Történelmi freeride túra Vorarlbergben Hír

Történelmi freeride túra Vorarlbergben Hír

Österreich Werbung Marketing Kft.
2016/01/04
A sízés 1950-től fejlődött tömegsporttá, amelynek nyomán ma már sok millió síző tapasztalhatja meg a korabeli síúttörők leleményességét és elszántságát, amellyel az 1800-as évek vége felé megalapozták a mai sísport kultúráját.
Hirdetés

Sítörténeti kitekintés - avagy Ausztria, mint a síelés művészetének bölcsője

Már a vikingek és más ősi népek is közlekedtek léceken. Ausztria úttörői azonban valami újat hoztak létre: a "fehér művészetet".

Mitől olyan különleges az osztrákok síeléshez való viszonya?


Ausztria és a sízés összetartoznak, mint Brazília és a futball


- vélekedik a kultúrtörténész, Ian Scully. „A síléc azt jelenti az osztrákok számára, amit a szörfdeszka a hawaiiaknak. Ezeknek a népeknek a lelkülete, jelleme és kultúrája a nemzeti sportjukban érhető tetten.”

Müller atya freeride túrája Warth Schroecken-ben Forrás: www.austria.info
Korabeli síző Warth-Schröckenben
Kép forrása: www.austria.info

Galériáért katt a képre!


Bár az osztrákok előtt már más nemzetek is próbálkoztak a hóban két falécre állva eljutni egyik faluból a másikba, ám abban mégis ők voltak az elsők, akiknek a hóban való haladás leginkább szórakozásul szolgált.

Kreativitással, a felfedezés vágyával és a rájuk jellemző életörömmel létrehoztak egy olyan sportot és egy olyan életérzést, amely a hegyvidékek világát még varázslatosabbá tette. A 20. század elején ezt az összetett fogalmat a "fehér művészet" elnevezéssel azonosították. A síúttörők a maguk módján valóban művészek is voltak. Új stílusokat dolgoztak ki, a felszerelésüket pedig folyton fejlesztették és finomították.


Szabadság -  életöröm

Az alpesi sízés összehasonlíthatatlan szabadságot jelentett, ahogy az ember a friss hóval borított lejtőkön húzta az íveket, lendületesen és vakmerően siklott a völgy felé - profi felszerelés vagy modern felvonók segítsége nélkül.


A sísport története

Már a kőkorszaki ember is használt síléceket, legalábbis a történelem előtti síleletek erre utalnak. A legrégebbi lelet korát, amelyet Oroszországban találtak, 10 000 évre becsülik. A mai izgalmas carvingozásig ezek szerint tehát rögös út vezetett.


1880 után..
Az alpesi sísport kialakulása

A 19. század végén az alpesi síelés Ausztria több pontján is fejlődésnek indult. A síelés északi változatát itt, az alpesi régióban döntő mértékben megváltoztatták. A technikai fejlődés úttörő teljesítményeire Mürzzuschlagban, Lilienfelden, Salzburgban és Vorarlbergben került sor. 1893-ban a stájer Mürzzuschlagban rendezték meg az első nemzetközi síversenyt Ausztriában.

Korabeli síző Forrás: (c) TVB Arlberg
Korabeli síző Warth-Schröckenben
Kép forrása: (c) TVB Arlberg

Galériáért katt a képre!


1920-tól

Fellendülés és sípedagógia

1922-ben Hannes Schneider megalapította a világhírű Arlberg síiskolát St. Anton am Arlbergben, és kidolgozta az Arlberg-technikát, a jellegzetes támasztott fordulással. Schneider és más osztrák síoktatók a határokon túl is elterjesztették az alpesi síkultúrát.


1950-től

Tömegsporttá való fejlődés

A síkurzusoknak és az iskolákban kapott kiemelt támogatásnak, valamint a felvonók létrehozásának köszönhetően a síelés olyan sporttá és életérzéssé vált, amely az Ausztriában üdülőket és a helybelieket is egyaránt lelkesíti.


Történelmi témájú freeride-túra Warth-Schröcken és Lech között

2013/14 telétől új fejezet nyílt a síelés történetében Arlbergben: a két kilométer hosszú Auenfeldjet Vorarlberg legnagyobb síterületével köti össze Warth-Schröckent és Lech Zürst.

Müller lelkész nyomában - freeride túra Forrás: (c) Skilifte Warth - Kilian Blees
Müller lelkész nyomában - freeride túra
Kép forrása: (c) Skilifte Warth - Kilian Blees

Galériáért katt a képre!


