Magyar résztvevő a Vasa-futáson Hír

skiculture.hu
2009/02/23
A Vasa-futást 1922-ben Anders Pers találta ki Gustav Eriksson Vasa 1520-as fogságból való bravúros szökése elmékére. Dosek Ágoston egyedüli magyar résztvevőként rajthoz áll a világ legpatinásabb sífutóversenyén.
Hirdetés

Dosek Ágoston , a TF docense, a szakmai bizottságának vezetője március 1-jén egyedüli magyar résztvevőként rajthoz áll a világ legpatinásabb sífutóversenyén ( Vasaloppet ).

 

Dosek Ágoston a 11252-es rajtszámmal vág neki a svédországi 90 kilométeres klasszikus stílusú versenynek . Tervei szerint hat óra körüli idővel ér célba, igaz a hóviszonyok pozitív, és negatív irányban félórás eltérést is okozhatnak. „ Ebben az idényben, amikor a munkám engedte, erre a versenyre készültem. Karácsony és szilveszter között voltam edzőtáborban, és a szezon kezdete óta, amikor csak hó közelébe jutottam sokszor esténként fejlámpával vagy holdfénynél edzettem ."

 

 A versenyzőnő biztos abban, hogy teljesíti a távot. Magabiztosságának alapot ad az is, hogy január 17-én és 18-án részt vett a Dolomit-futáson ( Obertilliach). Indult szombaton a 47, vasárnap pedig a 60 kilométeres versenyen, ráadásul olyan eredménnyel, hogy a „rekreációs futót" a Vasa-futáson a 10. csoportból az indulók 3. csoportjába sorolták át.

 

A Vasa-futást 1922-ben Anders Pers találta ki Gustav Eriksson Vasa 1520-as fogságból való bravúros szökése elmékére. A 90 km-es símaratont Svédország északnyugati tartományában, Dalamában Sälen falu és Mora városa között rendezik minden év márciusának első vasárnapján. Az első versenyt Ernst Alm nyerte, aki azóta is a Vasa-futás legfiatalabb győztese. Az egyhetes sífesztivál alatt hét különböző versenyt rendeznek.

 

A 2009. évi „Vasa-futás Téli Hétre" több mint 44 ezren neveztek, ebből a 90 kilométeres versenyre 14711 sífutó. Az idei verseny érdekessége, hogy Gunde Svan négyszeres olimpiai bajnok, hétszeres világkupagyőztes legendás svéd sífutó együtt indul egykori vaxmesterével, Ferry Grillel . Még 20 éve beszélték meg a közös indulást. Idén március első vasárnapja a vaxmester 50. születésnapja is egyben - ezt jó alkalomnak találták a közös versenyzésre. Az indulás érdekessége az is, hogy Gunde Svan jelenleg a svéd nemzeti sífutó válogatott vezetője, és a Vasa-futás miatt otthagyja a Liberecben zajló világbajnokságot.
Hirdetés