A sílécek fajtái

A sílécek fajtái

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2006/02/01
Ha valaki új lesikló lécet szeretne vásárolni, akkor elég nagy lécválasztékot talál a boltokban. De melyiket válasszuk?
Hirdetés

Milyen lécet vegyek?

A szokásos szöveg ide is igaz. Kérd ki szakember segítségét. Nagy tapasztalattal, és nagy választékkal rendelkező síboltokban a tudásodnak, stílusodnak, méretednek megfelelő lécet biztosan fognak tudni ajánlani. Viszont arra gondoltunk, rendet rakunk a fejekben, ami nem kis feladat, ezért mielőtt véglegesítettük gondolatainkat kikértük egy ismert síoktató és Balázs, a Store 13 sígurujának tanácsait. 

Carving lécek

Az igazság az, hogy a carving lécek gyártásával állítólag már 1920 körül próbálkoztak, de nem voltak még elég jó anyagok. A forradalmat a konkurencia hozta. :) Az első carving lécek 1994-ben jelentek meg a piacon. Az ötletet egy szintén fiatal sport, a snowboard szolgáltatta. 

A hagyományos lécek oldalai csak kis mértékben voltak íveltek, kanyarodni csak számottevő sebességvesztés mellett a lécet elforgatva, „farolva” lehetett.

ATOMIC16MIRJAGEH_304.jpg Forrás: ©Atomic Austria GmbH

ATOMIC16MIRJAGEH_304.jpg Forrás: ©Atomic Austria GmbH
Kép forrása: ©Atomic Austria GmbH

Ezzel szemben a carving léccel sokkal kisebb sebességvesztéssel, a lécet csak „megdöntve” is jól lehet kanyarodni, ami egészen új távlatokat nyitott a síelők számára. Az új lehetőségek mellett a síelést könnyebben és gyorsabban megtanulhatják a kezdők is. A carving léc, -az átlagos síelőnél- a kikormányzást segíti leginkább.

Ennek megfelelően mindössze 4-5 évvel a carving lécek megjelenése után a gyártók szinte le is állították a hagyományos lécek gyártását. A plusz lehetőségek mellett persze ezekkel a lécekkel is bátran síelhetünk a régi „farolós” technikával is.

A lécek főbb ismérvei: a hosszúság, szélesség, keménység és a rádiusz.

A fogalmak közül talán a rádiusz szorul némi magyarázatra. A carving lécek íves oldal kialakítása és az ebből adódó piskóta formája a könnyű kanyarodást szolgálja. A síelő kanyarodás közben egyszerűen megdönti a lécet és a síléc talpának fém szélén, az élén, azaz a kantnin csúszik. Minél kisebb a rádiusz, annál gyorsabban fordul. A lényeg: aki jól kantnizik, az folyamatos ívet karcol a havon. (Az angol carving szó jelentése = karcolni, vésni. A rádiusz „r” értéke azt jelenti, hogy a folyamatosan a síléc élén csúszva hány méter sugarú körben tennénk meg egy 360 fokos kanyart, azaz léc a fordulékonyságára utal).

Kicsit nagyvonalúan körülírva: a kezdőknek általánosan testmagasság -20 cm hosszúságú, r=15-26m, nem túl kemény easy carving, vagy allround carving lécek vásárlása ajánlott.

Ezeket a léceket nem nagy sebességre találták ki, a kezdőknél nem is ez a cél, hanem könnyen kezelhető, tanulásra optimális sporteszközöket alkottak a gyártók. A nagyobb rádiuszú lécek esetében (20-26m) a kanyarodásnál kisebb a terhelés, és könnyebben alkalmazhatjuk a régi „farolós” technikát is. 

Ha már egy kicsit jobban síelünk, érdemes eldöntenünk mit szeretnénk jobban: kanyarogni, trükközni, illetve gyorsan menni. Minél rövidebb egy léc, és minél kisebb a rádiusza, annál kevésbé alkalmas száguldozni, viszont annál több trükköt mutathatunk be a nagyérdeműnek.

A 7-9m rádiuszú fun carving lécekkel már nagyon szép íveket húzhatunk a pályán, szinte ráhasalhatunk a hóra. Főként sima, ratrakolt terepre való. Buckás pályán, ha az oldalcsúszásos technikát szeretnénk alkalmazni, nem árt egy kis gyakorlat. 

_N4G7380_RGB_lowres.jpg Forrás: ©Atomic Austria GmbH

_N4G7380_RGB_lowres.jpg Forrás: ©Atomic Austria GmbH
Kép forrása: ©Atomic Austria GmbH

 

Vége a carvingnak?

