Melki apátságig kerékpáron

Simon Ádám
Simon Ádám
A Melki apátságig kerékpáron hossza 35 Km. Az útvonal szintemelkedése 89 m, szintideje 4 Óra, Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Vízparti bringaút titkos helyszínekkel

Ezen a túrán a Duna szinte nyaldossa a kerekeinket, a kerékpárút közvetlenül a vízparton halad túlnyomórészt. A túra főbb pontja a Luberegg melletti titkos, homokos tengerpart és a Melki apátság.

 

Melki apátság kerékpártúra itiner

1 - Szállásunk és egyben kiinduló pontunk Marbach an der Donau településen van, innen indulunk a vízparton folyásiránnyal megegyezően kelet felé. Az északi (pesti) part viszonylag eseménytelen, már ha leszámítjuk azt, hogy végig gyönyörködhetsz a Dunában és a túlpart fáiban, településeiben. Letérni nem kell sehol, de van, ahol párhuzamosan egymás mellett halad egy felső- és egy alsó bringaút is.

2 - Ebersdorf magasságában kettéválik a bringaút, maradhatunk közvetlenül a félszigeten, a fő Duna ág mellett, vagy bekanyarodhatunk a belső holtág mellé. Ez utóbbit gyerekesek és megéhezők számára is ajánlom, mert Weiteneggnél egy kis büfé és játszótér is van a holtág partján, ahol ottjártunkkor elég sok kerékpáros pihent épp.

Weiteneggnél a Duna holtága Forrás: Mozgásvilág.hu
Weiteneggnél a Duna holtága Forrás: Mozgásvilág.hu

3 - Innen már nincs messze a hőn áhított homokos partszakasz, a következő település (Luberegg) mentén kell keresni. Szó szerint keresni kell, mert tábla nem jelzi, maximum a bringaút melletti kis erdőben kijárt ösvények árulkodnak. A település vége felé állj meg a Landhotel Wachauval szemben és ha ott találsz egy ösvényt, indulj el rajta nyugodtan. Az élmény picit karibi hangulatú, ahogy a minidzsungelen átvágva egyszer csak elénk tárul a föveny. Kötelességem tudatában felhívom a figyelmet a folyóvíz veszélyeire is, úgyhogy csak óvatosan.

Homokos partszakasz Forrás: Mozgásvilág.hu
Homokos partszakasz Forrás: Mozgásvilág.hu

4 - "Bícselés" után visszafelé indulunk és az első adandó alkalommal letérünk balra a félszigetre, hogy az arról induló vízi erőműn keresztül átkeljünk a túlpartra, majd onnan Melkre. Egész nyugodtan átmehetsz a kapun, sőt, kifelé menet a kerékpáros utánfutónk miatt a nagykaput is kinyitotta valaki a távolból, aki a kamerán keresztül figyelhetett. Kövesd a Melk feliratot a táblákon.

Nyugodtan áthajthatsz az erőműn
Nyugodtan áthajthatsz az erőműn

5 - Melk városkát érdemes gyalogosan bejárni, ehhez valamelyik téren tudod lelakatolni a kerékpárodat.

6 - Visszafelé a déli parton tekerünk egészen a pöchlarni hídig, ami nemhogy kijelölt kerékpáros útvonal, de a folyó északi partján egy lehajtó spirált is építettek, így jó döntés volt, hogy ezen visszafelé jöttünk és nem fordítva.

Ezen visszafelé fogunk legurulni
Ezen visszafelé fogunk legurulni
Hirdetés