Sportolókon teszteltük a BioTech géleket

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2015/04/21
Az Uniqa Team nagy BioTech gél tesztje
Hirdetés

A BioTechUSA nem ismeretlen a magyar táplálék-kiegészítő piacon, sőt talán éppen az a cég, amelyet ma már senkinek sem kell bemutatni, hiszen profi sportolókkal, hírességekkel dolgoznak együtt, termékeiket ezáltal különösen közel tudták vinni az emberekhez. 

Az egészséges életmód messiásaként a BioTechUSA-t eddig főleg a vitaminjairól és a testépítéshez szükséges étrend kiegészítőiről ismerték. A cég azonban nyit az állóképességi sportok felé, pontosabban bővíti a termékskáláját.

 

Az "emberkísérlet" résztvevői
Az Uniqa Team Újbuda SE sportolói segítségével teszteltük a BioTechUSA három gél típusát. A cég annyi gélt adott, hogy a klub minden válogatottja kipróbálta a termékeket. Így az Ironman bajnok Zelinka Gabi, Ruzsás Dávid, a junior válogatott Szatmári Levi és Fuchs Dóra, a nagy öreg Kuttor Csaba és a bakui Európa Játékokra készülő Horváth Zsanett is használta ezeket az elmúlt hetekben. Bár még csak épphogy elkezdtük az áprilist, 4 sportoló már élesben, versenyen is kipróbálhatta, mit tudnak a gélek.

 

BioTechUSA gél teszt Forrás: Kuttor Csaba
BioTechUSA gél teszt
Kép forrása: Kuttor Csaba

 

Általánosságban a csomagolásról pár szó
Sajnos, ez az a terület ahol nekünk volt pici problémánk a gélekkel. Alapvetően a 60 grammos kiszerelés talán kicsit nagy. Egy slukkra ezt kevesen tudják meginni, így vagy verseny-edzés közben kell a tasakkal együtt futnunk-kerékpároznunk, satöbbi, vagy eldobjuk az értékes „maradékot”. Élsportban biztos, hogy utóbbi fog lejátszódni, hiszen nincs idő szuszogva géllel a kézben futni egy sprint triatlonon, vagy rövidebb futóversenyen.

Csavaros kupakkal látták el, ami természetesen a fentiekből adódik, hiszen a nagy kiszerelés miatt a cég is tisztában vele, hogy ezt több alkalomra lehet elfogyasztani, így a visszazárhatóságot meg kellett oldaniuk. A gond megint az élsportnál jelentkezik: kinek van ereje, ideje 200-as pulzussal, foggal, egy kézzel kerékpáron kupakot letekerni?

A nagy, álló tasak alján, és a kupak résznél értékes mennyiség mindenképpen a csomagolásban marad, azaz kidobásra kerül, hiszen szintén nincs idő még talán egy erősebb edzésen sem arra, hogy minden cseppet kipréselgessünk a tasakból.

Mi, triatlonisták leginkább az egyszerű, 40 gr körüli csomagolás hívei vagyunk, melyet foggal egy perforáció mentén könnyen ki lehet nyitni. Jobban adagolható, és kevesebb megy pocsékba. De úgy gondolom futóknál is jobban lenne szállítható (nadrágban, övön) több kisebb kiszerelés, mint kevesebb nagy.

A csomagolás alakja megint csak nem optimális, hiszen körben végig az 1 cm-es hegesztés miatt összességében 2 cm-rel szélesebb, mint lehetne. Ez nem tűnik nagy problémának, de amikor ezt a gélt egy kerékpár vázára (ahogy a legtöbb triatlonos teszi) igyekszünk felragasztani, akkor nincs az a felsőcső, melyről nem lóg ki mindkét oldalt, így zavarva a hajtásban.

Sokszor ezeken a praktikus dolgokon múlik, hogy a sok hasonló gél közül végül egy-egy sportoló melyiket választja.

 

Ízvilág
Rögtön bevezetőként azért azt minden versenyzőnek el kell fogadnia, hogy egy táplálék-kiegészítő ízét nagyban befolyásolja annak bel-tartalma. Azaz, ha valami tökéletes ízű, jó édes, ott akár az a gyanú is felmerülhet, hogy kvázi a cukron kívül nem sok minden van benne. Nos, a BioTech USA géljeiben nem csak a szokásos cukordömping található meg (de erről később), így az íz-világra ez némileg rányomja a bélyeget. A sima Energy Gel narancs és őszibarack ízben készül, az Energy Gel Pro narancs és citrom ízekben, míg a Recovery Gel citrom és cseresznye ízekben kapható.

Nos, ízben a recovery gél áll a legközelebb a finomhoz, főleg a cseresznyét favorizálták a fiatalok. Az Energy Gel-eknél a narancs íz lehetett a gyárban is a befutó, mert mindkettőnél az a finomabb. Szintén egyöntetűen. A Pro verziónál a plusz összetevők érezhetőek az ízen is, talán a három közül ez a leginkább furcsa ízű, de itt már még inkább előtérbe kerül a bel-tartalom, azaz nehezen elképzelhető, hogy egy top versenyző azért nem fogja meginni, mert nem tetszik neki az íze.

