Hol érdemes itthon síelni?

Hol érdemes itthon síelni?

Gulyás Sára
2013/10/03
Van-e Magyarországnak megfelelő adottsága jó síterepekhez?
Hirdetés

Általánosságban elmondható, hogy a magyarországi síelést sokan nehezen tudták komolyan venni az utóbbi időkig, a fanyalgók szerint nem rendelkezünk sem megfelelő természeti adottságokkal, sem megfelelő infrastruktúrával ehhez a sportághoz.

 

Nordica Síaréna - Eplény
Erre igen csak rácáfolt Magyarország leghosszabb és legváltozatosabb sípályáival rendelkező Eplény. A 6,5 km hosszú pályarendszert 2006 óta folyamatosan tökéletesíti a Nordica Síaréna. Az elmúlt hét évben komoly változások történtek, és az újítások továbbra is folytatódnak. A 2013/14-es fejlesztéseket 52 pontba gyűjtötték össze, amelyek közül még csak néhányat fedtek fel teljesen a honlapjukon, de az már így is tisztán látszik, hogy egy nemzetközi szinten is elfogadott centrum létrehozása a cél.

Ennek a törekvésnek az eredményeként a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) a 4-es számú sípályát nemzetközi versenypályává minősítette (honlapjukon rákeresve kéjes érzést válthat ki az igazi sí-funokból, amikor megjelenik Eplény a minősített pályák sorában). 2014. február 14-én meg is rendezik az első nemzetközi síversenyt, amely egészen biztosan sok érdeklődőt fog vonzani, hiszen egyedülálló esemény lesz a magyar sítörténelemben! 

A sípályák fejlesztése mellett, bővítik a hóágyúk kapacitását is. 

A fejlesztési program keretében egy újabb ülőlift kerül megépítésre a Nordica Síarénában. A „Páros Csillag” névre hallgató kétszemélyes ülőlift lesz Magyarország leghosszabb ülőszékes sífelvonója. Eplényben így már két ülőszékes felvonó üzemel majd a 2009-ben megépített „Szent Sólyom” négyülésessel együtt. A szükséges engedélyek beszerzése sajnos nem várt mértékben elhúzódott, így a felvonó telepítésére már csak 2014-ben kerül sor. A Síaréna liftjeinél eddig sem volt jellemző a sorállás, de a „Páros Csillag” nagymértékben megnöveli majd az amúgy is jelentős felvonó kapacitást.

Az idén megvalósításra kerülő lépések közül nagyon jelentős a tavaly kialakított, rendkívül népszerű 7-es számú sípálya kivilágítása. A 7-es pályán már lefektették a villanyvezetéket, elkészültek a betonalapzatok és nemsokára felállítják az oszlopokat is, melyeken nagy-teljesítményű reflektorokat helyeznek el. Tehát idéntől 569 méterrel nő a kivilágított sípályák hossza. A nagy sikernek örvendő esti sízések így még élvezetesebbek lesznek a több, mint 4 kilométernyi kivilágított pályán.

 

Nordica Síaréna - Eplény
Nordica Síaréna - Eplény

(Fotó: Nordica Síaréna)

 

Sípark - Mátraszentistván
Az eplényi sípálya mellett meg kell említeni mátraszentistváni Síparkot is, ami 2002 óta működik, mint Magyarország első síparkja, azonban 2010/11 óta nem hajtottak végre komolyabb fejlesztéseket. A két évvel ezelőtti beruházás részeként 4 km hosszúságúra bővítették a sípályákat és a hóágyúrendszert is fejlesztették.

 

Bánkút Sícentrum
A Bánkúton található síközpontról sem szabad megfelejtkezni, ami kissé nagyképűen az ország legnagyobb síterepeként aposztrofálja magát a honlapján. A Bükkben található sícentrum patt helyzetben van, mivel a Bükk-fennsík az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta, az azóta közös természetvédelmi irányelveknek köszönhetően, a Natura 2000 gyűjtő név alatt összefoglalt természetvédelmi terület része lett. Pontosítva a különleges természet-megőrzési területnek jelölt terület besorolást kapta. Emiatt szigorú szabályok vonatkoznak rá, és hiába az érvek, hogy a téli sportok űzői nem rongálni, hanem éppen ellenkezőleg, élvezni szeretnék a természet szépségeit, nehéz a megegyezés. Az idei évben már 41 éves síterep azonban sokak szívügye, emiatt a szándék továbbra is megvan a fenntartókban, hogy további fejlesztéseket hajtsanak végre Bánkúton.

 

Újhelyi síiskola Sátoraljaújhely
A tavalyi évben zárult le egy hatalmas Uniós forrásokat is felhasználó beruházás Sátoraljaújhelyen, ahol a Zempléni Kalandpark részeként hoztak létre három, különböző nehézségű pályát. Hideg időben a jól felszerelt hóágyú arzenál segítségével gyorsan befedhetők a sípályák friss hóval, hogy lehetőség legyen megállás nélkül róni lefelé a kilométereket. Melegebb napokon pedig nem csak az ország, de Európa leghosszabb (10.400 m2) NEVEPLAST borítású különleges műanyagpályáján lehet gyakorolni az igazi síszezonra. A 2014/2015-ös síszezonra egy új sípályával, és egy kabinos felvonóval bővülnek a sípálya szolgáltatásai.

 

Nagyvillám Sípálya - Visegrád
A Nagyvillám sípálya fejlesztése kis lépésekben, de folyamatosan halad szintén. A visegrádi sípályákon a 2012/13-as szezonban többek között megépült a nyolcadik felvonó, újabb hóágyúk kerültek a gépparkba és a kölcsönző választéka is bővült.

 

Dobogókő Sícentrum
Dobogókő Sícentrum

(Fotó: Dobogókő Sícentrum)

 

Nagy Hideg-hegy
A Duna Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Nagy Hideg-hegy sajnálatos módon már a 2010/11-es szezonban is csak hétvégenként és nem is a teljes területén várta a síelőket, snowboardozókat. A szomorú a helyzetre konkrét választ nehéz találni, különböző okokból kiinduló viták lehetetlenítik el a síelést a Börzsönyben. Hosszútávon remélhetőleg megoldódik a helyzet és újra birtokba vehetik a téli sportok megszállottjai ezt a gyönyörű síterepet.

 

Dobogókő Sícentrum
A Dobogókő Sícentrum igen nagy tervekkel indította el a fejlesztési munkálatokat még 2003-ban, ezek közül már megvalósultak például pályák területeinek kőmentesítése, tányéros felvonó felújítása, egy ratrak és hóágyú beszerzése, valamint a 2-es sípálya újra használhatóvá tétele. További újdonságok, amelyek a jövőben megvalósításra várnak: egy négyüléses felvonó, és egy tanpálya építése a kezdők számára, valamint az éjszakai síelés kritériumainak megteremtése.

 

Összességében véleményem szerint Magyarországon már igenis érdemes síelni, rég nem érvényes, hogy csak léc-gyilkolásra alkalmasak a hazai pályák. Ha csak kevés időnk van, szeretnénk bemelegíteni vagy kipróbálni az új felszerelésünket célszerű ellátogatni valamelyik hazai síterepre és csúszni egy jót.

Hirdetés