Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív

Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív

Nagy Árpád
Nagy Árpád - Támogatott tartalom
2023/12/28
Gyönyörű tél a hegyekben, miközben a városokban szokás szerint minden szürke, koszos és komor. Hová menjünk, ha egy téli hétvégét Lengyelország hegyeiben vagy tavai mellett, esetleg tengerpartján aktívan szeretnénk tölteni?

Gyönyörű tél a hegyekben, miközben a városokban szokás szerint minden szürke, koszos és komor. Minden hétvége alkalom arra, hogy kimeneküljünk a város komorságából, és felmenjünk a hegyekbe. Természetesen önmagában az a fogalom, hogy hétvége, és hogy annak időkeretén belül mire nyílik lehetőségünk, nagyon relatív, elsősorban attól függően, hogy hol élünk. Hová menjünk, ha egy téli hétvégét Lengyelország hegyeiben szeretnénk tölteni? A megfelelő helyszín kiválasztása nem csak a viszonylag gyors elérhetőségtől függ, hanem attól is, hogy mit szeretnénk csinálni a hegyekben. Túrázni? Síelni? Sítúrázni? Esetleg sífutni? 

Zakopane – Lengyelország téli fővárosa

Kétségtelenül az egyik legfelkapottabb és legzsúfoltabb hely Lengyelországban. Mindazonáltal szinte minden lengyel (és egyre több magyar) turista is legalább egyszer szeretne eljutni a hóval borított Zakopanéba. A nyáron megszokott tömegek nélkül, de sokszor így is zsúfolt Krupówki télen is varázslatos, a Tátra pedig még a legbátrabb turisták szemében is tiszteletet ébreszt. Zakopanéban télen talán még több látnivaló van, mint nyáron. A festői völgyekben vezető sétáktól az egész napos gyalogtúrákig bezárólag számtalan túralehetőség kínálkozik, ezen kívül fáklyás lovasszánozáson, kutyaszános vagy motoros szán túrán is részt vehetünk. Kabinos felvonóval felmehetünk a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch), siklóvasúttal pedig a szép kilátásáról híres Gubałówkára. Kedvezőtlen időjárás esetén meglátogathatjuk a helyi vagy közeli termálfürdőket, vagy beülhetünk egy hangulatos góral étterembe. Képzett oktatók felügyelete mellett elsajátíthatjuk a síelés alapjait, a tapasztaltabbak pedig családjukkal együtt síelhetnek a számtalan sípálya egyikén.

Túra a Tátrai Nemzeti Parkban

Az egyik legnépszerűbb túraútvonal a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető ösvény, a Tátra legnagyobb tavához vezető 7,5 km-es út nagy részét (~6 km) télen oda-vissza lovasszánon is megtehetjük. Nagyon népszerű a festői szépségű, hóval borított Kościelisko-völgy (Dolina Kościeliska) és Chochołowi-völgy (Dolina Chochołowska), a felkészültebb turisták ebben az évszakban is megmászhatják a Giewontot vagy a Gáspár-csúcsot (Kasprowy Wierch).

Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív-1
A Halastó (Morskie Oko)
Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív-1
Forrás: Nagy Árpád

Snowlandia

Amint a hőmérő higanyszála tartósan 0 fok alá csökken (általában január közepén), Zakopanéban felépítik Lengyelország egyik legeredetibb téli látványosságát, a világ legnagyobb hólabirintusaként ismert Snowlandiát. A hóból és jégből készülő játszóparkban lévő Hóvár minden szobájában más-más mesébe csöppenhetünk, az élethű igluban szokatlan jégszobrokban gyönyörködhetünk, a játszópark mellett pedig egy felvonóval ellátott, esténként kivilágított biztonságos szánkópálya várja a gyerekeket.

