kellemes környezetet nyújtva az idelátogatóknak. Masszív karszt felszíne dolinákkal és poljékkal tarkított, ahol már nagyapáink is kihasználták minden egyes darabkáját a termékeny talajnak. A szőlőtermesztés a legjelentősebb tevékenység itt a karszt borvidéken, ahol egy különleges bort készítenek, amelynek neve: Teran. Ősszel a táj a színes szőlőlevelek miatt csodálatos színekbe fordul, ezért érdemes ilyenkor is idelátogatni.

 

 

A karsztvidék büszkélkedhet a legtöbb napsütéses órák számával egy évben Szlovéniában. Ez a különleges klíma lehetővé teszi, hogy különlegesen aromás tulajdonságokkal rendelkező növényeket termesszenek itt. Továbbá a Bora szél, amely szintén hozzájárul a speciális klímához, nyomot hagyott a tájon és az embereken is. Télen ez egy hideg, száraz és viharos szél, a nyári mediterrán hőség idején viszont kellemes, frissítő szellő lengedez. Az itteni igazi sonkát csak a karsztokban fújó Bora szél tudja a közkedvelt ízre szárítani, amelyet füstöléssel tesznek még ízletesebbé.

A Bora szél és a táj más jellemzői befolyásolták a környezet és a települések kinézetét is, ahol a karszt építészet a látogatókat a szürke mészkő látványával fogadja.

 

 

A karszt táj összefonódik a földalatti barlangok titokzatos hívogató néma mélységével is, amelyekről korábban már értekeztünk. Látványos karszt jelenségek tarkítják Szlovénia majdnem fele területét. Több, mint 8000 ismert karszt barlang mellett, karszt- és időszakos források, eltűnő tavak és lyukak találhatók ezen a változatos vidéken. A karszt jelenséget egyébként a mészkő és a víz kölcsönhatása eredményezi, amelynek hatására a mészkő egyszerűen feloldódik.

Ebben a rendhagyó és különleges régióban található Lipica, amely a lovak tenyésztésével és tartásával foglalkozik

Lipica, Európa világhírű kulturális emléke Szlovénia karsztvidékén található, közel a szlovén-olasz határhoz. A lipicai ménes zöld oázisa 100-160 éves fákkal szegélyezett utak mentén található. A lipicai lófajta tenyésztésének bölcsője már több, mint 400 éves. 1580-ban II. Károly osztrák főherceg alapította itt a ménest, amely 1918-ig Ausztria fennhatósága alá tartozott. A történelem bővelkedik a ménest látogató császárok és uralkodók történeteiről, akik a fehér mént csodálták, másrészt veszélyes és nehéz időkből származó történetekről, amikor a ménest a napóleoni háborúk idején menekíteni kellett (kétszer egyébként Magyarországra is kerültek). A háborúk alatt a lovaknak más országokban kellett menedéket keresniük, amikor előfordult, hogy az állomány a hányattatások eredményeképpen veszélyesen lecsökkent, ám mindig visszatért Lipicára és szívós fajta lévén, a tenyésztése újra feléledt. 

 

 

Ma Lipica turisztikai látványosság és üdülő központ is egyben, amely már nemcsak méneséről híres, hanem a báró Johann Weichard von Valvasor, szlovénia tudós által 1689-ben leírt „fehér szépségeiről” is, aki mellesleg a karsztjelenségek tanulmányozásának is úttörője volt. Különösen kivételes látványosság a klasszikus lovas iskola bemutatója, amely felejthetetlen élményt nyújt. Lipica nemzetközi helyszíne lovas eseményeknek, pl. díjlovagló Világkupa versenyeknek és a Lipicai Ménes Napoknak. Lipica ma már egyre inkább Szlovénia lovas központjává válik, ahol a szlovén és külföldi lovassport szerelmesei találkozhatnak egymással.

 

Milyen is a lipicai ló?

Még mielőtt a lipicai ménest megalapították, karszt kancákat tenyésztettek a lipicai birtokon és a bécsi császári udvar kívánságára párosították őket andalúz, olasz, dán és később arab ménekkel. Az eredmény a lipicai fajta, egyedülálló, közepes méretű, 160 cm marmagasságú ló lett: élénk szemekkel, intelligens tekintettel és izmos nyakkal rendelkezik. A lábak erősek és izmosak, erőteljes paták a köves talajon való biztonságos mozgáshoz. Színe általában fehér vagy szürke, de gyakran előfordul fekete és pej is. Rendezett és kecses járása, hosszú élettartama és nagyszerű tanulási képességei megkülönböztetik a többi lófajtától és sokkal megfelelőbbé teszik a lovas magasiskolai képzésekre. Szépsége leginkább mozgás közben mutatkozik meg, amelynek varázsa a harmóniában rejlik.

 

 

Ha Lipicára jövünk, testközelből informálódhatunk a lovak tenyésztéséről, mi több, ki is próbálhatjuk őket:

- lovak tenyésztése és értékesítése
- lovas edzések megtekintése
- osztálylovaglás, tereplovaglás
- lovas események
- sétakocsikázás, díjlovas és ugrató leckék, kezdő- és haladó lovasoktatás, lovasiskola, pónilovaglás gyerekeknek

 

További információ:

Lipica 5 6210 Sežana
Tel: +38 6 5 739 15 80, +38 6 5 739 17 08
Fax: +38 6 5 739 17 30, +38 6 5 739 17 27
E-mail: info@lipica.org
www.lipica.org

 

(Fotók: slovenia.info)

Olvass többet a témáról: szlovénia