Hogyan tanulhatok meg síelni?

Babos Sándor - Fogarasi Síiskola
2010/01/21
A többszázezer magyar amatőr síző közül még mindig rengetegen tanulnak autodidakta módon, vagy nem megfelelő szakembertől.
Hirdetés
Ezért tanulj síoktatóval síelni
A hegyek, a lejtők, a hó, a felvonók, a felszerelés és maga a mozgás is veszélyes üzem. A legfontosabb szempont ezért a biztonság. Ezt csak úgy érhetjük el, ha igénybe vesszük a síoktatók szolgáltatásait és szakszerű segítségét. A hobbisízők kikapcsolódásként, az élvezetért űzik ezt a sportot.

Ebben is sokkal magasabb szintet érhetünk el, ha síoktatóval tanulunk sízni, hiszen rögtön helyes mozgást sajátíthatunk el, gyorsabban juthatunk magasabb szintre, mely nagyobb élményt nyújt és biztonságosabb is. Az oktatók megtanítják a sípálya közlekedési szabályait is, mely minden sízőre kötelező. Ma már Magyarországon is nagyon komoly szakmai háttere van a síoktatásnak. 

 
Sítanulás hazai terepen
Helyi viszonyok között a műanyag borítású pályák a legelérhetőbbek. A Fogarasi Nordica Síiskolában Budapesten három helyszínen: Zuglóban, Óbudán és Márton-hegyen szeptembertől áprilisig időjárási körülményektől függetlenül tanulhatunk síoktatóktól. A pályákon felvonó, világítás és kölcsönzési lehetőség is van. Hároméves kortól már lehet kezdeni, de felnőttekkel is foglalkoznak. A szakemberek nem csak a technikát oktatják, hanem a megfelelő felszerelés kiválasztásában is segíteni tudnak. Megtanítják, hogyan kell felvenni a sícipőt, hogyan öltözködjünk a síeléshez, hogyan hordjuk a felszerelést kézben, hogyan szállítsuk autóban.

 
A síoktatás menete
A pályán az oktatás léchez szoktatással kezdődik: fölcsatolás, járások vízszintes talajon, irányváltoztatások, megfordulás, hegymenet.
Siklás
Az első siklásélmény az egyenes siklás: párhuzamos lécekkel, középen terhelve siklás közben kell megtalálnunk az egyensúlyt. Fontos, hogy a lejtőnek legyen megfelelő kifutója, ahol a kezdők is biztonsággal megállhatnak. Nem szabad siettetni a tanulást, mert abból biztos, hogy rossz technika alakul ki. Az alapiskola feladatait érdemes már itthon a műanyagon megtanulni, hogy a külföldi drága sízésen ne ezzel menjen el az idő. Aki műanyagon jól felkészül, havon már az első csúszáskor élvezhetően jön majd le a kezdőpálya tetejéről.
Fékezés
Az egyenes siklás utánjöhet a biztonságos megállást hóekével.
Kanyarodás
Ezután jöhetnek az első kanyarok. Fontos, hogy kerek íveket síeljünk. Ebben segítenek a carving lécek. Ne akarjuk gyorsan átforgatni a síket a másik irányba. Ezt csak enyhe lejtőn szabad gyakorolni! A hóeke íveket itt hamar át lehet vezetni párhuzamos lendületekbe, ahol ugyanazt a mozgásszerkezetet kell végrehajtani, de már nagyobb tempóval. Törekedjünk arra, hogy a léceink az élükön fussanak. Ez az úgynevezett karcolás, mely óriási élmény, ugyanis a lécek nem sodródnak oldalra, nem fékeznek, mégis íven futnak. Ennek eléréséhez rengeteg gyakorlásra van szükség.

 

Ennek a csodálatos sportnak manapság számtalan válfaja létezik: pályán, szűzhóban, buckák között, ugratókon, stb. Mindegyik stílusban elérhető olyan szint, mely máshoz nem fogható élményt nyújt, persze csak megfelelően irányított gyakorlással. Mindenkinek azt ajánljuk, hogy a sízés tanulásához vegyen igénybe síoktatót!

A cikket a Fogarasi Síiskola segítségével készítettük.
Hirdetés