A tökéletes úszószemüveg nyomában

A tökéletes úszószemüveg nyomában

Simon Ádám
Simon Ádám
2016/06/16
Zoggs Predator Polarized Ultra úszószemüveg teszt
Hirdetés

Úszószemüvegből, vagy inkább úszószemüveg típusból aztán annyi van, mint égen a csillag mint csepp a tengerben. Méret, forma, szín és aztán a különféle rögzítési módokról, technológiákról, no meg a márkáról még nem is beszéltünk.

 

Mire jó az úszószemüveg?

Egyértelműnek tűnik a válasz, de nem árt észben tartani a legfontosabb szempontokat, mert a választásnál hasznunkra lehet.

Ha úszószemüveg nélkül úsznál, akkor már inkább csukott szemmel tegyed azt, mert úgysem fogsz látni semmit a víz alatt, és olyan rövid idő alatt, amíg feljössz levegőt venni, a víz felett sem fog kitisztulni a kép. Ezen kívül a vízben tanyázó baktériumok, a klór és a káros UV sugárzás (ráadásul a víz felszínén megcsillanva) komolyan károsíthatják a szemedet. Tehát, az úszószemüveg segítségével véded a látásod és a környezet vizuális észlelésével 100%-ban az úszásra tudsz koncentrálni.

Hogyan válassz magadnak úszószemüveget?

Első körben tisztázd le magadban, hogy mire fogod használni. Nyilván úszásra, de nem mindegy, hogy versenyzésre, edzésre, szórakozásra, kültéren, vagy beltéren.

Próbáld ki a formákat - Nem biztos, hogy a legújabb, legszuperebb, legdrágább csúcszemüveg passzol hozzád. Anélkül, hogy a pántot átvetnéd a buksidon, cuppantsd rá a szemüveget a szemedre. Ha magától (vagyis pusztán csak a vákumtól) a szemeden marad legalább 5-10 másodpercig, akkor passzol hozzád és a vízben is jól fog működni. Ez alól kivétel az olyan szemüveg, ami éppen a szem körüli nyomok megelőzése miatt nem vákummal működik.

Kényelem - Vedd fel a pántot is és állítsd be a szorosságot. Ha kényelmetlen, nyom, szúr, zavar, az rontani fog az úszásteljesítményeden, ne törődj bele. Ha elég kényelmes a szemed körül érintkező keret és az orrnyereg (mondjuk úgy, észre sem veszed, hogy rajtad van), akkor jöhet a következő lépés.

Lencse - A felhasználás módjától és egyéni ízléstől is függ, hogy melyik a hozzád való lencseszín. Ha kültéren, természetes vízben úszol majd, mert mondjuk átúszod a Balatont, vagy triatlonozol, akkor az erős napfényre és az UV védelemre is gondolnod kell. Erre jó például a tükrös, vagy a polarizált narancssárga. Medencében az a fontos, hogy jól és tisztán láss, amit a tiszta lencsével, a világot szebbé tevő kék lencsével, vagy a kontrasztokat kiemelő, univerzális narancs lencsével érhetsz el. Ez persze csak közelítő felsorolás, ezen kívül gyártótól és technológiától függően lehetnek egyéb típusú lencsék is.

Dizájn, szín - No és a végén a legfontosabb, hogy nézzen ki jól, nézzél ki jól abban a szempában, passzoljon a ruhádhoz, vagy a szemed színéhez :)

 

Zoggs Predator Polarized Ultra Forrás: Mozgásvilág.hu
Zoggs Predator Polarized Ultra
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Zoggs Predator Polarized Ultra

Triatlonos pályafutásom előtt nem igazán foglalkoztatott az úszószemüveg kérdése, egyszer vettem egyet, ami tetszett, aztán minden előnyét-hátrányát betudtam az úszószemüveg természetes velejárójának. Sőt, még egy-két évvel ezelőtt is csak annyi volt a lényeg, hogy ne teljen meg vízzel és lehetőség szerint párásodni se nagyon párásodjon. Sokadlagos felszerelés volt, elég mostohán kezeltem a témát.

Tavaly merült fel először bennem az igény, hogy a sötét, párásodó lencse helyett kéne egy tiszta, jobb látást biztosító úszószempa és ezért kezdtem el érdeklődni a téma iránt.

A Zoggs Predator Polarized Ultra úszószemüveg nyílt vízi úszáshoz, illetve triatlonhoz ajánlott.