Kraina Światła (Fénypark) és Snow Zabawa (Hó játszótér)

A november közepétől 2024. március 15-ig látogatható fényparkban a hegyekkel és a téllel kapcsolatos gyönyörűen megvilágított installáció nem csak a gyermekek számára lehet vonzó célpont. A várhatóan 2024 januárjában megnyitó téli játszótéren a gyerekek szánkón, egy- vagy többszemélyes hófánkon (snow tubing) és még felfújható banánon is lecsúszhatnak, de mini motoros szánozásra is lehetőség nyílik.

Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív-4
Kraina Swiatla
Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív-4
Forrás: Nagy Árpád

„Tafla” jégpálya (Lodowisko „Tafla”)

Zakopane nemcsak tökéletesen karbantartott sípályákkal, de kiválóan előkészített jégpályákkal is várja a turistákat. A korcsolyázás a szabadidő aktív eltöltésének egyik lehetséges formája, amely remek szórakozás gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A „Tafla” jégpálya Zakopane alsó részén, a Solidarności körforgalom mellett található. Az esténként hangulatosan megvilágított, időkorlát nélkül használható szabadtéri jégpálya különlegessége, hogy a jégről szemet gyönyörködtető kilátás nyílik a Lengyel-Tátrára.

Beszkidek (Beskidy)

Sziléziai- és Żywieci-Beszkidek (Beskid Śląski és Żywiecki)

A Beszkidek kiváló alternatíva, ha szeretnénk elkerülni a Tátrában mindennapossá vált tömegeket. A hegység népszerű télisport központja Szczyrk, több mint 60 km sípályával és csaknem 30 felvonóval várja a télisportok szerelmeseit. A több mint 150 éve a Habsburgok által alapított sörgyáráról ismert Żywiec, vagy a Żywieci-Beszkidek második legmagasabb csúcsa, a Pilsko (1557 m) lábánál fekvő Korbielów rengeteg látnivalót tartogat. A Pilsko a freeride síelők „szent hegye”, a környék az ingyenesen használható freeride terepeken kívül jól előkészített sípályákkal és modern felvonókkal várja a turistákat. A Beszkidek a síelők számára is jó választás lehet – Szczyrk, Wisła és Istebna sípályái az ország legjobb lejtői közé tartoznak. A sífutás kedvelői körében kedvelt úti cél a varázslatos természeti környezetben vezető sífutópályáiról ismert Kubalonka (Istebna közelében). A Beszkidek számtalan túraútvonalat is kínál, ahol a legnépszerűbb helyektől eltekintve nem jellemzőek a tömegek, éppen ezért a festői tájon még az ünnepek idején is teljes nyugalomban túrázhatunk. Akinek mégis hiányzik a Tátra, az megmászhatja a hegység legmagasabb csúcsát. A „Beszkidek királynője” címmel büszkélkedő Babia Góra-ról (1725 m) szép kilátás nyílik nemcsak a Beszkidekre, hanem a Tátrára is.

Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív-5
Szczyrk - Snowboard
Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív-5
Forrás: Fotolia

Szandeci-Beszkidek (Beskid Sądecki) – Krynica-Zdrój, Muszyna

A Szandeci-Beszkidek szívében található Lengyelország legnagyobb fürdővárosa, ahol a turisták télen is számos túraútvonalon túrázhatnak, a Jaworzyna (1114 m) hóval borított lejtőin tucatnyi (összesen 14 km hosszú klf. típusú és nehézségű) pályán síelhetnek, szánkózhatnak a környező erdőkben, vagy lecsúszhatnak Lengyelország leghosszabb szánkópályáján (SankoLandia w Muszynie), amely minden gyermek kedvenc téli attrakciója. A Muszynában található, Ślizgostrada nevű piros útvonal 2 km hosszú (6 m széles), a kék (könnyebb) útvonal 3 km hosszú, az ugyancsak 3 km hosszú zöld útvonalat sítúrázók használhatják. Az üzemeltetők igény szerint speciális, fékkel és lengéscsillapítóval ellátott szánkót biztosítanak, ezeken a 8 év alatti gyermekek csak szüleikkel együtt csúszhatnak. A szánkópálya kezdőpontjára speciális, traktorral vagy ratrakkal vontatott kabinban szállítják a turistákat, a piros és kék pályákon a védősisak viselése kötelező (helyben bérelhető).

