Ez idáig a legkényelmesebb nyergem

Simon Ádám
Simon Ádám
2016/07/06
A Scientia nyereg éles bevetésen
Hirdetés

A Scientia nyeregtesztelő játékunk nyertesének épp kapóra jött a szerencséje, mert mountainbike bringájára amúgy is ráfért egy új nyereg. Az óbudai tandtsport kerékpárüzletben néhány másodperc alatt mintát vettek szebbik feléről és már meg is találták a legmegfelelőbb nyerget, amit azóta már éles bevetéseken tesztel.

A Scientia nyeregfelmérés egyetlen gyakorlati feladatból és egy elméleti kérdésből áll. Persze egyik megmérettetéstől sem kell megijedni, szó sincs vizsgáról. A gyakorlati feladat például annyi, hogy egyenes háttal ülni kell egy kis padon néhány másodpercig. Ez a kis pad persze nem egy hétköznapi ülőalkalmatosság, van ugyanis benne egy zselés párna, ami - miután felálltunk róla - jó esetben két foltban látni engedi az alatta lévő sávos beosztást és így leolvasható a delikvens ülőgumóinak távolsága.

 

A Scientia nyereg éles bevetésen Forrás: Mozgásvilág.hu
A Scientia nyereg éles bevetésen
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Az elméleti megmérettetésen arra a kérdésre kell tudni választ adni, hogy milyen üléspozícióban szoktunk kerékpározni (nyugis, egyenes hátas - enyhén előre dőlt - versenyzős, kormányra dőlt). Ennek eldöntésében egyébként nagy segítség, ha a vásárló magával viszi a saját kerékpárját, de általában azért meg lehet ezt magunkról is állapítani. Barna - nyeregtesztelő játékunk nyertese - ugyan messziről, így kerékpár nélkül érkezett, de sikerrel vette az akadályokat, úgyhogy jöhetett is a folytatás.

A szerzett infókat összegezve a Scientia táblázata alapján megkaptuk a Barna számára ideális nyereg paramétereit, így a tandtsport eladója már le is emelte a polcról a megfelelő darabot és Barna most megosztja velünk a tapasztalatait.

 

Barna tesztélményei

A tesztet megelőzően két hétig nem ültem bringán, ezért nagyon kíváncsi voltam, hogy fog visszaszokni az ülepem. Kissé szkeptikusan vártam az első élményeket. Munkába - amikor az időjárás engedi - kerékpárral járok, ez napi 20 km. Szerencsére ideálisak voltak a körülmények és meg is volt az első 100 km + 40 a hétvégén.

 

A Scientia nyereg éles bevetésen Forrás: Mozgásvilág.hu
A Scientia nyereg éles bevetésen
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

A boltban az A2-es nyeregtípust javasolták, az ülőgumók helyzete és a kerékpározási stílus figyelembe vételével. Ez hasznosnak bizonyult, mivel azt egyértelműen éreztem, hogy az ülőgumókon van a súly és ezáltal a terhelés jobban eloszlott a nyereg felületén. Ahol nem kellett, nem nyomott.

Külön kiemelném a nyereg hátsó részét, ami kissé megemelve méginkább segíti a kellemes ülést, valamint a matt borítást, aminek kellemes csúszásgátló hatása van.

A nyereg közepében található mélyedésnek is megvolt a szerepe. Bár nem a már megszokott lyukas megoldás - ezért érezhető a jelenléte - de a gél kitöltésnek hála, egyáltalán nem gyakorolt nyomást a prosztatára. Mindennapi használatra tökéletes volt.

A hétvégi, kicsit hosszabb túra végén azért már megéreztem, hogy nem egy fotelben ültem egész nap, szerencsére! Ettől függetlenül,

ez idáig a legkényelmesebb nyergem.
 

És bár nem épp egy versenysúlyú darab, hobbi kerékpározásra, amatőr hosszabb távú versenyzésre ideális.

 

Hirdetés