KorszakVáltó Határon-Túra 2010 Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2010/06/17
Magyarországot Erdéllyel összekötő kerékpáros túrát hirdetnek, mely új szolidaritást kíván teremteni a határon innen és túl élők között.
Hirdetés
Az elmúlt hónapok eseményei azt mutatják, hogy kapcsolatainkban határon túl élő honfitársainkkal korszakváltáshoz értünk. A több civil szervezet összefogásával, hagyományteremtő céllal megvalósuló KorszakVáltó Határon-Túra 2010 kerékpáros esemény a sport eszközével új szolidaritást kíván teremteni a határon innen és túl élők között.   – mondták el a szervezők a biciklitúra mai sajtótájékoztatóján.
Az újraértelmezett, minőségibb magyar-magyar kapcsolatok kialakítása érdekében a szervezők úgy látják, nemcsak társadalmi-politikai, hanem közösségi és egyéni szinten is cselekedni kell. Ezt demonstrálva nagyszabású, Magyarországot Erdéllyel összekötő kerékpáros túrát hirdetnek a Vuelta Sportegyesület szakmai támogatásával, valamint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és a Hármashalom Alapítvány együttműködésével.
 
80805-Eisenkrammer-K-roly-Er-337-ss-Zsolt-R-v-sz-M-riusz.jpg
 
„Új, pozitív korszak kezdődik Magyarország és Románia, valamint a határon túl élő magyarok életében, új alapokra helyezzük az anyaország, és a határon túl élő magyarok viszonyát, és közben baráti kezet nyújtunk a szomszédos népeknek is.” – mondta Révész Máriusz , a Dévai Szent Ferenc Alapítvány kuratóriumának tagja.
 
A biciklitúra résztvevői augusztus 14-én a budapesti Kossuth térről, egy látványos műsort követően indulnak el. Két nap alatt keresztülhaladnak Magyarországon, majd hatnapi tekeréssel (napi átlagosan 50-100 km-t megtéve) jutnak el Csíkszeredára. A célban ünnepélyesen átadásra kerül a Dévai Szent Ferenc Alapítvány magyar közadakozásból felújított gyermekotthon épülete.
A KorszakVáltó Határon-Túra 2010 során bemutatkoznak az útvonal által érintett városok és települések is. A túra tervezett útvonala mentén, a szervezők a napi részállomásokon helyi kulturális rendezvényekkel fűszerezik a programsorozatot, helyi és magyar fellépők közreműködésével.
 
80805-Az-p-l-337-Irgalom-h-za-D-zsa-Gy-rgy-k-zs-gben.jpg
 
„ A túrára bárki jelentkezhet , akár a 8 napos teljes táv, akár csak egy-egy résztáv erejéig. Várjuk mindazokat, akiket a túra-teljesítmény vonz, akik a jó ügy érdekében csatlakoznának, de azokat is, akik Erdélyt szeretnék kerékpáron felfedezni.” – mondta Eisenkrammer Károly , a Vuelta Sportegyesület elnöke.
A kerékpártúra elkötelezett támogatója Erőss Zsolt , hegymászó – sportoló is. Zsolt erdélyi származású sportember, így átérzi a Túra szellemi és a sportolói fontosságát is: - Csíkszeredán születtem és a székelyföldi Gyergyó vidékén nőttem fel. A székely - magyar nemzettudatomban mindig nagyon fontos volt a magyarsággal való összetartozás. – mondta Zsolt. - Úgy látom, Magyarország a közelmúltban kevés figyelmet fordított a határon túli magyarságra, sokan nem is tudnak létezésükről, pedig Erdéllyel érdemes ismerkedni. Biciklivel közelebb kerülhetünk a tájhoz, és az emberekhez is. – mondta Erőss Zsolt.
 
80805-terkep.jpg
 
Jótékony tekerés A kapcsolatépítésen túl a KorszakVáltó Határon-Túra adományok gyűjtésével is segíteni kíván: minden befizetett részvételi díj összegéből 1000 Ft a Dévai Szent Ferenc Alapítvány számára kerül átutalásra.
A Dévai Alapítvány a Nyárád menti Dózsa György községben épülő Irgalom háza Gyerekotthon berendezésére fordítja az összegyűlt összeget. A szeptemberben átadásra kerülő épületben 18-20 marosszéki gyermek talál majd új otthonra.
 
A túra részletei: klikk ide!
Hirdetés