Gorce-hegység (Gorce)

Újabb, ráadásul az előzőnél közelebbi alternatíva a mindig zsúfolt tátrai turista- és síközpontokkal szemben a Nowy Targ közelében található Gorce Nemzeti Park (Gorczański Park Narodowy), amely a síelőknek, sítúrázóknak és túrázás szerelmeseinek egyaránt jő lehetőségeket kínál. A Gorce-hegység legmagasabb csúcsa a Turbacz (1310 m), észak felől innen nyílik az egyik legszebb panoráma a Tátrára. A síelők körében kedveltek a közeli Białka Tatrzańska és Czorsztyn. A sífutók körében méltán népszerű a Justyna Kowalczyk védnöksége alatt álló híres „Olimpikonok nyomában” (Śladami Olimpijczyków) útvonal, a lengyelek legendás olimpiai bajnok sífutója több alkalommal az Obidowából a Turbaczra vezető pályán végezte az erőnléti felkészülését. Ez a sífutó útvonal meglehetősen nagy kihívást jelent, hossza több mint 22 km, szintemelkedése 570 m! Az erőfeszítés jutalma egy forró tea és a híres lengyel szarlotka (almás pite) a Turbacz tetején lévő menedékházban, csodálatos panorámával a Tátrára.

Brama w Gorce (Gorce kapuja)

Nowy Targ közelében 2023 nyarától várja a látogatókat a „Gorce kapuja” Oktatási és Természetvédelmi Központ, amely Európa leghosszabb (1300 m) lombkorona ösvénye. Megálmodóinak fő célja egy olyan egyedi építmény létrehozása volt, amely lehetővé teszi a Kowaniec-patak völgye természeti és táji értékeinek felfedezését. A lombkorona ösvényt két kilátótorony (17 és 35 m magas), egy mesterséges barlang (40 m hosszú), játszótér és edukációs központ teszi még vonzóbbá.

Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív-7
Brama w Gorce
Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív-7
Forrás: Nagy Árpád

Pieninek (Pieniny)

A Pieninek sokak szerint Lengyelország legszebb hegyvonulata, mely téli időszakban szinte teljesen mentes a turistáktól. A Pieninek legnépszerűbb turisztikai attrakciója, a dunajeci tutajozás ilyenkor szünetel, így a többi hegyvidéktől jóval kisebb a turistaforgalom. A hegyek viszont ugyanolyanok, a Korona-hegy (Trzy Korony), a Sokolica és a Wysoki Wierch felé vezető, nyáron már kora reggel is zsúfolt turistautak télen nem túl sűrűn látogatottak. Ebben az évszakban csend és nyugalom, valamint a Tátrára és Babia Górára nyíló fantasztikus kilátás várja az erre járókat.
Bár a tutajozás a Dunajecen nyári látványosság, a Dunajec partján vezető könnyű sétaút (amely tavasztól őszig kerékpárút is) nagyszerű ötlet egy látványos természeti környezetben vezető téli túrához. Amennyiben téli körülmények között, de megerőltető túra nélkül szeretnénk közeli csúcsok panorámájában gyönyörködni, akkor a Dunajec-áttörés szlovák oldalán vezető ösvény ideális választás, a kilenc km hosszú útvonalon a Dunajec hét nagyobb kanyarral töri át magát a Pieninek mészkőtömbjén.

Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív-8
Szczawnica
Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív-8
Forrás: Nagy Árpád

Besszádok (Bieszczady)

Télen is érdemes felkeresni a Besszádokat, melynek téli túraútvonalai különösen kedveltek a turisták körében. A nyáron jól ismert táj ilyenkor a felismerhetetlenségig megváltozik: a zöld mezők fehérbe öltöznek, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha egy mesekönyv lapjain járnánk. Az éles, friss levegő, a túrázót körülvevő csend és nyugalom rendkívül nyugtató hatású.

