Hol mehet a biciklis?- Kerékpársáv nélkül

Demkó Ráhel-Mozásvilág
2009/08/19
Mikor rászántam magam, hogy megtanulok biciklizni még nem is sejtettem mekkora harcok folynak az utakon. Gyalogos - biciklis, biciklis - autós... Hiszen most már nem számítok gyalogosnak, a járda pedig a gyalogosoké, az úttest az autósoké. De mi van akkor ha nincs biciklisáv?
Hirdetés
Mostanság sokan és sokszor emlegetnek egy szót amit kezdő biciklisként az ember baromira nem vesz észre: ez a tolerancia. Mert vegyünk egy alapesetet: van ugye a járda és az úttest . Nincs biciklisáv . Mivel széles is az út, van pofám a járdán menni. És itt kezdődik a bonyodalom. Kortól függetlenül az emberek nem bírják elviselni ezt, semmilyen formában. Két eshetőség van: vagy beszól, vagy pedig beszól és direkt neked megy. Ilyenkor tudja azt mondani a kedves gyalogos, hogy persze mert a biciklisek mennek mint az állatok, káromkodnak és csapkodják a kocsik tetejét.   Erre sajnos nem lehet mit mondani, mindenki máshogy bicajozik, de úgy gondolom egyik biciklisnek sem célja gyalogost gázolni, vagy autóst fenyegetni.  
Margit hídi kritikus tömeg from bringavideo on Vimeo .

 
Nézzük hát a jobbik esetet: amikor van biciklisáv. Mókás, mert én mióta biciklivel járok egy kezemen megtudom számolni hányszor mentem biciklisávba. Amerre én járok egyáltalán nincs Ezért is láttam értelmét részt venni a tegnapi, azaz augusztus 18-án megrendezett tüntetésen a Margit hídon. A demonstráció oka pedig az volt, hogy a pesti irányba tervezett déli kerékpársávot egyszerűen elvette a főváros, így a gyalogosokkal karöltve kellene közlekedni. Ez a jövőbe tekintve egyáltalán nem lenne eredményes, illetve értelmes megoldás. Nos, a tüntetésnek nevezett békés biciklis felvonulás számomra újra csak azt mutatta: nem kell ahhoz hangosan kiabálni, transzparensekkel kivonulni és akadályozni a forgalmat, hogy az emberek tudtára adja a biciklis világ: ez nem jó megoldás hosszútávon.   Az esemény 18 órakor biciklifelemeléssel kezdődött. Ezután sorba rendeződve indult a kör a hídról le a rakparta, és úgy vissza. A Critical Mass szervezői fokozott figyelemmel, és felkészültséggel vezényelték a bicikliseket, hogy se a forgalmat se pedig a gyalogosokat ne zavarja a demonstráció. Voltak egészen kisgyerek és idősebb néni is, aki nem is egyszer tette meg ezt a kört bizonyítva ezzel azt, hogy nem értelmetlen a cél. De a kérdés még mindig él bennem: miért nem lehet békésen egymás mellett élni?
Hirdetés