Állagra mindegyik egy kicsit kocsonyás állagú. Nem nagyon híg, nem nagyon tömény, valahol a gélek között a középmezőnyben van. Talán csak az lesz furcsa, hogy nem teljesen homogén az állaga. Nagyon jól lenyelhető, egyáltalán nem tömény.

 

BioTechUSA Energy Gel
60 grammos adagja tartalmaz 18 gr Tricarb Complexet (39% glükóz, 39% fruktóz, 22% maltodextrin), 1,72 gr fehérjét, 800 mg L-carnitint, 800 mg taurint, 1200 ml MCT olajat (közepes láncú trigliceridek), 50 mg nátriumot és B6 vitamint.

BioTechUSA Energy Gel Forrás: BioTechUSA
BioTechUSA Energy Gel
Kép forrása: BioTechUSA

Alacsony és magas komplexitású összetevői elfogyasztás után egyszerre adnak energiát azonnal, és időben némileg elnyújtva. Egy triatlonistának, futónak pontosan erre van szüksége, akár edzésről akár versenyről legyen szó. Az L-carnitin segít a zsír mobilizációban, míg a Taurin

kellően agresszívvá tesz, és segít kihozni a maximumot.

Ezeket a tulajdonságait mi abszolút éreztük már a „sima gél”-nek is, de a leglátványosabb ennek Pro verziója volt.

 

BioTechUSA Energy Gel Pro
Az alap kiszereléshez képest ebben kevesebb az L-carnitin, ellenben van benne 400 mg L-arginin. A 20 gr Tricarb Complex arányai is mások (35-35-30). Emellett található még benne magnézium is.

BioTechUSA Energy Gel Pro Forrás: BioTechUSA
BioTechUSA Energy Gel Pro
Kép forrása: BioTechUSA

Tapasztalat: abszolút működik, és érezhetőek a változtatások. Minél magasabb az intenzitás, annál kevésbé lesz szükségünk az L-carnitinre, hiszen a pulzusszámunk az egekben, és az energianyerés módja ilyenkor nagyon eltolódik a szénhidrátok felé. A zsírégetés minimalizálódik. Az L-arginin viszont energizál és növeli az állóképességet, sőt antikatabolikus hatású, azaz segít megakadályozni az izomszövetek lebomlását.

Versenyzőink résztávos, és egyéb intenzív edzésekhez használták, továbbá sprint triatlon verseny előtt fogyasztották. Általános tapasztalat, hogy bár direkt „pörgető” hatást koffein hiányában nem tapasztaltak, mégis látványosan jól teljesítettek, legyen akár edzésről akár versenyről! Az agilitásuk, a teljesítőképességük hosszú távon (2-3 óra) igen magas szintű, hullámvölgyektől mentes volt.

 

BioTechUSA Recovery Gel
60 grammja tartalmaz 17,2 gr Tricarb Complexet, azonban megint csak eltolt arányokkal (32,6-32,6-34,8) 3,48 gr fehérjét, 2000 mg hidrolizált kollagént, 400 mg L-lizint, 400 mg L-glutamint, 400 mg BCAA (leucin – izoleucin - valin 2-1-1arányban), 80 mg Inozitolt, 80 mg glukozamin-szulfátot és B5 vitamint.

BioTechUSA Recovery Gel Forrás: BioTechUSA
BioTechUSA Recovery Gel
Kép forrása: BioTechUSA

Az összetétel ismét beszédes. A magasabb maltodextrin arány mutatja, hogy az azonnali pótlás előtérbe került. Az izomban legnagyobb tömegben megtalálható L-glutamin, az L-lizin illetve az elágazó-láncú aminosavak (BCAA) segítenek az izmok regenerálódásában, illetve bomlásának megakadályozásában. A hidralizált kollagén amellett, hogy regenerálja az ízületeket, a bőrt, gyulladás-gátló hatású is, és nem utolsó sorban teltség érzetet biztosít, azaz súlykarbantartásnak sem utolsó. A glukozamin-szulfát ízületi regenerálásáért felel. a benne található fehérje bár fehérje utánpótlásként nem jelentős, mégis kutatások bizonyítják, hogy 5%-nyi fehérje javítja a szénhidrátok felszívódását, azaz, jelen esetben erről lehet szó.

Tapasztalat: Kivétel nélkül mindenki érezte az eltelítő hatását.

Egy tasak elfogyasztása után 1-2 óráig senki sem volt éhes.

A regeneráló hatása is érezhető volt, kisebb izomfájdalom, jobb közérzet volt tapasztalható verseny után. Olyan versenyzőnek, akinek folyamatosan súly gondjai vannak, már csak ezért is javasolható a termék.

Hirdetés