4. Bohinji Túra Fesztivál Szlovéniában Hír

Házi Bernadett
Házi Bernadett
2011/09/21
10 napon keresztül tematikus és vezetett túra utak, kulturális események, filmvetítések várnak!
Hirdetés

Beköszöntött az ősz, de a fesztiválozásnak még nincsen vége! Rád vár a 4. Bohinji Túra Fesztivál! 10 napon keresztül tematikus és vezetett túra utak, kulturális események, filmvetítések várnak! Vegyél részt ezen a nem mindennapi eseménysorozaton, szerezd meg 22 hegyi turistaút térképét akciós áron!

 

81867-Bohinji-t-.jpg
81867-Bohinji-t-.jpg

 

4. Bohinji Túra Fesztivál Szlovéniában – 2011. szeptember 23. - október 02.

Ebben az évben a Bohinj Turisztikai Hivatal kiadja az új „Bohinji Túraútvonalak” térképet 22 túraútvonallal. A cél, hogy a látogatóknak bemutassák a természet gazdagságát és a kulturális örökséget a környéken. Az utak a legszebb bohinji nevezetességeken keresztül haladnak. Az utak nehézségi foka közepes, minden ösvény sárga karika, benne fehér pötty jellel van jelölve.

A térképeket be lehet szerezni az információs központokban szlovén illetve angol nyelvű tartalommal. További információ kérhető: info@bohinj.si

 

 

81867-Bohinji-t-3.jpg
81867-Bohinji-t-3.jpg

 

Az ebben az évben megrendezésre kerülő 4. Bohinji Túra Fesztivál ezen utak többségét tartalmazza, a túrákat profi és tapasztalt guide-ok vezetik.

 

Egyedi ajánlat a fesztivál ideje alatt, aki részt vesz a túrákon, annak a térkép most csak 3 euro-jába kerül!

Letölthető változat: Bohinj Hiking Trails Map (zip dokumentum)

 

81867-Hiking-Trails.jpg
81867-Hiking-Trails.jpg

 

A Fesztivál története dióhéjban
A túrázási lehetőségek és ennek különböző formái (kirándulástól kezdve a hegymászásig) keltette fel elsőként a látogatók érdeklődését, hogy Bohinjba jöjjenek. Az első kirándulók a tó partján sétálgattak és csodálták Bohinj jég formálta völgyét, miközben fel-feltekintettek a környező hegyekre. Több mint 20 évvel a Szlovén Hegymászó Egyesület megalapítása előtt, Bohinjban már létezett egy másik szervezet, a Triglav Barátok, amely az első volt minden megalakult hegyi szervezet között és a szintén elsőként épített hegyi fogadóban tették le az alapjait. Bohinjban találták meg az első írásos dokumentumot is, amely a Triglav 1776-os első sikeres megmászásáról számolt be. Négy keménykötésű férfi hódította meg először a Triglav csúcsát – ők a hegy istenei, akikre a szlovénok még ma is szimbólumként tekintenek.

 

81867-Triglav.jpg
81867-Triglav.jpg

 

A fenti történet csak egy apró kiemelés Bohinj gazdag hegymászós történelméből, a turizmus fejlesztésének középpontjában mindig is a túrázás állt és fog is állni. Ezt a tényt rögzítették is a 2006-2013-as Turisztikai Fejlesztési Program keretében, Bohinjban. Ezért nem is meglepetés, hogy a Bohinji Túra Napok megrendezésre kerültek!

 

81867-Rudnica.jpg
81867-Rudnica.jpg

 

A Bohinji Túra Napok megrendezésével a szervezők a régió minden természeti és más jellemzőinek előnyeit szeretnék felhasználni a turizmus fejlesztésére, egy integrált turisztikai terméket irányítani a meghatározott célcsoportok felé, valamint, hogy meghosszabbítsák a turistaszezont Bohinjban. Éppen ezért esik a fesztivál dátuma kora őszre, azaz szeptemberre és októberre.

A Túra Napok ötletét sok szervezettel együttműködve fejlesztették ki, pl. GIZ Hiking, OKS, PZS, helyi egyesületek, Slovenian Tourist Board.. stb.

