Kézi síléc élezés és karbantartás

Talpi - Montanasport
2012/01/31
Egy dédelgetett léc élettartamával meghálálja a gondoskodást...
Hirdetés

A különböző portálok fórumait olvasva gyakran találkozom szakmailag értelmezhetetlen bejegyzésekkel a sílécek élezésével kapcsolatban. Teljes szakmai „fapadosság” jellemzi a beírásokat és nehéz megállni, hogy ne reflektáljak kemény, bár szakmai alapokra helyezett - sőt, még az is lehet, hogy - bántó szavakkal.

Ám mint sok mindennek, ennek is megvan a magyarázata, (társadalmi és/vagy szociális háttér). Ausztriában nagy általánosságban az emberek szervizbe viszik a síléceiket bizonyos rendszerességgel. Ez ott természetes, persze azért ott is vannak akik maguk szeretik szervizelni, waxolni, élezni a saját felszerelésüket.

Évek óta azon dolgozunk, hogy változtassunk az általános hozzáálláson. Például minden tavasszal elmondjuk, hogyan érdemes eltenni a síléceket nyárra a következő síszezonig.

Minden esetben elmondjuk a rozsdás kantnival érkező kedves vendégnek, hogy egy rozsdás kantniból mire szép, fényes kantnit csinálunk, a háromszorosát kell lecsiszolnom a szükséges eredeti mennyiségnek. Ugyancsak igaz ez abban esetben, amennyiben egy igazán jól legömbölyített kantnival találkozunk. Az él két síknak valamilyen szög alatt való találkozása. Elképzelhető mennyit kell csiszolni, hogy ismét élről beszélhessünk.

De mit is jelent egy léc karbantartása?

A karbantartás nekem egy időről-időre ismétlődő szemrevételezést, kisebb javításokat jelent. A síléc talpát (nagyon lebutítva) úgy kell elképzelnünk, mint egy szivacsot. Waxolásnál ezt a "szivacsot" szívatjuk meg, töltjük fel (kb.120 fokos) waxszal. Magyarul a waxnak a síléc talpában kell lenni, nem csak rajta. Másik szerepe, hogy védi a talpat a szennyeződésektől a nyári hosszú tárolásnál - ebben az esetben jó hasznát vesszük egy sízsáknak is.

82123-DSCF3324_800x600.jpg

Miért kézi élezés és kinek?

Több éve már, minden szezon elején rendezünk egy kéziélezési bemutatót ahol jeles barátunk, Kelen Ádám (sí versenyző, síoktató) a demonstrátor kettesben Molnár Ricsivel. Ők együtt igyekeznek mindent megmutatni, megértetni, elmagyarázni úgy a kézi élezésről, mint a waxolásról. Mindazoknak, akik képesek élen vezetni a lécüket, bizonyosan volt már olyan érzésük hogy amikor élére kerül a megterhelt síléc, mint egy katapult, szinte kilőtt.

Na, ez az! Ehhez kell a jó él, ami persze nem jelent feltétlen kézi élezést!

De kézi élezéssel, sokkal biztosabban eljuthatunk arra a minőségi színvonalra, ami szinte garantálja az "élvezetést ". Ezt az élt persze gondozni kell, erre valók (többek között, az általunk is forgalmazott) Holmenkol különböző eszközei, amelyek arra szolgálnak, hogy a nap végén az esetleges sorját leszedjük és finomítsunk egy kicsit az élen (ez az eszköz az él fenntartására szolgál). Az élezés persze időigényes! Egy pár sít kb. 45-55 perc alatt lehet elkészíteni.

82123-DSCF3334_800x600.jpg

Néhány gondolat, amit még mindenképpen érdemes megemlíteni.

A síléc éle a síelés folyamán "feleződik". Ennek oka lehet egy kőhöz való odaütődés, kövön való átcsúszás, de a kemény vagy műhó is lehet a hunyó. Az ilyen hóágyúzott hónak más a szemcseszerkezete, mint a természetes hónak. Ez az oka annak is hogy pl. ha ilyen havon síelünk hamarabb" kopik le" a wax a sílécről, hamarabb szürkül el a lécünk, ami minden esetben az újabb waxolás szükségességére hívja fel a figyelmet. 

82123-DSC_0139.jpg

Gépi/kézi sílécélezés

Gépi csiszolásnál ezt a réteget egyszerűen "erőből " lecsiszoljuk. Kézi élezés esetén először egy Aluminiumoxid kővel visszaeresztjük a felkeményedett kantnit, hogy a következő szerszámmal a reszelővel tudjunk dolgozni. Kicsit nagyobb sérülések esetén ugyanezt Szilicumoxiddal (Aluminiumoxid helyett) végezzük el. A lényeg,hogy ezzel a módszerrel igen keveset veszünk el a kantniból. Ez persze csak egy rendszeresen karbantartott léc esetében igaz! Egy dédelgetett léc élettartamával meghálálja a gondoskodást és egy esetleges továbbértékesítés esetén részben visszahozza a ráköltött anyagiakat.

A napi kontroll alatt tartott kézi él lényegesen tartósabb egy sima géppel elkészített élnél! Nem ördöngösség, sok érdeklődőnek megtanítottuk, megmutattuk, de bizony akadt, aki utána úgy döntött, hogy "csináld inkább Te mester".

Összefoglalva:

A kézi él minőségibb élt ad, mint a gépi, és persze elsősorban azoknak ajánlott, akik élen vezetik a síjüket.

Áraink megtalálhatók a honlapunkon: www.montanasport.hu

Hirdetés