Önkéntesek mérik a magyar biciklisták kivilágítottságát Hír

Critical Mass
2012/11/12
A méréshez bárki csatlakozhat az ország bármely településéről.
Hirdetés

A Critical Mass kerékpáros mozgalom önkéntesei november 14-én, szerdán este ötödik alkalommal mérik le, hogy milyen arányban bicikliznek kivilágított kerékpárral az ország kerékpárosai.

Aktivistáik egy országos önkéntes akció keretében mérik fel a kivilágított kerékpárosok arányát. A méréshez bárki csatlakozhat az ország bármely településéről. Az önkéntesekre mindössze annyi munka vár, hogy november 14-én, szerdán 19 órától 20 percen keresztül egy forgalmasabb ponton megszámolják az arra haladó kerékpárosokat és feljegyezzék mennyien voltak kivilágítva. A mért eredményt a szervezet honlapján található, a mérés módszertanát is leíró bejegyzés alatt, hozzászólásként kell beküldeni. Az adatokat a szervezet aktivistái összesítik, majd néhány nap múlva közzé teszik a végeredményt. A mérést minden évben ugyanakkor ismétlik, hogy a változásokat is követhessék.

Az eddigi számlálások számai

A baleseti statisztikák szerint az egy kerékpárosra jutó balesetek száma gyorsan csökken. A szervezet ezt elsősorban a kerékpárosok növekvő száma miatti nagyobb autóvezetői rutinnak és figyelemnek tulajdonítja, de véleményük szerint a rendkívül olcsó, egy akkuval akár hónapokig működő modern kerékpárlámpák gyors terjedése is szerepet játszhat a javulásban.

Hirdetés