Telemark sí Hír

Telemark sí Hír

Takács Viktor
Takács Viktor
2018/12/06
A telemark a sízés szabadsága
Hirdetés

Habár a síelés egyre népszerűbb sport kishazánkban, a telemark mégis a legtöbbek számára nem több egy fellengzős külföldi szónál. Öntsünk tiszta vizet a pohárba.

A telemark síelés eredete

A telemark technika az északi sí technikák közé tartozik, szemben a „klasszikus” mindenki által ismert síeléssel, amely az alpesi vonalat képviseli. Ami azt illeti, inkább az északi vonal - köztük a telemarkkal - az, ami klasszikus, ugyanis újkori története 19. század elején, vagyis majdnem 200 éve vette kezdetét Skandináviában, szemben a ma népszerűnek számító alpesi síeléssel, amely az északi alapokon elindulva rengeteg átalakuláson ment keresztül és csak a múlt század elején kezdte felvenni mai formáját.

Telemark sí korhű ötlözetben Forrás: NostalSkiTeam Mürzzuschlag (c) nixxipixx.com

Telemark sí korhű öltözetben
Kép forrása: NostalSkiTeam Mürzzuschlag (c) nixxipixx.com

Telemark technika és tanulás

A telemarkot lényegében az különbözteti meg az alpesi sítől (a többi északi irányzatot is beleértve), hogy a síelő bakancsa kizárólag elöl rögzül a léchez, szabad utat hagyva ezzel a saroknak. Ebből a szabadságból adódóan

a síző képes akár teljesen letérdelni kanyarodás közben, légies, könnyed, harmonikus jelleget adva a csúszásnak.

Elsőre ez rémisztően hangozhat egy kezdő, vagy akár egy rutinosabb sízőnek is, mondván, hogy „fix”, alpesi kötéssel is épp elég nehéz talpon maradni azon a fehér, csúszós valamin! Azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy kezdő semmivel sem veszi nehezebben az akadályokat a tanulásban, mint az alpesiben, egy haladó alpesi síző pedig akár pár óra alatt élvezhetőre fejlesztheti telemark tudását.

Telemark verseny
Telemark verseny

Telemark felszerelés

Mielőtt bárki fejvesztve nekifutna, hogy „fúdejó megyek és megpróbálok telemarkozni”, fontos megjegyezni, hogy a telemarkhoz szükséges felszerelés nem azonos a látszólag hasonló elven működő (és kis hazánkban könnyebben elérhető) sítúrázáshoz, síalpinizmushoz használt felszereléssel. Ne vágjunk neki az új csilli-villi pin rendszerű, 4-500 eurós túrakötéssel letérdelni csúszás közben, mert hamar meglepetés érhet. A telemarknak is megvan a saját, direkt erre a célra kifejlesztett kötése és cipője, amely garantálja az élményt.

Telemark sícipő
Telemark sícipő

A teljesség igénye nélkül: a kötés erősebb, mint a túrakötések, a cipő eleje pedig rugalmas, ez által is szabadabb mozgást biztosítva használójának.

A végső kérdés az, hogy mikor próbálhatjuk már ki!????

A magyarországi pályákon évről évre sokasodó embertömeg ellenére a telemark nemhogy nem terjedt el, de gyakorlatilag máig szinte teljesen ismeretlen maradt. Ebből fakadóan sajnos a kölcsönzőkben valószínűleg egyáltalán nem fogunk telemark felszerelést találni, ahogy a síiskolákban is nehéz megfelelő tudású telemark oktatót lelni. Ha valakinek felkeltette az érdeklődését az irányzat, akkor a külföldi lehetőségeken kívül a következőt javasolni:

A MAFC-nak volt Telemark szakosztálya, ami jelenleg tetszhalott állapotban van, de az egyesület oktatója Dr. Béki Piroska szeretettel várja a jelentkezőket! Engedélyével megosszuk az elérhetőségét: 36 30 268 7577

 

Hirdetés