Specialized S-Works Exos

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita - Támogatott tartalom
2019/05/20
15 deka, maradhat?

Megszoktuk, hogy a Specialized márka időről-időre előrukkol a bringás társadalom számára nyálcsorgatáshoz vezető újításokkal. Elég akár a spéci, nyomkövető-segélyhívó ANGi rendszerű sisakra vagy az S-Works széria országúti paripáira gondolni...

Ezúttal cipőfronton időzünk kicsit, annak apropóján, hogy a márka nemrég bemutatta legújabb, legspécibb országúti cipőjét, az S-Works Exos-t, ami jelen állás szerint

a legeslegkönnyebb kerékpáros cipő, amit BOA® rendszerrel láttak el.

Specialized Exos Forrás: Specialized
Specialized Exos
Kép forrása: Specialized

A csúcskategóriás országúti cipő alapjául az S-Works 6, illetve 7 szolgált, hogy némi dizájnolás és súlycsökkentés után álmaink egyik netovábbja legyen. A 42-es lábra méretezett cipő félpárjának súlya nem több mint 15 deka párizsié. Csak az ára nem annyi: egy pár cipőért komolyan a pénztárca mélyére kell nyúlni, hogy az 500 dolláros árat kicsengessük.

De hát itt ugye egy profi, országúti tekerésekre hivatott cipőről van szó, ami úgy pehelykönnyű, hogy ez egyáltalán nem megy a funkció és a tartósság rovására, hiszen a cipő rendelkezik minden olyan jellemzővel, amit az S-Works megjelöléstől megszoktunk. Igaz, hogy létezik a piacon más bringás cipő is, amit BOA®-rendszerrel láttak el, de ezek erősen többet nyomnak, mint az S-Works Exos 150 gr-os modellje. Nézzük is gyorsan, mi a titka ennek a cipőnek.

 

Külcsín

Az S-Works 6 és 7 modellek fekete-szürke fehér-szürke színkombinációját viszi tovább az Exos, letisztult formájával, aszimmetrikus anyaghasználatával pedig azonnal felhívja magára a figyelmet. Már az S-Works 7-nél is kellően feltűnővé tették a beazonosítást megkönnyítő feliratot, az Exos esetében pedig még tovább mentek, és ezúttal a cipő orrától indulóan az oldaláig futtatták végig és meg is növelték az S-Works betűméretét, így elölről és oldalról is bárki azonnal leveszi, mit vettél a lábadra.

 

Specialized Exos Forrás: Specialized
Specialized Exos
Kép forrása: Specialized

 

2 helyett 1 BOA®

A már jól bevált kettős BOA® damilos rögzítés helyett ebbe a cipőbe mindössze a nyelvrészbe került egy darab, ezzel némi súlycsökkenést is elérhettek a tervezők. De ez az egy, ráadásul élethosszig tartó garanciával bíró BOA® IP1 is elegendő ahhoz, hogy a cipő felső részét szimmetrikusan, két oldalról meghúzva kellően szorosan tartsa a lábfejet, ugyanakkor elegendő teret és szellőzést is biztosítson viselőjének az orrészen lévő, apró levegőztető lyukaknak is köszönhetően.

 

Dyneema®, a szuperanyag

Pehelysúlyú túrafelszerelések, mászókötelek és profi horgászdamilok, darukötelek, golyóálló mellények készülnek a NASA mérnökei által kifejleszettt Dyneema Mesh anyagból, amit ma a világ egyik legerősebbjének és legtartósabbjának kiáltottak ki, és amit állítólag még köszörűvel sem lehet megbontani. A Specialized mérnökei ezt a bombabiztos, ugyanakkor ultrakönnyű és rugalmas anyagot használták fel az Exos cipő felső részétől egészen a sarokig terjedően. Mivel a cipőben a súlycsökkentés miatt gyakorlatilag nincs merevítés és varrás sem, tekerés közben olyan érzése lehet a viselőjének, mintha rajta sem lenne.

Specialized Exos Forrás: Specialized
Specialized Exos
Kép forrása: Specialized

A karbon és a titán könnyedségével

A 150 gr-os súly eléréséhez az S-Works Exos esetében az is hozzájárul, hogy a cipőt a Specialized legkönnyebb, FACT Powerline™, 13-as merevségi indexű talpával látták el. Igaz, hogy ez is extra könnyű, mégis erős és tartós, maximalizálja az erőátvitelt akár nagyobb, hosszabbtávú országúti terhelés mellet is.

A stopli rögzítéséhez szükséges lemezek ennél a modellnél is – mint az S-Works 7 esetében – titánból készültek, ezzel is minimalizálva a súlyt. Ez a cipő is, hasonlóan 7-es tesójához, a legtöbb országúti pedálrendszerrel kompatibilis.

 

Testreszabva

A Specialized-től megszokott, tudományosan és ergonómilaiag kialakított Body Geometry talp és talpbetétje még a legcombosabb tekerések során is védi a csípő- és boka ízületet, a lábfejet, és csökkenti a sérülésveszélyt, ugyanakkor nem vesz el a hatékonyságból, és a lehető legnagyobb teljesítményt hozza ki viselőjéből. A lábujjak kényelmét a Form Fit technológia adja, a sarokrészre pedig egy levehető, csúszásgátló gumi került, ami akár hosszabb gyaloglás során is kényelmes marad.