Mivel készül a Vas Blanka junior? Ezzel!

Mivel készül a Vas Blanka junior? Ezzel!

Bognár Tamás
Bognár Tamás - Támogatott tartalom
2024/07/04
Elektromos kerékpárt a gyereknek? Igen! Ha ilyen minőségű! Specialized Turbo Levo SL teszt.

Specialized Turbo Levo SL Kid

Tekertek fel a dombra, te lassan savasodsz, mégis kezdesz leszakadni a 11 éves lányodról. Hogy van ez? Úgy, hogy egy Specialized Turbo Levo SL Kid nyergében ül éppen. Amíg kicsi a gyerek, addig mindig nehéz a megfelelő távot és terepet kiválasztani, ha pedig esetleg egy nagyobb tesó is van akkor ez további problémákat szül. Egy 11 éves lány és egy 15 éves fiú között nagyon nagy különbség van erőnlétben, akkor is ha mindkettő szeret kerékpározni. 

Hogyan készül a Vas Blanka junior? Ezzel!-10
Megpróbáltam nem leszakadni. Nem sikerült :)
Hogyan készül a Vas Blanka junior? Ezzel!-10
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Világkupa tempó a gyerek alatt

Ha közös élményeket szeretnétek, akkor marad mondjuk a Velencei-tó kerülés, mert az nagyjából sík, vagy kisebb körök, hogy ne váljon szenvedéssé a kerékpározás. Komoly vitákat generált az első posztom erről az oldalamon, mindenki jólmegmondóemberkedett hogyan is kellene a (saját) gyermekeddel bringázni amíg kicsi. Szerencsére a szülőknek megvan a lehetősége, hogy maguk döntsék el mi a jó neki. Nos nálunk maximális boldogság volt a tesztbringa nyergében, és lenyomtunk vele egy olyan tekerést amire nem feltétlenül lett volna még képes, vagy legalábbis nem egyben, és némi unszolás árán. Ehelyett vigyorgás, és a tesóval való versenyzés (és persze lehagyás) volt porondon, és az esti elfogyasztott vacsora mennyiségéből, illetve az elalvás gyorsaságából arra következtetek, hogy azért elfáradt. Mert ugye megtudtuk, hogy ebike nyergében nem lehet elfáradni… 

Hogyan készül a Vas Blanka junior? Ezzel!-4
Már kinézetre is patent!
Hogyan készül a Vas Blanka junior? Ezzel!-4
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Mitől más ez mint a többi?

Na de hagyjuk a személyes vonalat, jöjjön maga a bringa. Volt már dolgom néhány 24”-os gyerek ebike-al, de mindegyiknek volt gyenge pontja. A többség nehéz mint a sár. Egy 20-22 kg-os gyerekbringa terelgetése nem vicces, a megemeléséről nem is beszélve. Egy 40 kg körüli gyerek súlyának a fele, ami olyan mintha egy felnőttnek 35-40 kilós bringával kellene tekernie. Nem lenne funny… A másik probléma a kinézetével szokott lenni. Jellemzően külső akkusak, és valljuk be elég ótvar dizájnnal rendelkeznek, tisztelet a ritka kivételnek. A harmadik pedig a felszereltség. Még a hagyományos 24-es bringákat is képesek a gyártók legalsó polcos TY váltós, dög nehéz acél rugós, a gyerekek súlya alatt semmit sem mozgó telóval szerelni, no meg persze nehéz kerekekkel, amivel minden lesz a tekerés csak élvezetes nem. A kínálat nagy részében pedig ez a három dolog egyszerre szokott jelen lenni. 

Hogyan készül a Vas Blanka junior? Ezzel!-10
A Turbo SL motor ugyanaz mint a felnőtt bringában, egyedül a tempó limit alacsonyabb.
Hogyan készül a Vas Blanka junior? Ezzel!-10
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

"Végtelen" hatótáv

Nos itt ilyen gondok nincsenek! A komplett gép súlya 16 kg, ami igencsak jó érték, egy acél vázas belépő szintű nem ebike gyerekbringa is ekörül szokott lenni! A váza alumínium, integrált kábelezéssel, Boost agyat fogadó hátsó háromszöggel. Ebbe került beépítésre a 320 Wh-s akkumulátor, ami ellátja árammal a Specialized saját fejlesztésű 1.2 SL motorját. Ez a motor dolgozik a felnőtt fullyban a Turbo Levo SL-ben is. Ellenben ez a 320 Wh is több mint elegendő. „ECO” módban simán lehet vele 100 km körüli távot menni, mivel nem egy 90 kg-os felnőttet kell megindítania, hanem a felét sem. Gyerekek alá a középső „Trail” mód is több mint elegendő, hamar felugrik 25 km/h-ra a gép, ahol a szabályozásnak megfelelően lekapcsol a motor. Hidd el, komolyan edzettnek kell lenned ahoz, hogy hegyre fel tartsd vele a tempót!

Hogyan készül a Vas Blanka junior? Ezzel!-9
Levegős Rock Shox villa, hidrós tárcsafék
Hogyan készül a Vas Blanka junior? Ezzel!-9
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Felszereltség

Elől egy levegős rugózású Rock Shox Reba villa mozog, amit persze be tudsz lőni az alacsony súlyú gyerekekhez is. Ez is egy nagyon fontos szempont, mivel jellemzően sima acél rugós villákat találsz a konkurensekben, ami be sem mozdul egy gyerek súlya alatt, így viszont  csak felesleges súlyt kell csak cipelni. Itt ezért jár a nagy piros pont! Akárcsak a leengedhető „dropper” nyeregcsőért, mivel megálláskor ez nagyon jól jön a gyereknek, no meg persze a meredekebb lejtőkön is. 

