Kétszeres világbajnokkal beszélgettünk! Hír

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2011/12/07
"Az elmúlt 20 évben közel 300 érmet és 30 serleget, kupát gyűjtöttem össze, kétszer voltam a magyar válogatott úszója."
Hirdetés

Emlékszem még régebben történt, hogy egy versenyen felhívták Péterre a figyelmemet azzal, hogy „Nézd, milyen kemény a srác! Hiányzik a bal alkarja, ennek ellenére milyen keményen nyomja!”, és tényleg így is tett. Pétert akkor még talán kevesebben ismerték személyesen, és egészen biztos vagyok benne, hogy hazánkban a paratriatlon is kisebb figyelmet kapott. 2009-ben viszont áttört ez a képzeletbeli gát, hiszen világbajnokunk született: Boronkay Péter személyében.

Hogyan emlékszel vissza Ausztráliára és a Gold Coastra?
Sajnos anyagi okok miatt nem sokat voltam kint Gold Coaston, de amit láttam, az nagyon klassz volt. Életem első világbajnoki címét szereztem ott, nagyon mély nyomot hagyott bennem. Remélem lehetőségem lesz még visszajutni oda, és jobban szétnézni.

 

82041-bringa.jpg
82041-bringa.jpg

 

Mióta triatlonozol, illetve milyen más sportokat űztél korábban?
Igazolt versenyzőként 2006 óta triatlonozom, de kisiskolás koromban kétszer is indultam a triatlon diákolimpián. Pályafutásomat úszóként kezdtem, gyerekkorban még gyógyúszásként kezdtem  a sportágat, aztán 1991-ben indultam először úszóversenyen, onnantól kezdve nem volt megállás. Az elmúlt 20 évben közel 300 érmet és 30 serleget, kupát gyűjtöttem össze, kétszer voltam a magyar válogatott úszója. 2004-ben benne voltam a bő athéni paralimpiai keretben, de sajnos 3 hónappal a nagy esemény előtt közölték velem, hogy nem mehetek mivel csak egy számban úsztam meg a szintet, ezért. Ekkor gondolkoztam a sportágváltáson.


Miért pont a triatlon lett a befutó?
Ez a sportág együtt zajlik az épek versenyével,  találkozhatsz olimpiai és világbajnokokkal. Kint zajlik az utcán a verseny, szabad ég alatt, nyílt vízben, ami még inkább emlékezetessé tesz egy-egy eseményt, valamint a közönség is nagyon jó hatással van rám. Úszóként ebben nem volt részem. 

Melyik a legszebb emléked a sportban?
Egyértelműen a 2010-es budapesti triatlon VB befutó, ahol hazai közönség előtt sikerült a világbajnoki címem megvédenem.

 

82041-Boronkay2.jpg
82041-Boronkay2.jpg

 

Miután világbajnok lettél megismert az ország, mi változott ezzel?
A sportágon belül sokan ismerik már a nevemet, számot tevő változás nem történt az életemben, bár én bíztam benne, hogy anyagi hátterem egy hazai VB győzelem után rendeződni fog és nagyobb figyelmet kapok, de inkább nem panaszkodom:)

Mire használod „hírnevedet” akkor?
Egyre több iskolába hívnak előadást tartani a sportról, kitartásról, egészséges életmódról és arról, hogy ha valamit szeretnénk és teszünk is érte, akkor el is tudjuk érni. Erre az én életutam, pályafutásom a bizonyíték.

Mivel foglalkozol civiliben?
Sokan nem tudják, de hétköznapi emberként mentálisan sérült gyerekekkel foglalkozom. Sok esetben nekik a sport az egyetlen lehetőség a társadalomba való beilleszkedésre, sokszor viszem őket olyan sportrendezvényre, ahol együtt tudnak mozogni ép intellektusú kortársaikkal. A sport nagyon jó eszköze a nevelésnek, az integrációnak.

 

82041-peking-vb-fut-s1.jpg
82041-peking-vb-fut-s1.jpg

 

A múltban már, volt arra példa, hogy használt sportfelszerelést gyűjtöttél ezeknek a gyerekeknek. Lesz ilyen a jövőben is?
Természetesen szeretném, hogy legyen, de bárkitől bármikor szívesen fogadok bármilyen felajánlást, akár ha összegyűlik egy nagyobb adag, akkor el is megyek értük!

Parasportolóként mik a terveid? Meddig lehet ezt a sportot csinálni?
Sokan kérdezik, meddig lehet ezt a sportágat ilyen szinten űzni. Én erre azt szoktam mondani, hogy ahhoz, hogy a jövőben porondon tudjak maradni, bizony még ennél is több munkát kell befektetnem. A triatlon 2000 óta olimpiai sportág, paralimpián viszont csak 2016-ban fog először szerepelni Rio de Janeiroban. Akkorra én 35 éves leszek. Jelenleg a kategóriámban az egyik legfiatalabb versenyző vagyok, így abszolút reális esélyt látok a riói indulásra, sőt, messzebb megyek, akár még a dobogóra is, azonban ehhez megfelelő, elsősorban anyagi háttér szükséges, ami jelenleg nem biztosított.

Hát nagyon sok sikert kívánunk Neked mind az életben, mind pedig a sportban. Őszintén reméljük, hogy még sok szép emléket fogsz szerezni magadnak és minden szurkolódnak!


Karácsonyi ajándékozás!

Most ne a markod tartsd, hanem okozz örömöt, és szedd össze a használt, de még egyben lévő sportruhád, akkor írj a szerkesztoseg2@mozgasvilag.hu címre és mi segítünk eljuttatni őket a megfelelő helyre!

Hirdetés