Ezért fogod szeretni Gemeindealpét

Ezért fogod szeretni Gemeindealpét

Simon Ádám
Simon Ádám
2016/02/10
Ennél biztonságosabban freeride-ozni már nem is lehet.
Hirdetés

Az apró Mitterbach településen található síterep kb. 1 órára van Semmeringtől. A 15 km-nyi sípályából 8-at egyhuzamban lehet teljesíteni. A magyar síelők körében kevésbé ismert síterep és legutóbbi tapasztalataink alapján méltatlanul. Igaz, méretei alapján megítélve valóban egy "semmiextra" síterep lehetne, viszont a száraz paramétereken felül van néhány olyan tulajdonsága, ami miatt könnyen kedvenc válhat belőle.

Rövid és fantáziátlan sípálya - Tévedés!

Gemeindealpe-ről az a hír járja, hogy mindössze egyetlen sípályája van, az sem túl hosszú és változatos, de ez nem igaz. Néhány éve újrapozicionálták magukat, azóta sítúra-, freeride és sportbázisként működnek. Az ülőliftekkel két részletben lehet feljutni a csúcsra, ahová már csak a gyönyörű körpanoráma és a Terzerhaus miatt is érdemes ellátogatni.

A völgyállomáson átépített kasszaépület és a felújított beszálló terület mellett új síkölcsönző és szaküzlet, új szervizműhely is épült.

 

 

Gemeindealpe csúcs Forrás: Mozgásvilág.hu
Gemeindealpe csúcs
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Terzerhaus

A Terzerhaus egy gigantikus hütte beszabehu panorámával, nagy tetőterasszal és egy igényes matraclágerrel azoknak, akik szívesen töltenék a hegyen az éjszakát. A 2014. nyarán elkészült beruházás mintegy 2,4 millió Eurót emésztett fel.

Esti túrasí

Télen szerda esténként a Terzerhaus 19 óráig van nyitva, illetve eddig a pályát sem kezdik el kezelni. Mindezt azért, hogy te és a barátaid egy sítúrázós estét csapjatok. Pályazárás után el lehet kezdeni feltúrázni a hegy tetején lévő hüttébe ahol kellő, de semmi esetre sem túl sok, melegítő ital után a fejlámpáitok fényében lehet lesiklani. 4,50 Euróért egész napos túrasí jegyet lehet venni, amiben a parkoló, lavina információs tábla, kijelölt túraútvonalak és a sípálya használata is benne foglaltatik. Gemeindealpe Terzerhaus Forrás: Mozgásvilág.huGemeindealpe Terzerhaus

 
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Hosszú hétvége


A Terzerhausban kialakított turistaszállás (láger) egyedi lehetőség egy hosszú hétvégés kiruccanásra. A 2 szobában 16-16 fő fér el, emeletes ágyakon. Mindkét szobához külön fürdő tartozik. Ha sok a vendég akkor nemek között osztják meg a 2 helyiséget, de ha kisebb a társaság, kérésre egy szobában is meg lehet szállni. A hegy tetején tölteni az éjszakát igazán különleges élményt nyújt és így még az is biztosított, hogy te húzd az első ívet a pályán!
A szállás így a pénztárcátokat is jobban kíméli. Felnőtteknek 27 Euró reggelivel együtt, gyerekeknek még kedvezőbb az ajánlat. Szándékotokról illik előre értesíteni az üzemeltetőket, mert alaphelyzetben nem szolgáltatnak éjszakára személyzetet, csak ha ott alszik valaki.
 
 
Foglalj itt: TerzerHaus

 

 

 

15 kilométer sípálya

De térjünk vissza a sípályára. Ismerősök régebbi beszámolói alapján Gemeindealpe egyetlen sípályából áll, az is inkább piros, kezdőknek például nem jó. Na, kérem ez nem így van. Míg a völgynél lévő libalegelő lankán a teljesen kezdők is elkezdhetik imádni a síelést, addig a csúcsról induló piros pálya nyomvonal is kiegészül kék jelzésű levágásokkal, hogy a nagymenők és a nyugisabb csúszást kedvelők ne ugyanazon a pályán próbáljanak osztozni.

 Gemeindealpe freeride Forrás: Mozgásvilág.hu

Gemeindealpe freeride

 
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Biztonságos freeride - ez a két szó együtt ritkán szerepel.

Ami igazán izgalmassá teszi Gemeindealpe-t a hozzánk hasonló freeride-élvezők számára az az, hogy a Terzerhaus alatt a kék pályát elhagyva - természetesen megfelelő mennyiségű havazás után - egy marha széles, letisztult és jól belátható freeride zóna áll rendelkezésre a beporzáshoz, ahonnan egy pillanatra sem veszítjük szem elől a biztonságot nyújtó kijelölt pályákat és sílifteket, mi több, a zóna vége is a kijelölt pályákra csatlakozik. A völgyállomásnál digitális tájékoztató táblán olvashatjuk az aktuális lavinaveszélyről.

Gemeindealpe nem csak az egyik legolcsóbb osztrák síterep (síbérletárak itt) , de még közel is van (útvonalterv pedig itt). Ráadásul - köszönhetően a régió együttműködésének - egyetlen síbérlettel mindjárt három (Annaberg, Gemeindealpe és Mariazell) síterepen is síelhetsz.

Hirdetés