Melki apátságig kerékpáron

A Melki apátságig kerékpáron hossza 35 Km. Az útvonal szintemelkedése 89 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Vízparti bringaút titkos helyszínekkel

Ezen a túrán a Duna szinte nyaldossa a kerekeinket, a kerékpárút közvetlenül a vízparton halad túlnyomórészt. A túra főbb pontja a Luberegg melletti titkos, homokos tengerpart és a Melki apátság.

 

 

Itiner

1 - Szállásunk és egyben kiinduló pontunk Marbach an der Donau településen van, innen indulunk a vízparton folyásiránnyal megegyezően kelet felé. Az északi (pesti) part viszonylag eseménytelen, már ha leszámítjuk azt, hogy végig gyönyörködhetsz a Dunában és a túlpart fáiban, településeiben. Letérni nem kell sehol, de van, ahol párhuzamosan egymás mellett halad egy felső- és egy alsó bringaút is.

2 - Ebersdorf magasságában kettéválik a bringaút, maradhatunk közvetlenül a félszigeten, a fő Duna ág mellett, vagy bekanyarodhatunk a belső holtág mellé. Ez utóbbit gyerekesek és megéhezők számára is ajánlom, mert Weiteneggnél egy kis büfé és játszótér is van a holtág partján, ahol ottjártunkkor elég sok kerékpáros pihent épp.

 

 

Weiteneggnél a Duna holtága Forrás: Mozgásvilág.hu
Weiteneggnél a Duna holtága Forrás: Mozgásvilág.hu

 

 

3 - Innen már nincs messze a hőn áhított homokos partszakasz, a következő település (Luberegg) mentén kell keresni. Szó szerint keresni kell, mert tábla nem jelzi, maximum a bringaút melletti kis erdőben kijárt ösvények árulkodnak. A település vége felé állj meg a Landhotel Wachauval szemben és ha ott találsz egy ösvényt, indulj el rajta nyugodtan. Az élmény picit karibi hangulatú, ahogy a minidzsungelen átvágva egyszer csak elénk tárul a föveny. Kötelességem tudatában felhívom a figyelmet a folyóvíz veszélyeire is, úgyhogy csak óvatosan.

 

 

Homokos partszakasz Forrás: Mozgásvilág.hu
Homokos partszakasz Forrás: Mozgásvilág.hu

 

 

4 - "Bícselés" után visszafelé indulunk és az első adandó alkalommal letérünk balra a félszigetre, hogy az arról induló vízi erőműn keresztül átkeljünk a túlpartra, majd onnan Melkre. Egész nyugodtan átmehetsz a kapun, sőt, kifelé menet a kerékpáros utánfutónk miatt a nagykaput is kinyitotta valaki a távolból, aki a kamerán keresztül figyelhetett. Kövesd a Melk feliratot a táblákon.

 

 

Nyugodtan áthajthatsz az erőműn
Nyugodtan áthajthatsz az erőműn

 

 

5 - Melk városkát érdemes gyalogosan bejárni, ehhez valamelyik téren tudod lelakatolni a kerékpárodat.

6 - Visszafelé a déli parton tekerünk egészen a pöchlarni hídig, ami nemhogy kijelölt kerékpáros útvonal, de a folyó északi partján egy lehajtó spirált is építettek, így jó döntés volt, hogy ezen visszafelé jöttünk és nem fordítva.

 

 

Ezen visszafelé fogunk legurulni
Ezen visszafelé fogunk legurulni

 

 

Az útvonalakról, szállásokról és egyéb szolgáltatásokról minden fontos infót megtalálsz Alsó-Ausztria magyar nyelvű weboldalán.

 

Alsó-Ausztria - Élet a javából
Alsó-Ausztria - Élet a javából

 

Hirdetés
Hirdetés