Gemenci Nagydíj és Kerékpáros Nap mindenkinek!- Irány Szekszárd! Hír

Vasvári Ferenc
2009/07/07
Pénteken 11 ország kerekeseivel rajtol a Gemenci Nagydíj , szombaton pedig a gyermekeket, a családokat és az amatőröket várják a T-Mobile Szekszárdi Kerékpáros Nap szervezői!
Hirdetés
Hazánk egyetlen nemzetközi kategóriás, többnapos országúti versenyét július 10-én és 11-én rendezik meg. A két szakaszos Alisca Bau 35. Gemenci Nagydíjra a szervezők 11 ország 119 kerekesét várják, akikre a gálával együtt közel 300 kilométer vár. A csapatok között a hazai élvonal mellett 4 kontinentális gárda és a szerb nemzeti válogatott is rajthoz áll. Az összdíjazás meghaladja a 2 millió forintot. 
A 144 kilométeres első szakasz, a Skoda – Alisca Autocentrum Kupa alkalmával, július 10-én a karaván Kaposvárról a szekszárdi Béla térre teker, a rajtra délután 3 órakor kerül sor. Másnap Paksról a legendás, szekszárdi Kálvária-tetőre érkezik a mezőny, a 148 kilométeres MVM Paksi Atomerőmű Kupán a rajtzászlót fél 11-kor engedik le. A szerevezők július 11-én este háromnegyed nyolctól háztömbkörüli versenyt rendeznek utánpótláskorú igazolt és felnőtt amatőr kerékpárosoknak Szekszárd belvárosában, majd következik fél tíztől a hagyományos villanyfényes gála, az Alisca Bau Kupa, a Pálinkás Csaba emlékére kiírt kritériumverseny.
Ignácz György főszervező továbbá elmondta: „a kategória megtartása érdekében, a nehéz gazdasági helyzetben a prológot el kellett ugyan hagynunk, de minden feltételt biztosítani tudunk a rendezvényhez. Például 2 millió forintot osztunk szét a díjazottak közt, a sikeres lebonyolításban 2 rendőrautó, 5 motoros rendőr, 30 polgárőr, 60 önkéntes, 12 autó és 18 motoros vesz részt.”
A verseny mellett hétvégén Szekszárd és környéke lesz a hazai bringás élet központja. Amíg a profi kerekesek pénteken és szombaton a kétnapos Gemenci Nagydíj alkalmával mérik össze képességeiket, addig az amatőrök, kicsik-nagyok, na és a családok együttesen a T-Mobile Szekszárdi Kerékpáros Nap programjai közül választhatnak. A tolnai megyeszékhely eseményei a biztonságos kerékpározás és az egészséges életmódra ösztönzés jegyében telnek majd. Július 11-én a T-Mobile Természetjáró Kerékpáros Túra és a gyermekfutamok mellett BringaSuli, bringaszerviz és kerékpáros demonstráció is szerepel az egész napos programban.
A program reggel a szekszárdi Béla király téren indul, ahol már háromnegyed nyolctól lehet nevezni a 1 5-, 35- vagy 63 kilométeres túrák egyikére. A bringás csapatot szakavatott túravezetők kísérik, menet közben három frissítőpont áll a kerekesek szolgálatára. A „Biztonságos kerékpározásért” program keretében délután kettőtől ügyességi pályán kerekezhetnek, majd – több kategóriában – ifjúsági futamokon mérkőzhetnek a fiatalok, forgalomtól lezárt körpályán, értékes díjakért. A T-Mobile Kerékpáros Demonstráció öt órakor kezdődik, célja a biztonságos kerékpározásra, a kerékpárutakra, az egészséges életmódra való felhívás.
Hirdetés