Sportos és kényelmes nyergek mindenkinek Hír

Sportos és kényelmes nyergek mindenkinek Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2017/07/10
A legintimebb alkatrész a bringád és közted...
Hirdetés

Kerékpárunkon talán csak kettő, de ha szigorúbban nézem, egy olyan alkatrész van, amiből nem lehet „találomra” jót venni, mert nagyon erősen függ a jellege attól a személytől, aki tekeri és megüli a bringát. Ez pedig a nyereg.

Mivel ahány ember, annyi ülep (csontozat, zsírréteg, forma, szélesség, anatómia), és annyi felhasználási mód, valamint stílus, ezért nem lehet általánosítani, ha nyergekről van szó. Nincs annál rosszabb, mint szúró, égető, zsibbasztó érzéssel tekerni, csak mert a nyereg nem kompatibilis a fenekünkkel (vagy rosszul van beállítva). Éppen emiatt rengeteg féle termék érhető el, hogy mindenki megtalálja a saját hátsójához legjobban passzolót. És ehhez a választáshoz ma már számos „program” is rendelkezésünkre áll a különböző gyártók révén. De ha épp nem tudunk élni ezzel a lehetőséggel, akkor egyszerűen csak próbálgassunk, és figyeljünk oda, milyen méretű és kialakítású volt az a nyereg, ami komfortosnak tűnt bringázás közben...

Alábbiakban most a Paul Lange Hungary nyereg-kínálatából szemezgettünk.

 

Selle Italia

A 120 éves olasz nyereggyártó cég, a Selle Italia minősége és innovatív megoldásai által vált közkedveltté és híressé bringás berkekben. Legújabb programjuk, az ID Match révén – csípő-, valamint combátmérő, és az előredőlés szöge alapján – 30 másodperc alatt kiválaszthatjuk magunknak a legmegfelelőbb nyerget.

 

Selle Italia SLR Friction Free Flow S2

SelleItalia SLR Friction Free Flow S2 Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
SelleItalia SLR Friction Free Flow S2
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

 

Hihetetlen, de az SLR nyereg mindösszesen csak 185 gramm! Pehelysúlyát a titán pálcáknak és a karbon alapoknak köszönheti. A Fibra-TEC anyaggal borított szivacsozása nagyon kemény – hosszú távú bringázásra tervezett nyereg, legyen szó akár terepről vagy országútról. A 275×131 mm befoglaló méretű nyereg profilja hosszanti- és kereszt irányban is lapos, csak a széleken ívelt. Hátulja kerekded, oldalai csúszásmentes kialakítást kaptak. ID Match besorolása S2.

 

Selle Italia Flite L1

SelleItalia Flite L1 Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
SelleItalia Flite L1
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

 

A Flite modell már a ’90-es években életre kelt, és minden kerékpáros álma volt. Csak 35 grammal marad el az SLR mögött, de 220 grammos súlya sem mondható nehéznek… Legfőbb jellemzői a titán pálcák és karbon alap. A nyereg bőrborítású, szivacsozása kemény. Az oldala nagyon alacsony, de az orr-rész vastagabb, így ott, ha nehézkesebben is, de lehet combbal tartani. Befoglaló mérete 275×139 mm, azaz majd egy centivel szélesebb az SLR-nél, viszont a hosszuk megegyezik. Profilja hosszanti és kereszt irányban is lapos. Hátulja kerekded, és nincs anatómiai kivágása – klasszikus darab. ID Match besorolása L1.

 

Selle Italia Sella Max SLS Flow

SelleItalia Sella Max SLS Flow Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
SelleItalia Sella Max SLS Flow
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

 

A másik két Selle Italia nyereghez képest a Sella Max „súlyos egyéniség” a maga 265 grammjával. Pálcái magnéziumötvözetből készültek. Vaskosabb, és a többi nyereghez képest egy fokkal puhább szivacsozását bőr borítja. Befoglaló mérete 270×142 mm – a másik két nyeregnél rövidebb és szélesebb, zömökebb modell. Mind terepre, mind országútra ideális választás. Profilja hosszanti és kereszt irányban is lapos. Anatómiai kivágása keskeny és hosszúkás. Hátulja kerekded. ID Match besorolása: L2.

