Kritikus tömeg a Nagykörúton Hír

Critical Mass
2010/09/14
A kerékpáros Budapest mégis ködös cél, ha a város vezetői tettekben nem kapcsolnak az eddiginél nagyobb sebességre.
Hirdetés
Az új KRESZ csupán lehetőség maradt a budapesti döntéshozók kezében. A kerékpárosok által remélt változások nem indultak be. Gyorsan és szinte ingyen megvalósítható intézkedésekért demonstrálnak a budapesti biciklisták.
A civil szervezetek hosszú harca nyomán tavaly elfogadott KRESZ módosítások minden eddiginél könnyebbé és olcsóbbá teszik a városi közlekedés kerékpárosbarát átalakítását. Mindkét irányból megnyitott egyirányú utak, kerékpáros nyomok és felállóhelyek, lassított forgalmú utcák. Használatukkal a kerékpársávok kialakítása mellett már táblákkal és útfestéssel is javíthatóak a kerékpározás feltételei. A civilek nem értik, az új kerékpáros létesítmények kapcsán eddig forráshiányra hivatkozó önkormányzatok miért nem élnek az ölükbe hullott filléres megoldásokkal. Az Európai Autómentes Napra (2010.09.22. szerda) időzített nagykörúti Critical Mass demonstráció is a halogatott változások beindításáért zajlik, de most a szervezők a budapesti listát állított pártok főpolgármester-jelöltjeit is vendégül látják.
Amennyiben nem jutnak eredményre a döntéshozókkal, úgy a következő ciklusban is marad a biciklizés népszerűsítése. A budapesti kerékpáros civilek ezt egész Európában egyedülálló hatásfokkal végzik.  Példa nélküli, hogy központi kampány és nagy beruházások nélkül ilyen gyorsan és sokan váltsanak biciklire. A kerékpáros Budapest mégis ködös cél, ha a város vezetői tettekben nem kapcsolnak az eddiginél nagyobb sebességre.
Hirdetés