Menü

2011.11.09.     Hozzászólás 13

Őszi-téli futótippek - Hogyan öltözködjünk a hidegben?

Rossz idő nincs, csak nem megfelelő öltözet, vagy öltözködés!


Azt hiszem, sokszor fordult már elő mindenkivel, hogy azon tűnődött: vajon milyen idő van odakinn? Hogyan öltözzem fel, hány réteget és miket húzzak magamra?

Egy rosszul megválasztott ruházat tönkretehet egy edzést. Ha csurog rólunk a víz a hidegben az sem jó, míg ha kockára fagyva igyekszünk tartani a tempót, akkor sem a futásra, sokkal inkább egy forró teára koncentrálunk.

 

A cikk írásához ismételten elővettem Jeff Galloway könyveit és átolvastam, hogy ő mit is javasol hideg időben. Meglepve tapasztaltam, hogy az amerikai edző bizony futott már -30°C-ban is! Ezt tudva még inkább igaz a fenti állítás, hogy

rossz idő nincs!

 

Ő rengeteg tanáccsal és egy komplett táblázattal segít e kérdés megválaszolásában. Ahogy böngésztem azt, hogy hány fokban mit kell viselni, hát bevallom meglepett, amit láttam – legalábbis az, amit 0°C fölöttre javasol!

Galloway tippjei az öltözködésre
14°C
trikó és rövidnadrág

9 - 13°C
póló és rövidnadrág

5 - 8°C
hosszú ujjú, vékony felső, vékony futónadrág, vagy rövidnadrág, ujjatlan vagy vékony kesztyű

0 - 4°C
hosszú ujjú vékony felső, alá póló, hosszú vékony futónadrág, kesztyű, füleket fedő sapka

-4 - -1°C
hosszú ujjú közepesen vastag felső, alá póló, hosszú vékony futónadrág, kesztyű, füleket fedő sapka

-3 - -8°C
közepesen vastag hosszú ujjú felső, alá termó aláöltözet, vagy vastag póló, vékony széldzseki, vastag nadrág, ami lehet a széldzseki alsó része is, alá futónadrág, továbbá vastag kesztyű és sapka

-12 - -9°C
termó aláöltözet, termó kabát, illetve plusz egy réteg hosszú ujjú felső, termó futónadrág, kesztyű, sapka, símaszk, vazelin a kilátszó bőrfelületekre

-13°C-tól
amink van és még mozogni tudunk benne!

Mielőtt szentírásnak vennénk az amerikai futófenomén javaslatait, győződjünk meg róla, hogy valóban milyen idő is van. Hiszen egy szeles, párás 3-4 fok kellemetlenebb élménnyel jár és hidegebbnek hat, mint egy napsütéses, szélcsendes -5 (szél-hőérzert kalkulátor)!

  

Miket kell figyelembe venni öltözködésnél?
Időjárás
Miután kinézünk az ablakon és megnézzük hány fokon áll a hőmérő higanyszála, érdemes megnézni a szél nagyságát, vagy a csapadék típusát.

Edzés
Nem mindegy, hogy milyen intenzitású az edzésünk! Ha intenzív futásra megyünk lehet, hogy érdemesebb az első 10 percben kissé dideregni, de a minőségi munkát nem hátráltatni felesleges izzadással. Míg lassabb futásokhoz egyértelműen a több ruha ajánlott.

Egyéni igényeink
Vannak fázós és nem fázós emberek. Vannak, akik nagyon izzadnak, vannak, akik egyáltalán. Ezt senki sem tudja jobban rajtunk kívül. Találkoztam olyannal, aki már 10 fok alatt is védte a füleit, mert különben megfájdultak és olyannal is, aki mínuszban sem húzott sapkát, mert annyira beizzadt alá, hogy a nedvesség ráfagyott a sapkára és jobban hűtötte a fejét, mint ha nem viselt volna semmit.

 

Téli futás

 

Állandó érvényű tippek a hidegben futáshoz
1. Minden, amit futás során viselünk, az nem használ a futótechnikának és a teljesítménynek, tehát a lehető legkevesebb ruhát vegyük fel és öltözzünk rétegesen!

2. Ha futás előtt felöltözve kimegyünk a szabadba, akkor kissé fázni kell abban a ruhában, amiben edzeni indulunk!

3. A nedvesség hűt! Az átázott ruha 3-szor annyi hőt von el az adott testrészről, mintha meztelen lenne a felület.

4. Szembeszélben induljunk el és hátszélben fussunk hazafelé! Ha fordítva csináljuk, akkor a kellemes hátszeles részt enyhén megizzadva fejezzük be, melyet, fordulás után, a szél hirtelen hűt le, és még az életet is átgondoljuk, nem hogy a futást!

5. Mielőtt kilépünk a télbe, melegítsünk be a szobában. Sétáljunk, gimnasztikázzunk és nyújtsunk egy keveset. Ezzel csökkentjük a sérülés kockázatát és könnyebben bemelegszünk a hidegben. Természetesen az utolsó rétegeket csak akkor vegyük fel, ha indulunk!

6. Igyunk úgy, mintha nyáron futnánk. Majdnem annyit izzadunk télen is, mint egy kellemes meleg „rövidnadrágos” edzés alkalmával.

