Szent-S-kör, a bringaparadicsom Hír

Szent-S-kör, a bringaparadicsom Hír

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
2021/06/10
Aki szeret bringázni, de nem barátja a hegyeknek és az emelkedőknek, az induljon el az Alföld felé! Ez így rendben is van, de ha már túrázni indulunk, lehet, hogy nem csak tekerni akarunk, hanem nézelődni is.
Hirdetés

Aki szeret bringázni, de nem barátja a hegyeknek és az emelkedőknek, az induljon el az Alföld felé! Ez így rendben is van, de ha már túrázni indulunk, lehet, hogy nem csak tekerni akarunk, hanem nézelődni is. És akkor nem mindegy, hogy vannak-e látványosságok és érdekes helyek is út közben. Ha éppen ezeken törnéd a fejed, akkor van egy tippünk: a St. Jupát Sportegyesület által életre keltett Szent-S-kör projekt, amely a Szentes környéki kulturális és természeti látnivalókat fűzi fel, épp egy ilyen programra kínál nagyon jó lehetőséget.

Tengernyi kerékpárút

Bőven van lehetőség válogatni

Persze, ha azt gondolnánk, hogy ezt hipp-hopp körbe tekerjük, akkor nagyot tévedünk. Azért is használjuk a projekt kifejezést, mert itt nem egyszerűen egy sima kerékpárútról van szó, hanem egy egész hálózatról, amely szinte biztos, hogy bárkinek tartogat erőnlétének, távigényének és érdeklődési körének megfelelő alternatívákat. Ha megtekintjük a lehetőségeket, akkor több mint 43 túraútvonalból válogathatunk, ezekből 11 szilárd burkolatú, 32 pedig terepen halad, ugyanakkor a 3 km-es rövid útvonaltól a 170-180 km-es ultra távokig megtalálunk mindenféle variációt.

Okos tájékozódás

Felmerül a kérdés, vajon hogyan találjuk meg ezeket az utakat? Az egyesület honlapján egy gyors regisztráció után bármelyik útvonal gps nyomvonala letölthető, ezek okostelefonon vagy valamilyen egyéb navigációs eszközön követhetőek. Az útvonalakon pedig ellenőrzőpontokat is találunk, amelyek meglátogatása egy QR kód leolvasásával igazolható. Akkor ezek igazából teljesítménytúrák? Annak is fel lehet fogni, bár teljesítésük nincs időhöz kötve.

Néhány helyszín, a sokból

A Rajt – Cél Szentes

Látogatásunkkor ugyan csak a felszínt sikerült kicsit megkapargatni, de így is számtalan érdekes helyet fedezhettünk fel. Ott van máris a túrák kiinduló pontjául szolgáló Dózsa Ház a Kurca folyó partján. A múlt század első felében épült ház most közösségi tér, és a környékén parkosított környezetben számos sportpályát találunk. A teljesség igénye nélkül felkerestünk néhány helyszínt a meglátogatásra váró több tucatból, ezekből emelünk ki most néhányat ízelítőül.

Szent-S-kör, a bringaparadicsom-1
Ökoturisztikai központ a Termál-tónál
Szent-S-kör, a bringaparadicsom-1
Forrás: Nyáry Tamás

Tavak és kunhalmok

A túrát a város szélén fekvő termál tónál kezdtük. A partján öko-turisztikai bázis épült, ahol számos információs tábla tájékoztat a tó élővilágáról. A kerékpárutak közül itt több rövidebb található, amelyeken a tó környékét tekerhetjük körbe. Ugyanakkor gyalogos sétákra és kirándulásokra is van lehetőség, amelyek bejárását szintén letölthető térképpel és ellenőrzőpontokkal segíti az egyesület a kirándulni vágyók számára. Érdekességként egy lápi labirintust is találtunk, amelyen kis fajárdákon bolyonghatunk a nádas területén. Néhány kunhalmot is felfedeztünk a termál tó környékén, amelyek a honfoglalás előtti időkben épült földhalmok: a Soós-halom, a Nádai-halom, a Besenyő-halom és a Tési Péter halma.

