Mi az a Hütte?

Baumann Viola
Baumann Viola
2015/02/03
A vikingek terjesztették el, akik véletlenül az Alpokban kötöttek ki vízisízés közben.
Hirdetés

Hütte jelentése

Nyilvánvalóan magyar-sumér eredetű szó a carvingsível és a stílfűrésszel együtt. A finnugor alapnyelvi kotából (’ház’) vették át a vikingek, akik később elterjesztették nemcsak a szót, de magát a vendéglátóegységet is az osztrák Alpokban, ahol véletlenül kikötöttek vízisízés közben.

De az is lehet, hogy germán eredetű, és mindig is valamilyen nem túl komfortos házikót jelentett.

 

Hütte típusai

Manapság egyaránt értünk alatta sípálya közelében fekvő vendéglátóegységet, ahol magyarul szolgálnak ki gőzgombóccal és sültkrumplival, és legkésőbb 5 körül letessékelnek a teraszról. Esetleg ennek a továbbfejlesztett változatát, amikor estére is ott fognak, miközben andalító tüctüc zene szól. Illetve így nevezik a különböző komfortfokozatú hegyi menedékhelyeket is. Ez lehet csupán kulcsos ház, ahol nem vár senki, és nincs konyha, esetleg meleg víz és vécé sem. Általában a magashegységekben fordul elő, gyakran ott, ahol nem túl nagy a turisták aránya, és ahol életet menthet, ha van hova behúzódni az elemek elől. Ide nem üdülni érkezik az ember, hanem a tovább vezető út részeként csupán aludni.

Lehet alacsony komfortfokozatú ház, ahol az év bizonyos szakaszaiban van személyzet, és jó esetben konyha is. De itt is számíthatunk matraclágerre vagy emeletes ágyakra, és ágyneműt is magunknak kell biztosítanunk.

A harmadik típusban egész évben ellátással várnak, ide alapvetően nyaralni/telelni érkeznek az emberek, nem csak az időjárás elől menekülnek be. Ezek a házak arra is vannak berendezkedve, hogy több éjszakára nyújtsanak szállást, itt alapkövetelmény a fürdőszoba, gyakran ágynemű, és persze a konyha is.

 

Ilyen (is lehet) egy hütte

Galériához kattints a képre!

Alitzbrau - Leogang Forrás: Mozgásvilág.hu
Alitzbrau - Leogang
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Ha tehát arra csábítanak, hogy "Hé, gyere hüttézni", akkor valószínűleg valamilyen hegyvidéki épületben fogtok kikötni eszem-iszommal, esetleg ottalvós bulival és még többet iszommal.

 

Hirdetés