Mitől lesz egy úszószemüveg triatlonos?

Attól, hogy a szemüvegkeret nem a szemgödrödbe, a szemhez közel fekszik fel, hanem az arccsontra. Ez azért fontos, mert a bolyban úszás közben elő-előfordulhat némi arculcsapás könyökkel, vagy lábbal és ha éppen a szemüvegedet találják el... nos, az arccsontod jóval strapabíróbb, mint a szemed körüli lágy terület.

Ez a modell az ún. Wiro Frame - Biotech technológiát kapta meg, ami egy tartós és nagy élettartamú, egybeöntött, puha szilikon keret. A kényelmet abszolút aláírom, hosszú, 3-4000 méteres úszások alkalmával egyszer sem éreztem, hogy nyomna, szúrna.. És én még régebben voltam olyan majom, hogy hajlandó voltam elviselni az efféle kényelmetlenségeket...

A pánt két rétegben fogja körbe a fejgolyómat és az alsó felén lehet a szorosságon állítani. Személy szerint az egypántos verziót jobban preferálom, de ennek a megoldásnak az előnye, hogy a pántok egymástól való távolságának változtatásával lehet javítani a kényelmen és a hatékonyságon - ez hosszú hajúaknak (akik copfba fogják hátul a hajukat) előny lehet. A szorosság állítása egyébként elég könnyű és hatékony.

 

Zoggs Predator Polarized Ultra Forrás: Mozgásvilág.hu
Zoggs Predator Polarized Ultra
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Vízszigetelés

A beszerzés során a rácuppantásos teszt működött, ám ez azért nem jelenti azt, hogy soha nem csordogált be a víz oldalt. Általában a jobb oldali lencse szélén jön be a víz, ha nem helyezem fel korrektül és erős mimikázással is rontani tudtam a szigetelést (ez utóbbit mondjuk csak a teszt miatt csináltam, általában nem vigyorgok úszás közben). Ha szánok 5-10 másodpercet a jó beállításra, akkor viszont rendben van a vízszigetelés, amiben a pánt megfelelő szorossága nagy szerepet játszik.

Az a bizonyos lencse

A lencse a szemüveg nagy ütőkártyája, mert, mint ahogy a nevében is benne van, ultra polarizált. A bronz színű lencsék kiszűrik a nap vízfelületi csillanásait és megvédik a szemet a káros fény és UV hatásoktól. A gyakorlatban a lencse színválasztása tökéletesen bevált. Míg szabad ég alatt, nyílt vízben ragyogó napsütésben sem vakulok meg, zárt helyen, medencében is jól kiemeli a kontrasztokat és egyáltalán nem okoz klausztrofóbiát, nem sötét (ez utóbbi szempont elsők között szerepel a kritériumlistámon).

A lencsét ellátták az ún. Fogbuster páramentesítő bevonattal, ami ugyan csodát nem tesz (mert tökéletesen páramentes szemüveg nem létezik), a lehetőségekhez képest nagyon jól viselkedik, nem olyan egyszerű bepárásítani. Nyilván a páramentesség idővel szokott romlani, az elmúlt három hónapban ilyen irányú negatív tapasztalatokat még nem szereztem.

Triatlonisták számára további extraság a (CLT) hajlított lencsés technológia, ami kivételesen széles, 180 fokos periférikus látást biztosít. Szögmérő híján pontos adatokkal nem tudok szolgálni, de a törés nélküli széles látószöget műszerek nélkül is fel tudom ismerni. A látomezőben csak alig, vagy inkább egyáltalán nem zavar be a szemüveg kerete, ami a szélesebb forma és a hajlított lencse összjátékának eredménye.

 

Zoggs Predator Polarized Ultra Forrás: Mozgásvilág.hu
Zoggs Predator Polarized Ultra
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Elégedettség mérő

Szumma-szummárum, abszolút elégedett vagyok a Zoggs Predator Polarized Ultra úszószemüvegemmel, úszás közben iszonyú kényelmes és kiemelkedő látóteret biztosít. Ha újra kéne választanom, akkor egy szimpla pántos verziót vennék le a polcról, de minden másból ugyanezt választanám. Azt hiszem nem véletlen, hogy egyre több úszón, triatlonistán és szaküzletben találkozom a Zoggs termékeivel, jár neki az ajánlom pöcsét.

 

 

A Zoggs hivatalos magyarországi webáruháza:

Jam Sport
Jam Sport

 

További infók a Zoggs termékekről

Hirdetés