Sí, szánkó, túra télen a Magas-Tátrában

Sí, szánkó, túra télen a Magas-Tátrában

Kakuk András
Kakuk András - Támogatott tartalom
2024/02/07

Hogyan jutunk el a Tátrába?

Amióta átadták az M30-ast, Miskolc felé, Kassán keresztül, budapesti indulással legalább fél órát lehet nyerni. Persze aki nem a fővárosból vagy a keleti országrészből indul útnak, hanem mondjuk Sopronból, akkor ésszerűbb levágnia és Besztercebánya felé venni az irányt. 

Sí, szánkó, túra télen a Magas-Tátrában-6
Sí, szánkó, túra télen a Magas-Tátrában-6
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Sípályák a Magas-Tátrában

A Magas-Tátrában két helyen lehet síelni, Tátralomnicon és a Csorbatónál. Ótátrafüred remek kiindulóhely lehet egy téli üdüléshez, de sípályát ott ne keressünk, régen bezárták. A közelmúltban a sípályák üzemeltetője a TMR, közel 100 millió eurót fektetett be új felvonókba, hotelekbe, éttermekbe. Csorbatónál pályákból összesen 7 km van, a felső lett piros kellően széles, hogy lehessen húzni az ívet, a haladók is szeretni fogják. Tátralomnicon összesen 11 különböző lesiklópálya vár, és éljen! egy fekete is! Sok-sok kék út, hogy ne kelljen végig rettegni a síelést, pár piros, ha már kezdesz belejönni, és az említett fekete, ha kedveled a kihívásokat. 

Ótátrafüred első épületeit gróf Csáky István építtette 1793-ban, majd az itt található savanyúvíz forrásainak köszönhetően gyorsan kiépült az üdülőtelepülés, ahová az ekkortájt divatos fürdőkultúra kezdte vonzani a gyógyulni vagy pihenni vágyókat. A turizmus és a környék felvirágzása 1833-ban kezdődött meg, amikor Rainer János bérbe vette Ótátrafüredet és környékét.

Síelés hiányának ellenére itt is megannyi téli sportolási lehetőség vár ránk. Ha a siklóval felmegyünk Tarajkára, akkor egyrészt gyönyörű helyeken túrázhatunk, másrészt lefele 2,5 km hosszan zúzhatunk szánkóval.

Magyar túra emlékek

Az első magyar túra egyesület a Magyarországi Kárpát Egyesület is itt alakult 1873-ban, melyről az oklevelet a Tátra legrégebbi menedékházában a Rainer-kunyhóban láthatjuk. Tarajkáról lefele vezető út első kanyarjában találjuk a Szilágyi kilátót vagy pavilont.

Rainer-kunyhó túra

Sí, szánkó, túra télen a Magas-Tátrában-3
Sí, szánkó, túra télen a Magas-Tátrában-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Jégdóm

Minden évben elkészül a jégdóm, melyet Tarajkán csodálhatunk meg. Minden évben más épületet faragnak ki a művészek. Idén a Westminster Apátság elevenedik meg. A jégdóm 1800 jégtömbből épül fel, ez 225 tonna (tíz teli kamion) jég. A 25 méter átmérőjű kupola alatt húsz szlovák, lengyel, cseh és német szobrász dolgozott.

Sí, szánkó, túra télen a Magas-Tátrában-1
Sí, szánkó, túra télen a Magas-Tátrában-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Gopass - szállás és síbérlet kedvezményesen

A sípályákon dinamikus árképzést alkalmaznak, ezért a legjobb, ha előre online foglaljuk le a jegyünket. Azt a gopass.travel oldalon vagy a GOPASS alkalmazáson tehetjük meg, ahol a bérletek mellett kedvezményes szállás-, fürdő- és egyéb ajánlatok várnak.