Menü

2011.01.24.     Hozzászólás 0

Mozgásvilág.hu

Monti maraton télen

A mínusz 10 fokban bringázás nem csak azért extrém, mert fázunk közben...


Az I. Téli MTB Maraton elnevezés egy picit csalóka, mert idén már többedjére rendezték meg a téli örömbringázást a szlovák Marianka-ban. A sorszám inkább arra utal, hogy a szervezők ezt a jókedvű bringás megmozdulást komolyabb mederbe kívánják terelni. Ez nagyjából sikerült is nekik, bár érződött a profi-amatőr vegyesség.

 

I. Téli MTB Maraton
Rétegesen öltözködve...

 

A rajtzónában állva a legtöbben melegítettek, bár a mozdulatok eltérőek voltak. Míg egyesek karlengetéssel és lábhajlítással, mások laposüveg-szájhoz-emeléssel és "energiacigaretta" pöfékeléssel készültek :)

A pályakijelölés teljesen egyértelmű volt (nyilak, szalagok, szervezők mutatták a helyes irányt, a kritikusabb helyeken mentősök álltak quaddal vagy mentőautóval). Hónak nyoma sem volt, a kőkeményre fagyott keréknyomok miatt a pálya néhol olyan volt, mintha vasúti sínek között kéne lavírozni és ezt csak tovább színesítették a jéggé fagyott pocsolyák. A mínuszokban külön öröm volt a "kellemesen meleg" hegyi patakokon átkelés, aminek hála a felfröccsenő víz szépen megfagyasztotta a váltórendszert... hát, volt káromkodás :)

Ezeket amúgy csak azért írtam le, hogy hősiességemet fitogtassam, mert ezektől függetlenül - vagy inkább éppen ezek miatt - szuper volt a verseny. Két komolyabb kapaszkodó és nagyjából ugyanennyi meredek, DH-s szakasz volt, a pálya többi szakasza akár túraútvonalnak is beillene. Hóban lett volna mókázás azon a pár meredek szakaszon :)

 

I. Téli MTB Maraton
A fagyott kerékvájat akár a vasúti sín, könnyen megvezeti a kereket...

 

A szervezés majdnem hibátlan volt. A nagy, fűtött sátorban fapadló biztosította, hogy ne kelljen sárban dagonyázni még az alatt az öt perc alatt sem, amíg átvettük a rajtcsomagot. Merthogy a majd' 400 nevező ellenére nem kellett hosszú sorban várni. Köszöntem, bemutatkoztam és már kaptam is a névre szólóan összeállított csomagot (rajtszám, időmérő chip, izoital, energiacsoki, emlékpóló és egy rakás szlovák nyelvű szórólap, kedvezmény kupon, bringásújság), mindezt várakozás és felesleges adminisztrálás nélkül.

A "majdnem"-et csak azért tettem oda a szervezéshez, mert volt egy olyan érzésem, mintha nem számoltak volna ennyi nevezővel. Néhány "elvetemült" helyett, rengeteg "elvetemült" indult, ezért egy picit zsúfolt volt a rajt környéke. Az útvonalon volt néhány szakasz, amit nem zártak el a túrázók elől, ezért többször találkoztunk az út szélén kirándulókkal. Nagy százalékban üdvözölték és buzdították a versenyzőket, de előfordult, hogy "Políciát" kiáltoztak felháborodva, mert valószínűleg nem sejtették, hogy egy montiverseny útvonalára tévedtek.

 

I. Téli MTB Maraton
avar takarja a terepet, csak hogy még izgalmasabb legyen...

 

Személy szerint sosem foglalkoztam a sokat hangoztatott szlovák-magyar ellentétekkel és ez alkalommal sem tapasztaltam semmilyen negatívumot. Voltak szép számmal Szlovákiában és Magyarországon élő Mádzsárszkák a résztvevők között, de vérző sebek és káromkodások maximum csak egy-egy elvétett bringás manőver miatt születtek.

Júliusban nyári maraton Stompfa-n, ott a helyünk.

 

I. Téli MTB Maraton
szétszakadozott a mezőny...

 

A Merida Maraton Team - CST két tagja előkelő helyen végzett (Cser Gábor 5., Balázs Soma 6.) és talán előrébb is végezhettek volna, ha még a versenyre tartva nem a mi kocsinkat követik és így nem tévednek el velünk együtt az autópályán :)

Két magyar versenyző a Mozgásvilágon nyerte a nevezést, így nekik külön gratulálunk :)
Pálmai Zsolt - Hotel Yacht Club KSE - 10. hely
ifjabb Kádek László - Mama-Trek - 84. hely

 

Eredménylista: Klikk ide!

Fotó, Videó galéria: Klikk ide!

Olvass többet a témáról: I. Téli MTB Maraton
Ez is érdekelhet: téli kerékpározás

Ajánló