 

Sportourer

A Sportourer cég a 120 éves olasz Selle Italia almárkája, mely kifejezetten a környezettudatos bringásokat célozta meg. Nyergeik fő alkotórésze a ricinusolajból készült Biox, mely egy forradalmian új, 100%-ban biológiailag lebomló anyag. Ezáltal minden Sportourer nyereg főbb részei újrahasznosíthatók, és így kevésbé terhelik környezetünket!

 

Sportourer FLX Unisex Gel Superflow

Sportourer FLX Unisex Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
Sportourer FLX Unisex
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

 

Az FLX vaskos és puha szivacsozású trekking nyereg. Orr-része széles, oldala magas, hátulja pedig lekerekített, ugyanitt nagy fényvisszaverős lenyomatok találhatók rajta - biztonságunkat növelendő. A nyereg profilja hosszanti és kereszt irányban is lapos, közepén nagy anatómiai kivágással, mely hátrafele egy mélyedésben végződik. Befoglaló mérete 270×160 mm, azaz normál hosszúságú és közepes szélességű. Alumínium pálcái egy elasztomer bakba csatlakoznak a nyereg testéhez . Anyaga főként Biox. Súlya 440 gramm, ami cseppet sem mondható könnyűnek, viszont kényelem és környezetbarát kialakítás terén verhetetlen.

 

Sportourer FLX Man Gel Flow S-Flow

Sportourer FLX Man Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
Sportourer FLX Man
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

 

Az FLX Man felépítésileg szinte teljesen megegyezik az FLX Unisex kivitellel. Az eltérés az anatómiai kivágás méretében van, mely ennél a modellnél keskenyebb. Szivacsozása vaskos és puha. Orr-része széles, oldala magas, hátulja lekerekített és fényvisszaverős lenyomatokkal ellátott. A nyereg profilja hosszanti- és kereszt irányban is lapos. Befoglaló mérete 270×160 mm, azaz normál hosszúságú és közepes szélességű. Acél pálcái egy elasztomer bakba csatlakoznak a nyereg testéhez. Anyaga főként Biox. Súlya 420 gramm, ami szintén nem mondható könnyűnek, viszont kényelem és környezetbarát kialakítás terén ez is verhetetlen.

 

Sportourer Zeta Comfort Gel L-Fill

Sportourer Zeta Comfort Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
Sportourer Zeta Comfort
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

 

Hatalmas. Nagy. És hatalmas… A Zeta Comfort nyereg XXXXL méretű géles szivacsozása és formája révén (rendkívül tömzsi és széles) vérbeli városi felhasználásra termett, kiemelkedő kényelemmel. Befoglaló mérete 258×233 mm. Orr- és hátsó része széles, oldala extrém magas. Tetején középen nagy mélyedés húzódik végig. A CrMo pálcák elasztomer bakokba csatlakoznak hátul, melyek a komfortérzetünket növelik a rázósabb szakaszokon. Hátulján nagy fényvisszaverős nyomatok találhatók, hogy még nagyobb biztonságban legyünk. Anyaga főként Biox. A súlya pedig… nem számít.

 

PRO

A holland PRO márka kínálatában számos kerékpáros alkatrész található, így többek között nyergek is. A magas minőségű alkatrészek jól kiegészítik a Shimano anyavállalat kínálatát.

 

PRO Vulture CrMo

PRO Vulture Crmo Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
PRO Vulture Crmo
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

 

A Vulture egy vérbeli mountain bike nyereg. Tömzsi, lapos kialakítású - 132 mm széles. Pálcái CrMo anyagúak – nem csak erősek ezáltal, de komfortnövelően picit rugalmasak is. A 260 grammos súlya talán nem teszi a legkönnyebb nyereggé, de azért nincs ok a panaszra. Hátsó része erősen hátranyilazott. Nincs anatómiai kivágása, viszont középen egy enyhe mélyedés fut végig. Orr-része rendkívül széles, oldala pedig magas – így könnyű megtámasztani combbal. PU zártcellás hab párnázása kellően vastag és kemény a hosszabb tekerésekhez is. Profilja hosszában és keresztben is lapos.