Hogyan készül a Vas Blanka junior? Ezzel!-7
660-as kormány, állítható fékkar távolság
Hogyan készül a Vas Blanka junior? Ezzel!-7
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

A fékeket sem gagyizták el, SRAM Level T hidraulikus tárcsafékek lassítják, és persze a fékkart-kormány távolságot is be lehet lőni a gyerek kézméretéhez/igényeihez. 11 sebességes SRAM NX váltórendszer biztosítja az áttétel váltást, 11-42-es sorral, ami szerintem még kicsit túl sok is, mivel a motor segítségével nem is kell ekkora lánckerék hátra. A hajtókar hossza mindössze 155 mm-es, mivel a rövid lábakhoz ez az ideális.

Ergonómia - tudja-e kezelni a gyerek a sok kart? 

Ami kisebb zavart okozott az erőben, az a dropper kar, plusz a két rásegítés gomb volt, mert egy gyereknek elég megszoknia a két váltókaros RapidFire szerű rendszert a markolatváltó után, de itt még kap egy plusz kart a kormányra, a nyeregcsőhöz, plusz az elektromos asszisztencia gombjai, és ez eleinte anomáliákat generált, de a nap végére helyreállt a rend. 

Hogyan készül a Vas Blanka junior? Ezzel!-5
Masszív gumik, komoly váltórendszer
Hogyan készül a Vas Blanka junior? Ezzel!-5
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

A kerekek súlyát nem mértem le külön, de igényes építések, méghozzá „tubeless ready” kivitelben, szóval akár belső nélkül is lehet használni. 24X2.35”-os Specialized Ground Control gumik feszülnek rajta, amit egészen alacsony nyomásra le lehet engedni, és brutális tapadást nyújtanak, a stabilitásról nem is beszélve. Ez a gyerekeknek plusz motivációt ad, mivel biztonságosnak érzik azokat a terepakadályokat is, amit egy csúszósabb, bizonytalanabb gumival esetleg nem adnának be. 

Hogyan készül a Vas Blanka junior? Ezzel!-6
A vezérlő többet tud mint gondolnád!
Hogyan készül a Vas Blanka junior? Ezzel!-6
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Fedélzeti rendszer

Menő a felsőcsőbe integrált kijelző is, mutat minden lényeges információt, és a Speci saját fejlesztésű MasterMind TCU szoftverének és applikációjának köszönhetően egyénileg paraméterezhető (ezt a fiúk imádni fogják), és nem kevesebb, mint 120 különböző kijelző megjelenítési forma érhető el általa. Természetesen „over the air update” van hozzá, tehát nem kell kábelezni akkor sem ha jön szoftverfrissítés. Tehát „gadget” szinten is ki van maxolva minden.

Hogyan készül a Vas Blanka junior? Ezzel!-10
Mennyit fizetnél azért hogy mindkét gyerek egyforma örömöt találjon a bringázásban?
Hogyan készül a Vas Blanka junior? Ezzel!-10
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Most brutális kedvezménnyel

Amennyiben bele kellene kötnöm valamibe, akkor az árába tudnék, de mégsem. Eredetileg 1.560.000 az ára a Bikexpertnél akitől a bringát kaptam tesztre, de most mindössze 799.000-ért megvásárolható. Ok….ez sem kevés pénz, de ismerve a bringát, még az eredeti árát sem sokallom. Nyilván bele kell helyeznem magam azon szülők bőrébe, akik szép nagy kertvárosi házzal rendelkeznek, ott áll a Tesla a garázsban, meg hát apának is ott a Turbo Levo SL S-Works (sajnos ebből még az utóbbi is nagyon messze áll a realitásomtól), és a gyerekének is olyat szeretne ami hasonlóan menő, vagyis inkább high-end termék.

Hogyan készül a Vas Blanka junior? Ezzel!-11
A gyerekek ezen sem fognak ellustulni, mert nem így működnek
Hogyan készül a Vas Blanka junior? Ezzel!-11
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Mert ezen a bringán tényleg minden maxra van reszelve, beleköthetetlen a hatótávja, az alkatrészei, a kinézete, az alkatrészek minősége, stb. Igen, a 24”-os gyerekbringa csak 3-4 évre szól, bár itt a vázgeometria olyan kialakítású, hogy kb 7-8 éves kortól 12-ig simán használható (természetesen ez gyerekméret függő), de pont ez a kor az ahol eldőlhet mennyire fogja szeretni a bringázást, és ha ezt pénzzel lehet terelgetni, és telik is rá, akkor miért ne? 

Hogyan készül a Vas Blanka junior? Ezzel!-8
Ennek ára van
Hogyan készül a Vas Blanka junior? Ezzel!-8
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Attól félsz többet hagyományosra rá sem fog ülni? A lányom imádta a bringát, de azt mondja ha csak suliba, rövid útra kell menni, akkor megtartaná mellette a sajátját is (ami szintén egy nagyon könnyű építésű alu vázas gép, 11 kg-mal). A fiam is ment már több ebike-ommal, mégis imádja az analógját. Bennük bennük van a versenyzés iránti vágy, kívánják a terhelést, szóval nem kell félni. A lányom is nyomta neki nyélen, annyi hogy így komoly tempóban, nagy távot tudtunk megtenni. No para! Nincsen benne olyan elhivatottság a bringázás iránt mint Vas Kata Blankában volt ugyanennyi idősen, de egy rövid időre ő is megtapasztalhatta milyen lehetne.