Velotrack kerékpáros nyomkövető Hír

(x) - Támogatott tartalom
2015/02/04
A  Velotrack valós idejű nyomkövető megoldást kínál a kerékpárosoknak

Egy kerékpáros telematikai szolgáltatás fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozó cégbe fektetett tőkét a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. A Hargamon Kft. saját fejlesztésű rendszere, a Velotrack valós idejű nyomkövető megoldást kínál a kerékpárosoknak. A cég a több millió főt számláló kerékpáros társadalomnak kínál 2015 tavaszától biztonságtechnikai megoldásával közösségi nyomkövető alkalmazást.

A Hargamon Kft. saját fejlesztése, a Velotrack nevű, sport tracking és lopásmegelőzővel felszerelt biztonságtechnikai rendszer. A Széchenyi Tőkealap által befektetett 98 millió forintot a tulajdonosok a szolgáltatás alapját képező nyomkövető eszköz gyártására, hardverfejlesztésre, üzemeltetésre, marketing költségekre, illetve a kapcsolódó applikáció fejlesztésére használják fel.

"A kerékpárba beépített nyomkövető eszköz GPS-koordinátákat és egyéb telemetriai adatokat küld a szerverparkba, amelyet egy digitális térképeket tartalmazó webportál szolgál ki. Mindehhez kapcsolódik egy mobil applikáció is, amelyen keresztül a tulajdonos vagy ismerősei – vagy a jövőben a hatóságok – is valós időben nyomon követhetik, hogy a kétkerekű merre jár, lopás esetén könnyen azonosítható a bicikli holléte Ugyanakkor ez a funkció a hosszabb távot megtevő közösen túrázó barátoknak és családoknak is fontos lehet" – mondta el Antal Csaba, a Hargamon Kft. üzletfejlesztési igazgatója.

 

Kerékpár lakatolás nyugalommal Forrás: Sylwia Bartyzel
Kerékpár lakatolás nyugalommal
Kép forrása: Sylwia Bartyzel

 

A lopásmegelőző eszköz működése rendkívül egyszerű és felhasználóbarát. A tulajdonos virtuális logikai lakatot helyezhet el a leparkolt kerékpáron. Ha elmozdítják a kerékpárt, a beépített giroszkóp azonnal jelzést küld a mobilalkalmazásra. A felhasználók adatait gyűjtve és elemezve a virtuális lakat arról is értesíti a tulajdonost, hogy mennyire biztonságos egy-egy környék, a közösségi statisztikák alapján például az elmúlt időszak biciklilopásairól is információt nyújt.

"Az elektromos rásegítéses megoldások Európa számos országában elterjedtek, és a kerékpárkínálat jelentős részének felszereltségéhez tartoznak. Hazánkban a kerékpárlopások sajnos viszonylag gyakorinak mondhatók, miközben a kerékpározás egyre népszerűbbé válik, így bízunk benne, hogy a Hargamon Kft. fejlesztése hamarosan rendkívül széles réteg igényeit lesz képes kielégíteni" – mondta el Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója.

A vállalkozás többek között olyan jelentős kerékpárgyárakkal is tárgyalásokat folytat, mint a magyar Schwinn-Csepel Zrt. a világon az egyik elismert nagy pedelec hajtású kerékpárokat gyártó holland Amazing Wheels vállalat, osztrák elektromos kerékpárgyártó „Biketronic” márka tulajdonosa, az INTERHOLZ Handelsgesellschaft GmbH, a bambuszkerékpár-gyártó német my Boo GmbH, a német pedelec hajtást gyártó Kappstein GmbH & Co. KG. vagy a most induló olasz Seborgini. A vállalat tervei szerint a hazai és a külföldi piacon egyaránt, mind üzleti, mind magánfelhasználók számára elérhetővé kívánják tenni a szolgáltatást.

 

PR cikk vége...
Csuhaj V. Imre idézete alapján feltételezhető, hogy a rendszer elsősorban (vagy kizárólag?) pedelec kerékpárokra lesz fejlesztve, aminek bizonyára az akkutáplálás lehet az oka.

Jeleztük igényünket a további infók megkaparintására, illetve személyes tesztre is, úgyhogy remélhetőleg hamarosan még többet tudunk majd mondani a Velotrack rendszerről.

Az már most valószínűsíthető, hogy egészen más célokat szolgál majd, mint az IneTrack kerékpáros nyomkövető rendszer, amit tavaly teszteltünk.