Néhány ipari emlék

Következő állomásunk a Mindszent határában található Kurca-parti tanösvény volt, vagyis pontosabban a Kurca torkolati zsilipje és a folyó mentén húzódó gát kerékpár útja, hiszen a tanösvényen csak gyalogosan szabad közlekedni. A tanösvényt kikerülve a gátról letérve a folyóparton tettünk egy nagyobb kitérőt terep szakaszon is. Az ártéri erdők és a folyót szegélyező nádasok nagyon látványosak, érdemes azokat a túraútvonalakat is bejárni kerékpárral, amik az úgynevezett „vadonban”, nem aszfaltos burkolaton vezetnek. A torkolati zsilip, vagy más néven árvízkapu 1885-ben épült műemlék, később a kézi működtetést elektromos berendezésekkel korszerűsítették. Dupla funkciót lát el. Az egyik, hogy igen érdekes módon gravitációs elven segíti elő a Kurca és a belvizek szintjének lecsapolását, ha a Tisza alacsony vízállású. Másik funkciója, hogy az erős árvizektől védi a környező falvakat.

Szent-S-kör, a bringaparadicsom-3
A Kurca gátja a torkolati zsilipnél
Szent-S-kör, a bringaparadicsom-3
Forrás: Nyáry Tamás

Utunk során volt még néhány látványos helyszín, mint például a Tompaháti Furioso emlékpark, amely a Furioso-North Star lófajta 2004-es nemzeti kinccsé nyilvánításának állít emléket, vagy a Nagymágocson található Károlyi kastély, amely 1896-97-ben épült neobarokk stílusban. Van mit fotózni bőven, nem csak tájképekkel fogunk hazatérni a túrákról, ezek az útvonalak kulturális emlékekben is bővelkednek.

Árpád-halom

Tovább haladva újabb kunhalmokhoz érkeztünk. Ezeket nagy részben temetkezésre használták, de voltak köztük lakóhalmok és őr- vagy határ halmok is. Az Alföldön több mint 40.000 ilyen halom található, ezek közül kerestük fel az egyik legérdekesebbet, az Árpád-halmot. Nevét onnan kapta, hogy Árpád vezér itt táborozott le seregeivel, amikor Pusztaszer felé tartott. A halom az azonos nevű Árpádhalom település és az azt Orosházával összekötő út közepén található, amely körbe veszi mindkét oldalon, mint egy szigetet. A tetején egy magas faoszlop áll, ez a kerékpár túra egyik ellenőrző pontja is egyben.

Szélmalmok és egy 800 éves rom templom

Magyarországon igen kevés szélmalom maradt fenn, itt láthatunk egy hírmondónak megmaradt értékes műemléket, a Fábiánsebestyéni Cserna szélmalmot. Az épület a 2000-es években lett felújítva teljesen romos állapotából. Mellette turista pihenő és szalonnasütő is van.

Szent-S-kör, a bringaparadicsom-6
A Fábiánsebestyéni Cserna-féle szélmalom
Szent-S-kör, a bringaparadicsom-6
Forrás: Nyáry Tamás

Bejárásunk utolsó állomásaként felkerestük a Körös-Maros Nemzeti Park határában található Ecseri templomromot. Aki járt már a Balaton-felvidék puszta templomainál, annak rögtön fel fog tűnni a hasonlóság, és nem csak azért, mert itt is egy 13. században épült templom romjait csodálhatjuk meg, hanem a névrokonság miatt is, hiszen a Balaton mellett Révfülöp határában is áll egy Ecséri templomrom! Egy ékezet a különbség. Ezt a templomot és a települést a török hadak pusztították el 1566-ban. 

Remélem, sok embernek sikerült kedvet csinálni egy jó kis Szentes környéki bringatúrára! Akár több napra is érdemes ide utazni, hiszen a látnivalókat biztosan nem lehet egy nap alatt mind bejárni. Arról nem is beszélve, hogy nem csak kerékpározásra van lehetőség, hanem túra-, terepfutó- és vízitúra útvonalak is vannak a környéken a St. Jupát Sportegyesület gondozásában. Fedezd fel te is a puszták világát a Szent-S-kör alföldi túráin!


Szent-s kör Teljesítménytúrák

Hirdetés