A snowboard tanulása

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2008/01/03
Saját tapasztalat alapján: ezt kell tudnia egy kezdőnek.
Hirdetés

Hosszú dilemmát követően a snowboardozást választottam a síeléssel szemben, de senki ne kérdezze miért. Mert csak. Mert úgy érzem jobban illik hozzám.

Elindultam hát, hogy beszerezzem életem első deszkáját, ami - hála az eladó szakértelmének - végtelenül egyszerű volt. Éppen ezért érdemes olyan helyre menni érdeklődni, ahol valóban értenek is a sporthoz. Tudják kinek milyen méret, milyen típus a megfelelő, be is állítják a kötéseket a megfelelő szögbe (a kötések szöge sítudástól, terepviszonyoktól és saját ergonómiánktól függően a későbbiekben is változtatható). Attól függően, hogy milyen terepen (pályán, vagy azon kívül), milyen stílusban (csak csúszunk, vagy ugrabugrálunk is) tervezzük snowboardos pályafutásunkat, más-és-más típusú snowboard deszka ajánlott. Terveink alapján egy kellően hozzáértő eladó tudni fogja, melyik a jó lap számunkra.

 

Regular, vagy Goofy?

Nekem úgy tették fel a kérdést, hogy melyik lábammal rúgom el a labdát, de miután kiderült, hogy két-bal-lábbal, máshogy közelítettük meg a kérdést. Legegyszerűbben úgy lehet eldönteni, ha egy csúszós talajon (mondjuk jégen) nekiszaladunk és csúszni kezdünk (vagy csak simán megkérünk valakit, hogy lökjön meg hátulról, miközben páros lábbal allunk egyenesen). Amelyik lábunkat ösztönösen előre tesszük, a deszkán is az kell előre kerüljön. Ha a bal lábunk van elöl, akkor Regular, ha a jobb, akkor Goofy típusú boardosok vagyunk. A különös szóhasználat egyébként onnan ered, hogy Walt Disney véletlenül éppen jobb lábbal előre rajzolta rá Goofy kutyát anno egy szörfdeszkára.

 

Snowboardozás tanulása

Összehasonlíthatatlanul hatékonyabb és célravezetőbb, ha hozzáértő oktató segítségét kérjük a tanuláshoz. Egyáltalán nem lehetetlen autodidakta módon, vagy egy egyébként nem oktató, de snowboardozni tudó ismerős tanácsai alapján elsajátítani és élvezni a snowboardozást, de a későbbi fejlődésünket nagyban akadályozhatják olyan rossz beidegződések, amiket egy oktató már az elején, csírájában elfolythatna.

Ha mindenképp magadtól szeretnél belevágni, íme néhány rávezető gyakorlat.

 

Rollerezés

Sík terepen (havon) csatoljuk be az elöl lévő lábunkat és a hátsó, szabadon maradt lábunkkal lökjük magunkat előre. Ellökés után a testsúly az első lábon legyen, miközben a hátsóval egyensúlyozunk a levegőben, vagy lépjünk a két kötés közé.

A további gyakorlatokat becsatolt állapotban kell végezni.

 

Váltott lábra terhelés

Minél mélyebbre helyezzük a súlypontunkat, annál stabilabbak leszünk, az egyensúlyozáshoz a kezünket is használjuk. Egyenként terheljük a lábainkat, miközben a másikat felfelé feszítjük. Ezt mindkét lábunkra felváltva végezzük.

 

Első-, hátsó élre állítás

Játszadozzunk a két élre állítással, először síkon. Lábbujhegyen az egyik élre, majd sarokkal a másik élre. Egy-két másodpercig tartsuk meg a végpontoknál.

Ezt aztán a lejtőre merőlegesen állva is gyakorljuk úgy, hogy engedjük lapjával csúszni kicsit a deszkát, majd a hegy felőli élre terhelünk, megállítva ezzel a csúszást. Ezt ismételgessük sokszor az első és a hátsó éllel is.

 

Falevelezés

Az előző gyakorlat enyhe lejtőn gyakorlása magával hozza a falevelezést, ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy úgy csúszunk merőleges deszkával lefelé, hogy közben a pálya valamelyik széle felé irányítjuk magunkat a megfelelő láb nagyobb terhelésével. Amikor elértünk a pálya széléhez, akkor arccal ugyanabba az irányba nézve a pálya másik széle felé közelítünk (enné módszernél gyakorlatilag Goofy és Regular stílusban is fogunk haladni).  Ha ezt gyakorlod, egyre inkább a pályára még mindig inkább merőlegesen, de a deszka lapjával egyre jobban párhuzamosan fogsz haladni.

 

Kanyarodás

A falevelezés helyett, amikor a pálya egyik széléhez közelítünk, válasszuk meg a sebességünket úgy, hogy még bőven legyen lendületünk, de bátorságunk is ahhoz, hogy szépen áttegyük a terhelést az ellenkező (vagyis a völgy felé eső) élre. Ha így teszünk, a deszka orra szépen befordul a völgy felé (ez eleinte marha félelmetes lesz), majd tovább is kanyarodik a pálya másik széle felé. Vigyázz, hogy ne terhelj a völgy felé eső élre akkor, ha túl nagy a deszka vonalára merőleges csúszási sebesség, mert akkor leakad az él és esés lesz belőle.

Hirdetés