Gösing-Mitterbach gravel

Gösing-Mitterbach gravel

Takács Viktor
Takács Viktor
A Gösing-Mitterbach gravel hossza 41 Km. Az útvonal szintemelkedése 820 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Gravel kerékpárral Mariazell és az Ötscher környékén

St. Pölten Alsó-Ausztria tartomány fővárosa. A város azon kívül, hogy igen gazdag kulturális látnivalókban, kerékpáros szemmel is nagyszerű helyen fekszik, ugyanis rengeteg, jól karbantartott kerékpáros útvonal található a környéken. Északi irányba indulva könnyedebb, kevesebb szintet tartalmazó túrákat tehetünk, dél felé véve az irányt pedig nagyon hamar a hegyek között találjuk magunkat, ahol igen komoly kihívásokat is találunk. Az egyik legismertebb „déli” gravel útvonal a St. Pölten- Mariazell challenge, amely egy alapvetően többnaposra datált, 147 km hosszú, több, mint 4000 méter szintet tartalmazó kihívás. Az útvonal különlegessége, hogy Mariazellből vonattal vissza lehet utazni a kiindulási helyre, így a teljesítés nem igényel külső segítséget (transzfert). Az útvonal legszebb része az utolsó nagyjából 50 km, ezt egy sima egynapos túra alatt is bárki teljesítheti.

A rövidített változatot a Gösingi vasútállomáson érdemes kezdeni, ahová St. Pöltenből vonattal vagy autóval is érkezhetünk. Az állomás parkolójában ingyenesen leparkolhatunk és gyors öltözködés után már indulhat is a sportos nap.

Gösing-Mitterbach gravel-1
A elejétől kezdve gyönyörű a táj
Gösing-Mitterbach gravel-1
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Rögtön felfelé

Az állomás mellett elgurulva az átkelőnél balra fordulunk és rögtön egy több száz méteres, jó 10 %-os emelkedővel találjuk szembe magunkat. Jó kis bemelegítés! Az emelkedő leküzdése után az aszfaltot elhagyva rögtön egy nagyon élvezetes, hosszú lejtőzéssel folytatjuk utunkat. Ahol olykor-olykor „kinyílik” a fenyves megpillantjuk az Ötschert és a környék nagyobb csúcsait. A lendületes gurulást csak néha szakítják meg kisebb visszamászások, de ezek szinte mindegyikét lendületből le tudjuk küzdeni. A fenyvesből kiérve kitárul előttünk a völgy és elérjük a túra első településeit a Mariazell Strasse mellett. A völgy lehetőséget nyújt némi szusszanásra és frissítésre, azonban nincs sok időnk, ugyanis hamarosan elindul az első nagyobb lélegzetvételű mászás.

Kicsi szussz, aztán hó-rukk!

Nagyjából 12 kilométernél újra bevetjük magunkat az erdőbe és jó 5 kilométeren keresztül elkezdjük gyűjteni a vertikális métereket is. A mászást egy kisebb gurulás szakítja csak meg mielőtt megérkezünk a magyarok körében kedvelt síterület, az Annaberg lábához. A hely szezonon kívül nem tartogat sok érdekességet számunkra, úgyhogy a nagy parkolót elhagyva folytatjuk a mászást a pálya névadója, az Annaberg irányába. A terep itt néha olyan meredek, hogy megfelelő áttétel, illetve kellő kondíció hiányában érdemesebb leszállni a bringáról és gyalog megtenni a legnehezebb métereket. A sétálásnak itt nem csak az az előnye, hogy energiát spórolunk vele! A meredek részeken az annabergi tanösvényen haladunk, ahol nagy táblákról ismerhetjük meg a környék élővilágát, illetve kialakított festőhelyeket is megcsodálhatunk, ahol gyönyörű panoráma tárul elénk a környező hegységre. 

Gösing-Mitterbach gravel-2
Végig szépen van táblázva az útvonal
Gösing-Mitterbach gravel-2
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Végre nagy gurulás jön!

19 kilométernél járunk, amikor elérjük a túra legmagasabb pontját. Bár magát az Annaberget nem másztuk meg (ezt az útvonalról lecsatlakozva gyalog tudjuk megtenni, ha szeretnénk), elég magasan vagyunk ahhoz, hogy egy igazán hosszút és élvezeteset tudjunk ereszkedni! Ez több, mint 10 kilométert jelent, ami még alpesi mércével sem kevés. Útközben érintjük a híres, egész Ausztriát körbejáró montis kör, az Alpen Tour útvonalát is, mely szakasz az egész túra legélvezetesebb része. Tökéletes minőségű erdei murvás és aszfaltos utak, vízesések és minden, ami egy sikongatós csapatáshoz szükséges.

A Hubertussee

A gurulás a gyönyörű Hubertussee-nél ér véget, ahol mindenképp érdemes megállni egyet szusszanni. A tó nyugati csücskében található hüttében frissítünk egyet, miközben gyönyörködünk a kilátásban. A tó partja nem csak a mi túránk része, de itt halad a St. Pölten -Mariazell zarándokút is. Ha kedvünk tartja betérhetünk a kis kápolnába is, mely mellett a pihenő után megkezdjük a túra második, egyben utolsó nagy mászását. 

Gösing-Mitterbach gravel-4
Hubertussee
Gösing-Mitterbach gravel-4
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Utolsó emelkedő(k)

Az utolsó mászós rész gyakorlatilag egy kisebb és egy nagyobb emelkedőből áll. A kettő közül a második a combosabb, itt 2,5 km-ben 170 méter szintet kell leküzdenünk, ami már nem esik olyan jól a fáradt lábaknak. Jó hír azonban, hogy innen már csak lefelé vezet az út Mitterbachba, ahol felszállunk a vonatra és egy jó fél óra alatt, festői környezetben (esetenként nyitott kocsiban) visszamegyünk a túra kiindulási pontjára.

Gösing-Mitterbach gravel-3
A vonatozás legalább akkor élmény, mint a tekerés
Gösing-Mitterbach gravel-3
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág
Hirdetés