Bieszczady Erdei Vasút (Bieszczadzka Kolejka Leśna)

A Bieszczady Erdei Vasút Lengyelország legmagasabban közlekedő ilyen típusú vasútvonala. A keskeny nyomtávú vasúton régebben fát szállítottak, ma pedig egy több mint 60 éves történelmi gőzmozdony húzza maga után a turistákkal teli vagonokat, melyekből az utasok élvezhetik a Besszádokra nyíló gyönyörű kilátást A vasút tavasszal és nyáron a Podkarpacie régió kihagyhatatlan látványossága, napjainkban azonban télen is közlekedik, általában január közepétől februári végéig. A szerelvény a Majdan és Balnica közötti 9 km-es utat (Balnicán 30 perc pihenővel) oda-vissza két óra alatt teszi meg.

Tábla-hegyek (Góry Stołowe)

Lengyelország egyetlen lemezes felépítésű hegységének legismertebb pontja a Nagy-hasadék (Szczeliniec Wielki), amely a Tábla-hegyek Nemzeti Parkban (Park Narodowy Gór Stołowych) található. A cseh határ mentén fekvő nemzeti park legismertebb természeti látnivalói a Nagy-hasadékon kívül a télen is varázslatos Kóbor-sziklák (Błędne Skały), melynek sziklalabirintusa a „Narnia krónikája” alkotóinak fantáziáját is megmozgatta, valamint a Sziklagomba (Skalne Grzyby). Ezek a gyönyörű helyek nyáron tele vannak turistákkal, télen viszont szinte teljesen üresek és legalább olyan bájosak, mint nyáron. A cseh határ túloldalán, elérhető közelségben további természeti csodákat találhatunk, Adršpach-Teplice sziklavárosa és Broumovi-falak (Broumovské stěny) hatalmas homokkőszikláinak egyedülálló csoportja nyáron a hegymászók és a turisták mekkája. Télen gyönyörű sífutóútvonal köti össze Karłówot, Batoreket (Batorówek) és Pasterkát (Pasterka), a lesiklás kedvelőit a Duszniki-Zdrój közelében található Zieleniec síközpontban (amely sokak szerint Lengyelország legjobb síterepe) több mint 21 km sípálya és 31 sífelvonó várja.

Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív-9
Nagy-hasadék
Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív-9
Forrás: Adobe Stock

Óriás-hegység (Karkonosze)

Lengyelország délnyugati részén az Óriás-hegység is ideális téli úticél. Igaz, hogy Karpacz télen-nyáron tele van turistákkal, mindazonáltal a hegység lengyel és cseh oldala is meglehetősen kiterjedt, ahol könnyen el lehet bújni a turisták tömegei elől. Télen is megmászhatjuk a hegység és egyben Csehország legmagasabb csúcsát, a Śnieżkát (1602 m), kedvező időjárási körülmények között lenyűgöző benyomást kelt a csúcson található, dérrel borított csillagvizsgáló épülete, amely leginkább egy UFO-ra emlékezteti a turistákat. A Sziléziai háztól a főgerincen szép túra vezet a méltán híres Havas-katlanok (Śnieżne Kotły) felé. 

Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív-10
Śnieżka
Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív-10
Forrás: Adam Brzoza

Karpacz, a síelők és szánkózók paradicsoma

Karpaczot Lengyelország egyik legszebb településeként tartják számon, a Śnieżka környéke télen viszont Zakopanéhoz hasonlóan meglehetősen zsúfolt. Karpaczon azonban nem csak síelni lehet, a városka elegendő látnivalót kínál egy aktív hétvége vagy akár egy hét téli pihenő eltöltéséhez is. A síléceket korcsolyára, szánkóra vagy kényelmes túracipőre cserélhetjük. A város közelében számos túraútvonal található, melyeken túrázni és sítúrázni is lehet. A legszebb útvonal Karpaczból a Wang templom, a Kis-tó (Mały Staw) mellett álló Samotnia menedékház, a Strzecha Akademicka turistaszálló és a Sziléziai ház (Dom Śląski) mellett vezet a Śnieżkára. Karpaczon feltétlenül nézzük meg a Wang templomot (az egyetlen Skandináviából származó román stílusú épület Lengyelországban), a gyerekek számára pedig népszerű attrakció a Western City, a vadnyugati városka meglátogatása.

Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív-11
Wang templom
Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív-11
Forrás: Adam Brzoza

Jizera-hegység (Góry Izerskie)

Szklarska Poręba bár Zakopanéhoz képest meghitt, mégis az egyik legszebb téli üdülőhely Lengyelországban. A kis település alpesi klímája rendkívül jó hatással van a légúti megbetegedésekre, ennek köszönhetően vonzza a látogatókat. Az Óriás-hegység és a Jizera-hegység között fekvő Szklarska Porębaból az Elba-csúcs (Łabski Szczyt) alatti menedékház mellett elhaladva juthatunk fel a Szrenicára. A cseh határ közelében fekvő Jakuszycka-tisztáson (Polana Jakuszycka) található Lengyelország legmodernebb sífutó központja, ahol akár a sífutás királynőjével, Justyna Kowalczykkal is találkozhatunk.
Świeradów-Zdrój kabinos felvonója a téli szezonban a síelőket, nyáron pedig a túrázókat és a mountain bike szerelmeseit szállítja. A 617 magasságban található alsó állomásról az 1060 m magasságban található felső állomásig nyolcszemélyes, kényelmes kabinokban utazhatunk, a felvonó két állomása között egy 2,5 km hosszú, esténként kivilágított sípálya található.

Út a felhőkbe (Ścieżka w chmurach) – Sky Walk kilátó

A Świeradów-Zdrój fölé magasodó lombkorona ösvényen 62 méter magasba juthatunk fel, ahonnan nem csak a fürdő romantikus épületeit, de a természet szépségeit is megcsodálhatjuk. A lenyűgöző szerkezetet oktatási, kulturális és extrém elemek egészítik ki, amelyekkel a finoman ívelő, 850 méter hosszú ösvényen sétálva ismerkedhetünk meg. A csúcson a könnycsepp alakú hálón pihenhetünk, vagy kiléphetünk a Sky Walk üvegplatformra, ahol átélhetjük a föld felett lebegés érzését. A kilátóból a 105 méter hosszú száraz csúszdán néhány másodperc alatt visszatérhetünk a felhők közül a földre.

Mazury-tóhátság (Pojezierze Mazurskie)

A téli kirándulás tervezése során ne feledkezzünk meg a Mazuri-tóhátságról, amely bár főleg a nyárhoz kötődik, télen is kínál érdekes látnivalókat. Télen megcsodálhatjuk itt a természet fenségét a Borecka-erdőben (Puszcza Borecka) található Wolisko városkában pedig felejthetetlen élményt jelentő szánkózáson vehetünk részt. Érdemes ellátogatni a világ végét jelentő Ściborska Köztársaságba (Republika Ściborska), ahol Darek Morsztyn, más néven a Futó Farkas és családja uralkodik. Életszemléletük minden bizonnyal mindenkiben felébreszti a vadon és a cserkészet szeretetét, vezetésükkel kutyaszán expedíción vehetünk részt. 
A Mazury-tavaknál az extrémsportok rajongói is számtalan lehetőséget találnak. Az egyik legérdekesebb a jégvitorlázás (żeglarstwo lodowe), egy nehezen elsajátítható, nagy koncentrációt igénylő sport. A snow-kite és az ice-kite szerelmesei kedvező széllel siklás közben akár a talaj fölé is emelkedhetnek. 
Egyedülálló program a helyi „kuligozás”, ahol a szán és a lovak szerepét egy speciális vízi jármű, az ún. airboat (mocsárjáró) veszi át. A víz alatti kalandok szerelmesei élhetnek a jég alatti merülés (nurkowanie pod lodem) lehetőségével. Télen a víz tökéletesen átlátszó, a látótávolság eléri a 20 m-t, ez a sport azonban csak tapasztalt és megfelelően képzett sportolók számára elérhető. 

Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív-15
Orosz pierogi
Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív-15
Forrás: Nagy Árpád

Suwałki régió (Suwalszczyzna) – Téli kajakozás (Zimowe spływ kajakowy)

Aki szereti a vizet és a kajakot, annak télen sem kell letennie a lapátokat, Lengyelország különböző pontjain szerveznek ugyanis téli kajaktúrákat. Lengyelország északkeleti csücskében, a Litvániával és Fehéroroszországgal határos Podlasiei vajdaságban (Podlaskie) találhatók az Augustówi-tavak (Jeziora augustowskie), amely a téli kajakozás szerelmeseinek mekkája. Itt található Lengyelország hideg pólusa, a Suwałki régióban (Suwalszczyzna) a levegő hőmérséklete télen gyakran süllyed -25 °C alá. A látszattal ellentétben azonban télen sem áll meg az élet, csak lelassul. A sportrajongók sífuthatnak a Suwałki Tájparkban (Suwalski Park Krajobrazowy), varázslatos pályákon szánkózhatnak, kipróbálhatják a jéghorgászatot, a Czarna Hańcza folyón pedig a vérpezsdítő téli kajakozást.

A télen egyedülálló Balti-tenger (Morze Bałtyckie)

Télen és érdemes ellátogatni a lengyel tengerpartra, ebben az évszakban a Balti-tenger teljesen más arcát mutatja, mint nyáron. A tél csodálatos építményeket – jégfalakat, mozdulatlan hullámokat – hoz létre a Balti-tenger mentén, a természet ilyen csodáit még a legszebb hegyekben sem láthatjuk. A tenger melletti téli tartózkodás előnye a magas jódkoncentráció, amely jó hatással van szervezetünkre. Az üres strandokat reggelenként a futók veszik birtokba, a tengerpart havazás után sífutópályává változik. A lengyel tengerpart a nordic walking szerelmeseit és a szörfösöket is várja, a téli szörfözés kedvelt központjai Kołobrzeg, a Rozewie-fok és Władysławowo. 

Jégpálya a mólónál (Lodowisko przy molo)

Az Európa leghosszabb fa mólója (511 m) címmel büszkélkedő sopoti móló bejáratánál működik az ország egyetlen tengerre néző jégpályája. Az ilyen környezetben való korcsolyázás nem csak Hármasváros (Trójmiasto) lakói, de a környékre látogató turisták számára is igazi csemege, hiszen ebből a szemszögből csak ebben az évszakban élvezhetjük a Gdański-öbölre nyíló kilátást.

Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív-13
Gdynia - Móló
Lengyelország téli TOP 10 (+1) aktív-13
Forrás: FOAP

Rozmárúszás (Morsowanie)

A rozmárúszás, vagyis a jeges vízben való fürdőzés egyre népszerűbb Lengyelországban. Országszerte több tucat klub működik, melyek rendszeresen szerveznek rozmárúszást. Erre kijelölt területek nem csak a Balti-tengeren találhatók, bár kétségtelenül ott a legjobbak a feltételek a rozmárúszók számára, és ott rendezik a legnépszerűbb ilyen jellegű eseményeket. Gdańskban a legrégebbi ilyen egyesület a Klub Morsów minden téli hétvégén közös fürdőzést szervez Jelitkowo strandján. Ne feledjük azonban, hogy ez a sportolási forma csakis teljesen egészséges embereknek ajánlott, akik immunrendszerüket és mentális egészségüket szeretnék erősíteni. Zakopane közelében a Fekete-Dunajec (Czarny Dunajec) és a Białka folyó a rozmárúszók kedvelt találkozóhelye.