A síterületek látványos új összeköttetése csábító freeride lehetőségeket kínál egy kis történelemmel megfűszerezve:
 a warth-i születésű Müller lelkész, a síelés úttörője már 1894-ben a mély hóban ingázott Warth és Lech között. Ma az ide érkező vendégek is részt vehetnek a lelkész útvonalát követő, egész napos Freeride-túrán (amely során az újonnan összekötött síterületek legjobb Freeride hegyoldalait fedezhetik fel Warth-Schröcken és Lech Zürs között. Van még más is: a túra bizonyos részein helyi idegenvezetők mesélnek izgalmas történeteket a warth-i úttörőről, aki elsőként honosította meg a síelést Arlbergben és bepillantást engednek a walsi hegyi életérzésbe és hagyományokba. A tél során minden warth-i síiskola repertoárjában megtalálható a Freeride-túra.

A lelkész a Svédországból rendelt sílécein legtöbbször sötétedés után gyakorolt, nehogy mások kinevethessék első próbálkozásait. A résztvevők a túra folyamán már sejthetik, mennyire nehezen járható útszakasz volt ez a 19. század végén. A hómennyiség függvényében télen az üzletek gyakran hetekig el voltak zárva a külvilágtól. Müller lelkész volt az első, aki az ebben rejlő lehetőséget meglátta és két sílécen eljutott a Hochtannbergre.

Lech, Zürs, Stuben, St. Christoph és St. Anton településekkel egyébként Arlberg a világ egyik legjobb síterepének névadója és a tökéletes téli üdülés szinonimája is egyben. A különleges síközpontot évről évre elözönlik a téli sportok megszállottjai, az ínyencek, valamint a hótalpas túrázás és a sífutás szerelmesei. Mint fentebb írtuk, 2013/14-es téli szezontól az Warth-Schröcken síterep hozzácsatolásának köszönhetően még több sípályát használhatnak az üdülővendégek: 340 kilométernyi jelzett sípálya, 200 kilométernyi mélyhóval borított szakasz, 94 hegyi felvonó és sílift, átlagosan 7 méternyi hóréteg november és május között, valamint sok-sok napsütés gondoskodik a feledhetetlen téli élményekről.


S hogy honnan is indult valójában a fehér művészet?

A tartományban több mint 100 éve foglalkoznak a „síelés művészetével”. 
Voralrberg területének nagyjából kétharmada 1.000 méter felett terül el. A völgyek és az azokat körülölelő hegyvonulatok a tartományt egy tömör, jól belátható természeti keretbe foglalják.

Több síterület garantál hóbiztos magasságokat 1.400-2.400 méter között, ahonnan csodálatos a panoráma. A táj nagyon impozáns hatást kelt, kiváló egyvelegét képzi a lankás és a kihívást jelentő sípályáknak. Az adottságok teret nyújtanak a gondosan karbantartott és az érintetlenül hagyott lejtők egyvelegének egyaránt. Vorarlberg minden régiójában - különösen Arlbergben - nagy hagyománya van a freeride síelésnek.

Hasznos tippek téli kirándulóknak
Vorarlberg minden régiója jól kiépített, egységes táblajelzésekkel ellátott téli túraúthálózattal rendelkezik. Sokhelyütt kínálnak vezetéssel kísért túrákat is. A 180 túraútvonal részletes leírása elérhető interaktív térképek formájában is, amely összegyűjti a kínálatot a kellemes sétáktól kezdve a kihívást jelentő túrákig. A térképeken megtalálható az útvonalak hossza, menetideje és szintemelkedése. Az útvonalak mentén útba eső vendéglők és látványosságok szintén helyet kaptak a leírásban.


Hubert Strolz - Warth olimpikonja

Innen Warth-ból származik egyébként Hubert Strolz is, Ausztria egyik nemzeti kincse, aki legnagyobb sikereit a világbajnokságon az osztrák nemzeti válogatott csapatban érte el, illetve 1988-ban a Calgary olimpiai játékokon összjátékban arany, az óriás-műlesiklásban pedig ezüstérmet szerzett. Ma elismert síoktató és sívezető Warthban. Örömmel osztja meg trükkjeit és a versenyeken szerzett élményeit az utánpótlással és a síelés iránt érdeklődőkkel egyaránt, így ha egyszer arra visz az utunk, akár velünk is!

 

Hirdetés