Transilvania MTB Trails

Transilvania MTB Trails

Kakuk András
Kakuk András
2014/08/06
Erdélyi kalandok 100 km mtb ösvényen, pálinkával felöntve
Hirdetés

Hogy lesz az Unesco által is védett Szászfehérgyháza környékén 4 év alatt 100 km MTB ösvény?

Pár helyi fiatal elhatározza, hogy tesz valamit az elszegényedett szülőfalujukért. Egy projekt aminek az egyik eleme az MTB ösvény hálózat mely összeköti Szászföld falujait Segesvárral. Az elintézés módja nem sokban különbözik az itthonitól. Megvalósíthatósági, környezetvédelmi tanulmánnyal egyeztetni az összes polgármesterrel, megyei képviselővel és zöld hatósággal. A helyszín Natura 2000 oltalom alatt áll. Ők mindezt lezavarták 4 hét alatt. Egyeztetések és belegyezés- megvolt ennyi idő alatt!!!?

Transilvania MTB Trails Forrás: Mozgásvilág.hu

Transilvania MTB Trails
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Mi kell ehhez?

Elsősorban elhatározás. Látszik is minden mozzanatukban. Ahogyan kezelik a vendéget, intézik az ügyeket, beszélnek az álmaikról. A megvalósításhoz szükséges pénzt több helyről szerezték be. Svájci, norvég alap, szponzorok. Jellemző a hozzáállásra, hogy beadták mindkét helyre hátha az egyik összejön. Meglett mindkettő. Így egészült ki az eredeti terv további 15 km úttal. 

Saját bevallásuk szerint azért a szerencse is hozzájárult a sikerhez. Sokat segített, hogy az egyik legnagyobb Telekommukációs cég az elejétől fogva mellettük állt. Bár folyamatosan csökken a támogatásuk, a kezdetekben nem tudtak volna nélkülük elindulni. A másik pedig a sajátos román jogrendszer. Találtak egy kiskaput a törvényben, miszerint a 80 cm-nél szélesebb úthoz kell csak speciális engedély. Így lett az ösvényhálózat egy nyomtávos (single trail).

Jellemző a hozzáállásra, hogy beadták mindkét helyre hátha az egyik összejön. Meglett mindkettő.

A politikusok nem állították le az egészet, nem indult vizsgálat, sőt bátorították őket. Csináljátok csak, ebből csak jó sülhet ki. Sőt a tapasztalataik alapján összeállítottak egy tervezetet, mely alapját képezheti egy törvénynek, ami szabályozza a kerékpár utak létrehozásának feltételeit. 

Az ösvényrendszer népszerűsítésére szerveztek egy versenyt, amire meghívást kaptunk a Merida és CST forgalmazójától, a BikeFun Hungary Kft.-től mint az egyik szponzortól.

Transilvania MTB Trails Forrás: Mozgásvilág.hu

Transilvania MTB Trails
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Mtb verseny Unesco faluban

Unesco falu, felújított szász házak, épített mtb ösvény, ökörsütés és pálinka, hát persze, hogy elfogadtuk...
Kicsit rontott az örömünkön, hogy a 2 napos ottlét 2 napos utazással párosult. Bár a helyszín nincs messze (650 km) az erdélyi utakon nem haladós a tempó.

A faluba estére érkezve olyan atmoszféra fogadott, melyet a legmenőbb marketing szakember sem tudott volna jobban megszervezni. Az alapok támogatásával eredeti pompájukba visszavarázsolt szász házak mentén gyülekeztek a másnapi versenyre érkező bringások, épült a célkapu és ebben a miliőben hajtották haza a helyiek a lovakat, teheneket és kecskéket, akiket szemmel láthatóan nem zökkentett ki mindennapi rutinjukból a civilizációs pezsgés.

Olyannyira nem, hogy másnap egy komplett lakodalom vonult át a célon miközben érkeztek a versenyzők a befutóra.

 

 

Az mtb terep

Az ösvények a falu széléről indulnak. A már említett okok miatt nem túl szélesek. Ez önmagában csak akkor zavaró, ha valaki egy 300 fős verseny legvégén vág neki a távnak munkaköri elfoglaltság miatt. Mivel lefényképeztük a rajtot, a "montis-peloton" legvégén sétáló amatőröket csak nehézkesen tudtuk előzgetni.
A „trail” fehér kaviccsal van felszórva, melynek helyben több előnye is van. A gyakori esőzések után is viszonylag könnyen gurulhatunk, könnyű követni és így a jelzésekre sincs akkora szükség.

A szászföldi terület inkább dombság vagy alacsony hegység, a természet okán akár a Medves-fennsíkon is képzelhetjük magunkat. Ellenben technikás, sziklás, gyökeres rész nincs, így a kezdők is bátran nekivághatnak. A haladók pedig ne gondolják feltétlenül, hogy unatkozni fognak. Az ösvény végig csiki-csuki döntött kanyarokkal tarkított ahol bátran kitombolhatják magukat.

Transilvania MTB Trails Forrás: Mozgásvilág.hu

Transilvania MTB Trails
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Az útvonal gyakran fut bele a környékbeli falvakba, ahol a magazin mixtben (vegyesbót) vásárolhatunk frissítőt vagy nagyobb pihenő gyanánt a helyi nevezetességeket, az 1400-as években épült erőd templomokat is végiglátogathatjuk.

A 48 km-es távú versenyre 4 db (!!!) frissítőpontot tettek, melyből 3 ilyen templomban kapott helyet.
A nyomvonal igen változatos. Többször haladunk erdőben az épített kavicsos úton, de saras, laza talajon is. Falvak között, lomhán kacskaringózó patakot követjük, de többször vágunk át legelőkön, dombokon. Bár elvétve medve is megjelenik a környéken igazából, ha tartani akarunk valamitől, akkor azok a pásztorkutyák legyenek. Az építők erre is gondoltak és egyeztettek minden helyi gazdával. Végső esetben a megoldás pedig, a kenyér. Néhány szelet és egyből barátunkká fogad az összes eb. Állítólag.

A „kisebb dombok” ellenére csak összeszedtünk 990 méter szintet mire visszajutottunk a start/cél helyre. Épp időben érkeztünk, na nem csak azért mert már kezdtem igencsak befáradni, hanem mert a hangulat a célterületen, ergo a faluban, akkor kezdett el igazán beindulni. A falu főutcája ideiglenes búcsúvá változott. Ökör- és malacsütés, koncertek és még egy helyi lagzi is emelte a délután fényét.

Transilvania MTB Trails Forrás: Florian Raducanu

Transilvania MTB Trails
Kép forrása: Florian Raducanu

Minden szuper, csak óvakodj a mosatlan gyümölcs levétől!


Az igazság az, hogy eszméletlen jól éreztük magunkat. Aki szeretné aktívan megismerni Erdély szépségét itt mindent megtalál egy helyen. A bringázás, túra mellett Szászfehéregyháza és a körülötte fekvő falvak erőd templomai, Segesvár vára és citadellája kulturális időtöltést is biztosít. Csak vigyázzunk az utcai árusokkal! Nekünk nem tett jót.

A helyszíni szállások mind felújított parasztházak. Aki szerencsésen foglal még Károly herceggel is találkozhat, aki a falu közepén lévő kis kék házban szokta tölteni évi rendes szabadságát.

Hirdetés