A carving lécek ideje mostanra leáldozóban van. 2017-ben találsz piskóta formát a boltokban, de közel sem olyan nagyot mint a 90-es évek végén, a 2000-es évek elején. Manapság nem nagyon használja senki a Carving szót, aminek az oka egy másik trendi kifejezés a "rocker"

Rocker

A sík esetében ez nem feltétlen a Rock and Roll megfelelője. A sílécek profiljáról van szó. A rocker lécek profilja úgy lett kialakítva, hogy az alátámasztási pont ugyanott található, amikor élen, illetve lapján van a sí, de ez a pont közvetlen a kötés előtt és mögött van. Ezen felül a léc eleje és háta kicsit felfelé hajolhat - attól függően a léc hány százaléka rocker- ez jó felhajtóerőt biztosít, és ettől jobban meghajlik a léc pályán kívül, amikor a talpfelületét használjuk ki. Ugyanakkor a nagy rocker profillal rendelkező lécek a pályán berezegnek ami nehezíti az éltartást. 

Igaz továbbá az is, hogy a rocker kialakításnak köszönhetően nem kell akkor piskóta formát gyártani, mert ahogyan beleterhelünk a lécbe, a profilkialakításnak köszönhetően a lécünk könnyebben fordul. 

Lesikló (pályára való) lécek

A lesikló versenylécek „utcai” változatai a race lécek.  A kategórián belül léteznek szlalom lécek, amelyek rádiusza egészen kicsi, és lesikló lécek, amelyek rádiusza 15-28m is lehet, az élük rendkívül jól kidolgozott, így nagyon jól „húzzák az ívet”.

A rocker trend innen sem maradhat ki, de ezen lécek esetében max. 5% rockerről beszélhetünk arról is csak elöl. 

Ezen lécek közül kerülnek ki a legkeményebb lécek, a famagon kívül sokszor titánium, karbon vagy más anyagú erősítést is kapnak. A szlalom lécek játékosak, kedveltek az átlagvásárlók között, de a lesikló, giant slalom (óriás-műlesikló) léceket igen meg kell taposnunk, hogy uraljuk a pályát ezért jó fizikumra és megfelelő tapasztalatra van szükségünk. Ezt tessék komolyan venni, hiszen azon kívül, hogy rossz választás esetén elrontja a síélményünket, akár csúnya balestekhez is vezethet, ha a síző nem elég jó a lécéhez!

Freeride lécek

Ha szeretünk a mélyhóban síelni, akkor érdemes freeride lécet választani. Ezeknek a léceknek szélesebb a talpuk (a far, a csőr és a középső rész is), így nagyobb felületen oszlik el a síelő tömege, és nem süpped annyira mélyen a hóba. Manapság egy igazi freeride léc szélessége középen, a kötésnél minimum 100 mm és akár 150 mm is lehet. A freeride lécek rendelkeznek a legnagyobb rocker profillal, ami ilyen lécnél elöl és hátul is 30-30%. Mivel porhóban a kantnizás értelmét veszti, sok porhó léc esetében a kantni nem is fut végig a lécen. 

021_ATOMIC_CP_NZ_20120806_8902_RGB_LOW_RES.jpg Forrás: ©Atomic Austria GmbH

021_ATOMIC_CP_NZ_20120806_8902_RGB_LOW_RES.jpg Forrás: ©Atomic Austria GmbH
Kép forrása: ©Atomic Austria GmbH

 

All-mountain lécek

Rajtad múlik, hogyan hívod őket. Vagy a "mindenre jó" vagy a "semmire sem jó" kategóriába sorolhatjuk őket. Ami biztos, hogy 2017-re az All-mountain kategória nyújtja a legszélesebb választékot. Milyen az All-mountain léc? 

A léc amivel könnyedén húzod az íveket a frissen kezelt, kemény pályán, de fél méter friss hó esetében simán vállalható a porhavas zúzás. A gyártók jellegzetesen a rocker/camber profillal és a síléc szélességével játszanak ebben a tartományban. Az egykor szuper szélesnek számító 85-90 mm-es szélesség középen ma a kategória belépő mérete. 100 mm-ig simán all-mountain kategóriába sorolhatók a lécek, csakúgy mint azok akik 10-20%-os a Rocker profiljuk, a léc elején és végén.

 

Snowblade

Az éveezredforduló környékén gyakran láthattunk a pályákon ún. Snowblade léceket, amelyek jellemzően 40-90 cm hosszúak, 4-8 méteres a rádiuszuk. Mivel a léc elég rövid, nem alkalmas száguldásra, illetve mélyhavazásra sem, kevésbé stabil, mint a hosszabb társai, viszont iszonyatosan fordulékony, és könnyen korrigálhatunk egyensúlyvesztés esetén (nem akadnak össze a léceink, egyszerűen csak lépünk egyet). Gyakran egyszerű fix kötést raknak rá, amely nem old le a lábról esésnél.

 

Hirdetés