 

81867-Zlatorog2.jpg
81867-Zlatorog2.jpg

 

Az esemény szülő atyja Janez Korošec, aki a rendezvényt három modulra osztotta:

1. Rekreációs modul
Cél: Bohinj bemutatása, mint túrázási célpont, amely tartalmazza a következő programokat:
• vezetett túrák gyalogutak mentén - könnyű
• vezetett túrák hegyi ösvényeken – közepesen nehéz
• vezetett túrák változatos tematikus ösvényeken – nehéz
A túrák megtalálhatóak ITT!

A különböző szervezetek segítségével sokféle vezetett túra kerül kialakításra (2-3 db naponta) és számos csomagajánlat bemutatásával külön figyelmet fordítanak a családok részére is.

2. Verseny modul
Cél: más társaságokkal és szervezetekkel való együttműködés kialakítása sport rendezvények, versenyek rendezése céljából

3. Társadalmi tevékenység/események
Cél: koncertek, kiállítások, előadások, és konzultációk a túrázás aktuális kérdéseiről

A szervezőket nagy örömmel töltené el, amennyiben minél több vendéget vonzana magához ez a rendezvény, hiszen Bohinj ősszel olyan színes, mint egy igazi tündérmese!

 

81867-Mostnice.jpg
81867-Mostnice.jpg

 

Programok

Filmvetítés
Triglav Nemzeti Park Bohinjban – Alpesi Film Archívum: Dokumentumfilmek a Triglav Nemzeti Parkról
Helyszín és időpont: Joža Ažman Kulturális Aula, Bohinjska Bistrica, 2011.09.23, 20:00 órakor

Részletek:
Kedves Triglav Nemzeti Park, film, alpesi természet és hegymászó Barátok!
A Triglav Nemzeti Park szeretettel meghív mindenkit 2011. szeptember 23.-án, pénteken, 20:00 órakor egy ingyenes vetítésre, amely alkalommal két filmet is megnézhetnek a látogatók:

The Last Load – The Stories from a Beehive (Zadnji tovor – Zgodbe iz čebelnjaka)
A filmet egy speciális díjjal jutalmazták a 2007-es Hegyi Film Fesztiválon. Ez a dokumentumfilm azt az időszakot mutatja be, amikor még helikopter hangját nem lehetett hallani a parkban és a trigavi „sherpák” saját hátukon vagy teherhordó lovakon szállították fel a hegyekre a fogadók ellátmányát, amivel egy kis extra bevételhez jutottak. Így lehetőséget teremtve arra, hogy völgybeli életminőségüket kicsit javítsák. (Még ma is látni teherhordó lovakat a Szerk.)

Triglav National Park (Triglavski narodni park)
Évszázadokkal ezelőtt, egy tündérmese kapott szárnyra az aranyszarvú kőszáli kecskéről (Zlatorog), a rejtélyes fehér kecskéről arany szarvakkal, az ő csodálatos kertjéről és az elrejtett kincsekről, amelyeket ő őrzött a Júliai Alpok szívében, Trenta távoli völgyeiben és Bohinjban. Ez a régi történet adta az alapjait, hogy kialakítsanak egy védett területet ezen a vidéken, amit ma Triglav Nemzeti Parknak hívnak. Annak ellenére, hogy a filmet az 1980-as években készítették, örök érvényű és generációkat vonz a történet megismerésére.

Rendező: Janez Bizjak
Gyártó: Studio Kregar
Gyártási év: 1988
Hossz: 20 perc

További vetítésekről információt találhatsz ITT!

Programok napi bontásban ITT!

 

81867-Vodnik.jpg
81867-Vodnik.jpg

 

Események
Vezetett túrák: könnyű, közepes, nehéz

Workshop-ok és tanfolyamok: skike-, nordic walking tanfolyam, relaxációs gyakorlatok

Gyerekeknek: kicsi túrázók – kreatív workshop gyerekeknek

Egyéb programok: sziklamászás, kenuzás, kerékpározás, lovaglás

Események: fimvetítések, 4. kajak verseny

Túra csomagok: túra és szállásajánlatok a fesztivál ideje alatt

 

Kapcsolat
Turizem Bohinj
Triglavska cesta 30
4264 Bohinjska Bistrica
Slovenia

Telephone: 00386 4 574 75 90
Fax: 00386 4 574 75 91,
GSM: 00386 31 557 124, 00386 51 677 470
E-mail:
info@bohinj.si

Hirdetés