7. A szélálló öltözettel óvatosan bánjunk. Ami fogja szelet, az nem engedi a párologtatást, tehát beizzadunk alá. Ami nem fogja a szelet, az jobban elvezeti az izzadságot, de nagy szélben nagyon hideg megoldás.

8. Pamut stop! Viseljünk speciális futóruházatot, mely nem felszívja, hanem elvezeti az izzadságot.

 

A helyes öltözködés is mint minden, ami a futással kacsolatos, egyéni tapasztalat után sajátítható el a legjobban. Én például legyen bármilyen hideg, sosem veszek fel vastag zoknit. Míg Galloway az ujjatlan kesztyűt javasolja én inkább a kézfejemről hajtom fel a kesztyűt az ujjaimra, mert azok jobban fáznak. Széldzsekiben nagyon ritkán futok, ugyanis van egy vékony futókabátom, ami átenged egy kevés szelet, de kevésbé izzadok benne, mint egy zárt dzsekiben. Lábaimait inkább melegebben tartom, mint javasolt, ezzel számomra kisebb a sérülés veszélye.

Összességében nincs más hátra, mint felöltözni és télen is kerülni az edzőtermek futópadjait, ugyanis

meg lehet szokni a hideget, sőt meg is lehet szeretni a téli futást!

 

Olvass többet a témáról: futás, őszi-téli futótippek

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Vízy Pálma 2014.11.10.   11:03

  Vízy Pálma

  Viki! Nekem is, akárcsak Nándinak, nagyon bevált a rágózás. Már régóta alkalmazom, régen teremsportoknál is hasznos volt.

  válasz erre...

 • Anna 2014.11.08.   14:08

  Anna

  Milyen márka, hol vetted, mennyibe került, hány fokban hordod? Köszi, Anna

  válasz erre...

 • bundas67 2013.03.16.   07:15

  bundas67

  köszönöm a hasznos tanácsokat,

  válasz erre...

 • Levente 2012.01.18.   21:29

  Levente

  Ez nagyon jó oldal!

  válasz erre...

 • Joe 2011.12.12.   16:15

  Joe

  en meg csak annyit tennek hozza hogy valtozekony idoben nagyon jol jonnek a multifunkcios felsok! Iden szereztem be egy vekony szelallo futofelsot tobb zippzarozhato szellozovel es lecsatolhato kar resszel, es azota is aldom a kitalalojat!

  válasz erre...

 • Andrea 2011.11.11.   17:33

  Andrea

  Ez tényleg müködik! Nekem is bejött!!:))

  válasz erre...

 • King 2011.11.11.   15:25

  King

  Nagyon jó! Pont erről kerestem valami írást.

  válasz erre...

 • Nándi 2011.11.11.   14:57

  Nándi

  Kedves Viki!

  Az én tippem a rágó:) Ha nem is rágod, csak "parkolópályára" teszed, akkor is folyamatosan termelődik miatta a nyál, ami nem engedi kihűlni és kiszáradni a szád. Én sem a sálat, sem a maszkot nem szeretem, ez jött be eddig a leginkább.

  válasz erre...

 • Gergő 2011.11.10.   13:17

  Gergő

  Sziasztok! Én eddig sálaztam, de most egy ilyenben gondolkodom: http://www.saucony.hu/index.php?p=termek&cs=001006&termid=433

  (Nem, nem ott dolgozom és érdekeltségem sincs ott, egyszerűen csak praktikusnak tartom és sok sportnál lehet használni, hidegben.)

  válasz erre...

 • Bence 2011.11.10.   10:55

  Bence

  szia, szerintem erre megoldás lehet a bringázáshoz használt neoprén maszk. Minimálisan csökkenti a levegő beáramlását viszont annyira felmelegszik kilégzéskor, hogy előfűti a beáramló levegőt. Sajnos nem olcsó de tudod bringára, futáshoz, síeléshez is használni.

  válasz erre...

 • Norbi 2011.11.10.   10:32

  Norbi

  Viki, erre talán legjobb az a sokféle módon kombinálható sapka amilyet a Decathlon oldalán láttam, azt lehet úgy forgatni, hogy egyfajta mini sálként viselkedjen. Ja és perszer kifejezetten a futócuccok között volt, tehát gondolom az anyaga is rendben van :)

  válasz erre...

 • zoldfarkas 2011.11.10.   07:27

  zoldfarkas

  Szia!

  Nekem főként a helyes légzéstechnika segít (orron be, bent a levegő felmelegszik, majd ezt a melegített levegőt szájon át ki). Ezen kívül más futók sálat szoktak az arcuk elé rakni.

  válasz erre...

 • Viki 2011.11.10.   06:54

  Viki

  A téli futóöltözettel kapcsolatban kérdezném, hogy arra van-e valami megoldás, hogy ne fázzon meg a torkom a téli futásnál. Ez nekem komoly problémákat okoz, emiatt nem is tudtam eddig télen futni. Most viszont nagyon szeretném télen is folytatni a futást, de a belélegzett hideg levegő félek megint meg fog akadályozni ebben. Van valakinek valamiféle ötlete, hogy lehetne kivédenem a torokgyulladást?

  válasz erre...