 

PRO Turnix TI AF

PRO Turnix TI AF Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
PRO Turnix TI AF
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

 

Terepre vagy országútra egyaránt kiváló nyereg, melynek súlya mindösszesen csak 154 gramm! Úgy, hogy a bemutatóban szereplő nyergek közül nem is a legkisebb - 275×142 mm, azaz viszonylag széles nyeregnek számít. Pálcái titániumból készültek, a nyereg alapja karbonszálas, szivacsozása vékony és kemény. Oldala közepesen magas, mountainbikeozás során combbal jól megtámasztható. Profilja hosszában enyhén, keresztben erősen ívelt. Anatómiai kivágása széles és hosszú, mely enyhe mélyedésben végződik a hátsó résznél.

PRO Condor Crmo

PRO Condor Crmo Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
PRO Condor Crmo
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

 

Egy klasszikus formájú, hosszában enyhén ívelt, keresztben lapos nyereg terepre vagy országútra. Közepesen vastag PU zártcellás hab párnázása kemény és formatartó. Nincs anatómiai kivágása, de a közepén enyhe mélyedés található, akárcsak a hátsó részén, mely ívelt. A nyereg orra széles kialakítású, befoglaló mérete 275×132 mm. A mikroszálas borítású nyereg orr- és hátsó részének oldalán csúszásgátló nyomat található. Pálcája CrMo. Súlya 258 gramm.

 

Selle San Marco

A közel 80 éves történelemre visszatekintő olasz gyártó, a Selle San Marco igazi gyöngyszem. Kézzel gyártott nyergei magas minőségben készülnek, a legfejlettebb technológiák segítségével.

 

Selle San Marco Regale Dynamic

SanMarco Regale Dynamic Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
SanMarco Regale Dynamic
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

 

Leheletvékony és kőkemény Biofoam szivacsozás, bőrhatású Microfeel borítással, magnézium-ötvözetű pálcákkal. Mindez egy klasszikus formába szabva… Ez a Regale. Vérbeli országúti nyereg. Mindösszesen 177 gramm, pedig a mérete nem túl kicsi: 278×148 mm. Profilja hosszában lapos, keresztben viszont rendkívül ívelt! Oldala nagyon vékony, így nehéz combból rátámasztani.

 

Selle San Marco Aspide 2 CFX Open Carbon FX

SanMarco Aspide 2 CFX Open Carbon FX Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
SanMarco Aspide 2 CFX Open Carbon FX
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

 

124 gramm… Igen, az Aspide nyereg súlya alig több tizenkét dekánál… Mindezt úgy sikerült elérniük az olaszoknak, hogy egy meseszép, klasszikus formájú karbon alapra karbon pálcákat rögzítettek, majd egy rendkívül vékony és kemény Biofoam szivacsozás került annak külsejére. A szivacsozást Microfeel, csúszásgátló mintázattal ellátott szuper könnyű és erős anyaggal borították. A nyereg keskeny (bár a jelzés alapján széles) és viszonylag hosszú – 277×130 mm. Profilja hosszában és keresztben is enyhén ívelt. Az anatómiai kivágása rendkívül hosszú és széles. A nyereg orr-, illetve hátsó részén enyhe mélyedésben folytatódik. Hátsó része hátra nyilazott kialakítású. Főként országútra ajánlott....

 

Selle San Marco Concor Racing

SanMarco Concor Racing Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
SanMarco Concor Racing
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

 

A Concor is a 200 gramm alatti nyergek csoportjába tartozik. Xsilite (titán és karbon kombinációja) pálcája, karbon alapjai, valamint rendkívül vékony és kemény Biofoam szivacsozása révén mindösszesen csak 190 gramm! Keskeny és hosszú nyereg, hisz 278×134 mm a befoglaló mérete. Profilja hosszában enyhén, keresztben erősen ívelt. Oldalfala alacsony. Hátsó része lekerekített. Nincs anatómiai kivágás, sem mélyedés rajta.

Hirdetés